Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n Jarkko Eloranta: Työrauhaa edistetään sopimuksista kiinni pitämällä, ei kansalaisoikeuksia rajoittamalla

Jaa
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on huolissaan hallitusneuvottelujen aikana esitetyistä aikeista rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeutta. Neuvotteluissa on väläytelty muun muassa poliittisten lakkojen kieltämistä, tukilakkojen rajoittamista ja lakoista työntekijäpuolelle määrättävien sakkojen korottamista.

Samaan aikaan kokoomus ja muut hallitusta muodostavat puolueet ovat esittämässä toimia, jotka heikentäisivät työväestön asemaa ja toimeentuloa muun muassa työttömyysetuuksia ja muuta sosiaaliturvaa leikkaamalla sekä paikallista sopimista laajentamalla.

– Näyttää siltä, että tuleva hallitus varautuu työntekijöiden suunnalta tulevaan arvosteluun jo etukäteen rajoittamalla näiden ihmisten oikeutta ilmaista mielipiteitään ja puolustaa etujaan. Suomi ei voi olla maa, joka lähtee rajoittamaan ihmisten perusoikeuksia, Eloranta painottaa.

Paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin murentaisi työntekijöiden turvaa. Jos yritykset saavat mahdollisuuden ohittaa työehtosopimukset, sopiminen muuttuu helposti saneluksi. Myös hyväksikäyttö työelämässä yleistyy, kun työnantaja voi heikentää työehtoja kohtuuttomasti ilman tosiasiallista valvontaa.

– Hallitusneuvottelijoiden ja työnantajien pyrkimys hajauttaa työehtoneuvotteluja yritystasolle vain kasvattavat tukilakkojen ja poliittisten lakkojen merkitystä tulevaisuudessa. Työrauhaa ei edistetä työntekijöiden turvaa ja kansalaisoikeuksia rajoittamalla, vaan työmarkkinoiden osapuolten välistä luottamusta lisäämällä ja sopimuksista kiinni pitämällä, Jarkko Eloranta toteaa.

Lakko-oikeudella on suomalaisten laaja tuki. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreen kyselyn mukaan 62 prosenttia suomalaisista pitää lakko-oikeutta perusoikeutena, jota ei saa rajoittaa missään oloissa. Myös työajalla järjestetyt poliittiset lakot saavat enemmän tukea kuin vastustusta suomalaisten keskuudessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme