Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Algläget är lugnt i NTM-centralen i Södra Österbottens område (landskapen i Österbotten)

Dela
Vecka 23 har inga förekomster av blågröna alger observerats på de fasta kontrollplatserna i NTM-centralen i Södra Österbottens område. Under den gångna veckan har inte heller medborgarna rapporterat om blågröna alger i de österbottniska landskapen.

Utöver data från de riksomfattande fasta kontrollplatserna bidrar också medborgarnas observationer med tilläggsinformation för uppföljningen av blågröna alger i vårt område. Algobservationer kan meddelas i Järviwiki (www.jarviwiki.fi) eller till alguppföljningstelefonens nummer 0295 027 990.

För tillfället är ytvattnen i vårt område svalare än genomsnittet för tidpunkten.På miljöförvaltningens kontrollplatser var ytvattnets temperatur 13,3 grader i Hinjärv i Närpes och 11,4 grader vid Halkosaari i Lappajärvi.

När förhållandena är gynnsamma kan de blågröna algerna orsaka massförekomster. För att växa till sig behöver blågröna alger ljus och värme, som bidrar till att de växer snabbare. Lugnt väder gör att algmassan stiger upp till vattenytan och den syns tydligt som ett grönaktigt flak.  Blågrön algmassa som drivit in mot stranden är ofta målfärgsaktig, och skingras då man rör i den och lämnar inte kvar att hänga på till exempel en pinne. Om man samlar provvatten i ett vattenglas och låter det stå i cirka en timme och alger flyter upp till ytan, då är det sannolikt frågan om en blågrön algförekomst.Vanligen observeras blågröna alger först i slutet av sommaren. På försommaren kan pollensamlingar i strandvattnet påminna om blågröna algförekomster.Det är dock inte ovanligt att blågröna alger observeras i juni.

Nyckelord

Kontakter

Mer information:
Alguppföljningstelefon 0295 027 990
www.jarviwiki.fi

Länkar

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum