Premium Board Finland Oy:n Juankosken energiantuotantolaitokselle ympäristölupa

Jaa

Premium Board Finland Oy ottaa uudelleen käyttöön Kuopion kaupungin Juankosken taajamassa sijaitsevan lämpökeskuksen, joka tuottaa prosessihöyryä lähellä sijaitsevalle Premium Board Finland Oy:n kartonkitehtaalle.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan Premium Board Finland Oy:n Juankosken energiantuotantolaitokselle.

Lupa koskee olemassa olevaa lämpökeskusta, johon sisältyy polttoaineteholtaan 17 MW:n kiinteän polttoaineen leijukerroskattila sekä polttoainetehoiltaan 11 MW:n ja 7 MW:n öljykattilat.

Lämpökeskuksen toiminnalle on myönnetty ympäristölupa alun perin vuonna 2004 ja sen toiminta alkoi vuonna 2006. Lämpökeskuksen toiminta on ollut keskeytyneenä vuodesta 2013 lähtien, koska lämpökeskuksen tuottamalle höyrylle ei ole ollut tarvetta kartonkitehtaalla. Aiemmin myönnetty ympäristölupa rauettiin Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä vuonna 2020, minkä Vaasan hallinto-oikeus pysytti voimassa päätöksellään vuonna 2021.  

Biokattilaa käytetään huoltokatkoja lukuun ottamatta ympäri vuoden. Öljy-kattiloiden yhteenlaskettu toiminta-aika on rajoitettu 1 500 tuntiin vuodessa ja yksittäisen kattilan toiminta-aika on korkeintaan 1 000 käyttötuntia vuodessa viiden vuoden liukuvana keskiarvona. Lämpökeskus käyttää jatkossa aiemmasta poiketen puhdasta puubiomassaa (hake ja puru) sekä kevyttä polttoöljyä. 

Biokattilan savukaasut puhdistetaan sähkösuodattimella. Kattiloiden savukaasut johdetaan omissa hormeissaan yhteiseen olemassa olevaan 40 metriä korkeaan savupiippuun. Lentotuhka varastoidaan tuhkasiilossa ja petihiekka/pohjatuhka peitetyillä siirtolavoilla. Jätevedet johdetaan viemäriverkon kautta Juankosken jätevedenpuhdistamolle. Polttoaineseulan ylitettä murskataan arviolta kaksi kertaa vuodessa. Murskauspaikka sijaitsee kartonkitehtaan kuorimon puunvarastointikentällä lämpökeskuksen eteläpuolella. 

Päätöksessä on annettu määräyksiä muun muassa lämpökeskuksen kunnostamisen ja käyttöönoton valvonnalle, ilmapäästöille, jätevesipäästöille, jätteiden käsittelylle, meluntorjunnalle sekä käyttö- ja päästötarkkailulle ja ympäristövaikutusten tarkkailulle. Yleisesti päätöksessä toiminnalle asetetut vaatimukset perustuvat keskisuurten energiantuotantoyksiköiden ja -laitosten ympäristönsuojeluvaatimuksista annettuun valtioneuvoston asetukseen 1065/2017. 

Luvan saaja voi aloittaa toiminnan lupapäätöstä noudattaen muutoksenhausta huolimatta, kun ennen toiminnan aloitusta asettaa päätöksessä määrätyn vakuuden.

Aluehallintoviraston päätös 9.6.2023 nro 40/2023 on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (diaarinumero ISAVI/1354/2022). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa asian diaarinumeron.

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme