SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Haluavatko suomalaiset heikomman ammattiyhdistysliikkeen?

Jaa

Säätytalon neuvotteluista on tihkunut useita tietoja erilaisista tavoista heikentää liittojen asemaa. Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen, liittojen työttömyyskassojen korvaaminen esimerkiksi Kelan kassalla, lakko-oikeuden rajoittaminen sekä paikallisen sopimisen edistäminen lakiteitse heikentäen työntekijöiden edustusta ovat julkisuudessa liikuneiden tietojen mukaan ainakin pöydällä. Näinkin laajasta paketista edes keskusteltaessa on kysyttävä, haluaako Orpon oikeistokonservatiivijoukko todella heikentää ammattiyhdistysliikettä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Työntekijän näkökulmasta ammattiyhdistysliikkeen etu on ilmeinen. Ne tarjoavat tukea ja suojelua yksilöille, jotka saattaisivat muutoin olla heikommassa asemassa neuvotellessaan työehdoistaan suurten yritysten kanssa. Liitoilla ja työpaikan luottamushenkilöillä on merkittävä rooli työntekijöiden oikeuksien ja työolosuhteiden edistämisessä. Aina on syytä muistuttaa, että ilman liittoja emme viettäisi viikonloppuja, tekisi vain kahdeksan tunnin työpäiviä tai saisi turvaa sairauden, vanhemmuuden tai työttömyyden keskeyttäessä työnteon. Myös palkkatasomme olisi matalampi, Mäkynen huomauttaa.

Myöskään työnantajien järjestäytymisen etuja ei pidä unohtaa. Työnantajat voivat yhdistää voimansa ja muodostaa omia liittojaan, jotka edistävät heidän etujaan ja edistävät positiivista liiketoimintaympäristöä. Nämä liitot neuvottelevat suoraan ammattiliittojen kanssa ja luovat tasapainon työnantajien ja työntekijöiden oikeuksien välillä.

- Kun työntekijät ja työnantajat voivat neuvotella tasavertaisina, se luo sosiaalisen sopimuksen, joka hyödyttää kaikkia osapuolia. Yhteinen sopiminen on vahvuus, joka antaa yhteiskunnallemme kestävyyttä ja vakautta. Se on keskeinen osa demokraattista prosessia, joka mahdollistaa yhteiskunnallisen keskustelun ja kompromissien tekemisen, Mäkynen painottaa.

Liittojen heikentämisestä herää kysymys: jos ammattiyhdistysliike heikkenee, kuka tai mikä täyttää tämän tyhjiön? Miten varmistamme, että työntekijöiden oikeudet säilyvät ja heidän äänensä kuuluu? Miten työnantajat voivat jatkaa vuoropuhelua työntekijöidensä kanssa, jos tasavertaisen neuvottelukumppanin rooli heikkenee?

- Mikäli ammattiyhdistysliikettä heikennetään, saattaa seurauksena olla työntekijöiden oikeuksien murentuminen ja epätasapainon syntyminen työmarkkinoilla. Sillä on selvästi laajempia yhteiskunnallisia seurauksia, kuten sosiaalisen oikeudenmukaisuuden väheneminen ja taloudellisen epätasa-arvon kasvaminen. Tällaiset kehityskulut uhkaavat jopa yhteiskuntarauhaa ja vakautta, joka on myös yrityksille ja investoinneille tärkeä, Mäkynen kertaa.

- Liittojen heikentämisen sijaan pienessä maassa yhteistyöllä voisimme erottua eduksemme. Työpaikkojen ja -olojen kehittäminen yhdessä edistää myös tuottavuuden kasvua, joka on tärkeimpiä yhteisiä tavoitteitamme työelämässä. Maahanmuuton lisääntyessä liitot tekevät tärkeää työtä uusien ihmisten mukaan ottamisessa sekä reilujen työehtojen valvonnassa. Yleissitovat työehtosopimukset turvaavat yrityksille reilun kilpailuympäristön, vähentävät aikaa, joka pienissä yrityksissä on käytettävä neuvotteluun ja tuovat työrauhan. Järjestelmä hyödyttää kaikkia ja sitä voidaan jatkuvasti kehittää yhdessä. Paikallinen sopiminen on jo arkipäivää, osaavien yrittäjien ja luottamusmiesten välillä on helppo tehdä sopimuksia, kun luottamus pelaa. Sopimisen ytimessä on nimenomaan osaaminen ja luottamus, ei sanelu ja yhden osapuolen etu, Mäkynen sanoo.

Huonoimman esimerkin ”paikallisesta sopimisesta” tarjoaa UPM, jossa toimihenkilöt jätettiin ilman työehtosopimusta. Tämä johti osalla työntekijöistä palkkojen nousun pysähtymiseen. Monien työehdot ovat heikentyneet selvästi. UPM osoittaakin monella tavalla, mihin ammattiliittojen heikentämisen ideologiseksi tavoitteekseen ottaneet pyrkivät.

- Säätytalon viimeisinä päivinä on syytä kriittisesti pohtia, haluaako Orpo todella heikentää ammattiyhdistysliikettä. Samalla on kysyttävä, millaista yhteiskuntaa tuleva hallitus rakentaa ja millaisia arvoja he haluavat sen heijastavan. Ammattiyhdistysliikkeen merkitys tulee näkyväksi tässä valossa – se on keskeinen osa oikeudenmukaista ja tasapainoista yhteiskuntaa, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n puoluejohdon erityisavustajaksi Mikko Valtonen29.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

SDP:n puoluejohdon erityisavustajaksi on valittu Mikko Valtonen. Valtonen siirtyy tehtävään Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan tehtävästä, jossa hänen vastuullaan ovat olleet erityisesti osaamiseen, työelämään ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset. Ennen Keskuskauppakamaria hän on työskennellyt muun muassa Insinööriliitossa ja Jytyssä. Valtosella on pitkä kokemus sosialidemokraattisen liikkeen parissa. Aiemmin hän on toiminut muun muassa SDP:n puoluehallituksen jäsenenä sekä Uudenmaan piirin puheenjohtajana. Valtonen on myös aktiivisesti mukana Porvoon kuntapolitiikassa. - Olen innoissani, kun pääsen työskentelemään Suomen johtavaan tulevaisuuspuolueeseen. Haluan omalla panoksellani auttaa puoluejohtoa menestymään ja viedä puoluetta kohti vaalivoittoa tulevissa vaaleissa, sanoo Valtonen. Valtonen aloittaa tehtävässä lokakuun alkupuolella.

SDP:n verkkoviestinnän asiantuntijaksi Joanna Ahola28.9.2023 18:00:00 EEST | Tiedote

SDP:n verkkoviestinnän asiantuntijana aiemmin syyskuussa on aloittanut Joanna Ahola. Tehtävä on vanhempainvapaan sijaisuus ja tähän saakka tehtävää hoitanut Mona Roininen palaa SDP:n viestintään kesäkuussa 2024. Ahola siirtyy SDP:n puoluetoimistolle sosialidemokraattisesta eduskuntaryhmästä, jossa hän on työskennellyt poliittisena avustajana. Aiemmin Ahola on toiminut myös muun muassa Demarinuorten viestintäsuunnittelijana. – On hienoa päästä työskentelemään sosialidemokraattiselle liikkeelle uudessa roolissa. Nykyinen oppositioasetelma sekä uusi puoluejohto vaatii uutta otetta moneen ja olen innoissani tulevasta, työntäyteisestä vuodesta. On myös kiinnostavaa päästä heti mukaan SDP:n niin presidentin- kuin eurovaalikampanjan suunnitteluun, Ahola kertoo. – On hienoa saada Joanna Ahola mukaan SDP:n puoluetoimiston viestintään. Joannalla on monipuolinen kokemus poliittisesta viestinnästä erilaisissa tehtävissä puolueen parissa, SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvi kommentoi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme