Tuuli- ja aurinkovoima voivat pitää kuntaveroprosentit kurissa tulevaisuudessa
Kunnat ovat olleet muutaman vuoden rauhassa taloushuolilta – koronavuodesta alkaen tähän hetkeen talous on ollut valtion avustamana lähes turvassa. Kuluvan vuoden jälkeen totuus alkaa olla toisenlainen ja iso osa varsinkin pienistä, mutta myös vähän suuremmistakin kunnista on päätymässä vaikeuksiin. Varsinkin velkaantuneet pienet kunnat ovat ongelmissa, koska koron nousua ei pystytä kompensoimaan muuttuneen rahoitusjärjestelmän vuoksi kuin veronnostolla.

Uusiutuva energia voi kuitenkin tarjota monelle kunnalle pelastusrenkaan. Esimerkiksi Kyyjärven kunta oli arviointimenettelyssä, mutta sekin selvisi lopulta itsenäiseksi kunnaksi vahvasti etunojassa – kiitos tuulivoiman.
Tuulivoimaa on tulossa koko maahan paljon ja valtavat investointirahat vaihtavat omistajaa.
“Jokainen järkevä kunta, jossa olisi mahdollisuus rakentaa tuulivoimaa, on nyt liikkeellä. Mitä pienempi kunta ja suurempi voimaloiden määrä, sitä suurempi mahdollisuus maksaa lainansa pois ja alentaa kunnallisveroprosenttiaan. Tämän voisi kuvitella tuovan pienten kuntien alueille elinvoiman ja kuntalaisten terveyden edistämiseen vaadittavia lisätuloja – ja luultavasti kunta, jonka veroprosentti on lähellä nollaa tai jopa nolla, on houkutteleva myös muuttajille”, kertoo kuntatalouden asiantuntija, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä FCG Finnish Consulting Groupilta.
Tuulivoimaan koetetaan panostaa myös valtion tasolla: Kiinteistövero kytkettiin osaksi verotulon tasausta sote-uudistuksen yhteydessä edellisen hallituksen aikana, ja tämän voi uskoa houkuttelevan uusiakin kuntia tuulivoiman saamiseksi.
Tuulivoimayhdistyksen mukaan eniten tuulivoimaa on tällä hetkellä Pyhäjoella, Pyhännällä ja Simossa, kun suhteutetaan määriä kunnallisveroprosentteihin. Tuulivoimayhdistyksen tilastoinnin perusteella eniten tuulivoimaa olisi tulossa Lestijärvelle, Hyrynsalmelle ja Siikajoelle Kyyjärven seuratessa perässä.
Tuulivoiman taloudellinen merkitys on joillekin kunnille erittäin merkittävä.
FCG Finnish Consulting Group keräsi liitteenä olevaan taulukkoon suurimmat tuulivoimasta hyötyjät sen perusteella, mikä tuulivoiman merkitys on kunnallisveroprosentteina. Vertailun vuoksi listasta löytyy kunnallisveroprosentti vuodelle 2023. Kaksi eri taulukkoa kuvaavat niin nyt toiminnassa olevia tuulipuistoja kuin valmisteilla olevia tuulipuistoja.
Lisäksi tuulivoiman merkitystä voidaan korostaa vielä laskemalla se tuulimyllyjen määrä, jolla kunta pystyisi kattamaan lisääntyvällä kiinteistöverolla koko kunnan kunnallisverokertymän. Kuten tähän liittyvästä, toisesta taulukosta voi nähdä, joillakin pienillä kunnilla nollaveroprosenttiin vaadittavan tuulivoiman määrä ei ole suuri.
Laskennassa on käytetty vuotuisen kiinteistöveron määränä 35 000 euroa per tuulivoimala.
Aurinkovoimalat myös tärkeässä roolissa
Aivan uusi ulottuvuus on tulossa aurinkovoimasta. Suuret aurinkovoimalat eivät ole aivan yhtä hyviä tulonlähteitä kunnalle kuin tuulivoimalat, mutta niilläkin on suuri merkitys.
Suomessa on tälläkin hetkellä tekeillä hyvin suuria aurinkovoimaloita, joiden tuotto kunnalle tulee olemaan hyvä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Uuteenkaupunkiin tuleva voimala, jonka kiinteistöverotuotto on 700 000–800 000 euroa vuodessa. Suuria aurinkovoimaloita ollaan suunnittelemassa Uudenkaupungin lisäksi ainakin Huittisiin, Ulvilaan sekä Säkylään.
Aurinkovoiman etuna tuulivoimaan verrattuna on se, että sitä voidaan sijoittaa kaikkialle Suomeen, jos muut olosuhteet sen sallivat. Näin myös Itä-Suomi voi päästä osaksi vihreän energian mukanaan tuomista taloudellisista hyödyistä, vaikka puolustusvoimat eivät katsokaan hyvällä tuulivoimahankkeita isoissa osissa Itä-Suomea.
Kuntien on etsittävä uusia tulonlähteitä
Kuntien talous on ahtaalla. Varsinkaan pienten kuntien elinvoimaa ei saada edistettyä veroprosenttia korottamalla – korotus voi pienimmissä kunnissa tuoda vain reilun 100.000 euron tuoton, mutta samalla ajaa ihmisiä katselemaan ympäröiviin kuntiin huokeampien veroprosenttien toivossa. Korkomenojen kasvu iskee lujasti juuri velkaisiin pieniin kuntiin. Sote-uudistus vei paljon tehtävistä pois, mutta niin se vei myös valtavasti verotuloja. Tämän vuoksi vihreä energiaa – joka on itsessäänkin järkevä sijoitus tulevaisuuteen – kannattaa ajatella uutena tulonlähteenä ja kunnan elinvoimaisuuden vahvistajana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Harjunen
Puh:0400200003jukka.harjunen@reachfinland.fiKuvat
Tietoa julkaisijasta
FCG Finnish Consulting Group on suomalainen suunnittelu- ja konsultointialan yritys. Tavoitteenamme on ratkaista ratkaisematon ja kehittää paremmaksi palaset, joista rakentuu hyvä elämä. Uniikki ymmärrys tulevasta syntyy ihmisistämme, asiakkaistamme ja teknologiasta. Tietoon pohjautuva suunnittelu ja vastuullisuuden edelläkävijyys kasvattavat ratkaisukykyämme ja auttavat meitä luomaan parempaa elämää Suomessa ja maailmalla. Päivittäisessä työssämme konsultoimme, koulutamme ja tuotamme ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi.
Olemme asiantuntijoita esimerkiksi kuntatalouden, sote-palveluiden ja hyvinvointialueiden kehittämisen, rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian saralla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FCG Finnish Consulting Group
Etäisyyssäännöt ratkaisevat tuulivoiman tulevaisuuden – FCG:n Jan Tvrdy haastateltavissa24.3.2025 11:26:14 EET | Artikkeli
Ympäristöministeriön FCG Finnish Consulting Groupilta tilaaman tutkimuksen tavoitteena on ollut arvioida tuulivoiman ja asutuksen välisen vähimmäisetäisyyden taloudellisia vaikutuksia.
Suuret kaupungit ja niiden kehyskunnat edelleen johtoasemissa alueiden elinvoimaisuutta kuvaavassa indeksissä11.2.2025 08:59:00 EET | Tiedote
FCG Finnish Consulting Group ja sen osana toimiva MDI julkaisivat joulukuussa vuonna 2023 Elinvoima, vetovoima ja pitovoima -indeksin. Nyt indeksi ja sen taustalla olevat tilastot on päivitetty. Päivitetyssä indeksissä on tarkasteltu entistä laajemmin kuntien elinvoimaa, vetovoimaa ja pitovoima ja niiden edellytyksiä. Kokonaisindeksissä suuret kaupungit ja niiden kehyskunnat saavuttivat jälleen korkeimmat sijoitukset, mutta myös yllättäjiä löytyy, etenkin Lapista.
Näkökulma: Sumuinen sote-kiinteistökenttä kaipaa kirkastamista28.1.2025 11:43:26 EET | Artikkeli
Sote-kiinteistöt puhututtavat mediassa. Viimeksi eilen MOT-ohjelmassa kerrottiin, miten sote-uudistuksen yhteydessä tilojen vuokrat ovat nousseet 100 miljoonaa euroa. FCG:n Taneli Heikkilä ja Paavo Kero antavat oman näkökulmansa kuntien haastavaan sote-kiinteistötilanteeseen.
FCG kartoittaa reitit kansalliselle vetyputkistoverkolle Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa22.1.2025 10:38:32 EET | Tiedote
FCG Finnish Consulting Group on aloittanut esiselvityksen voimajohto- ja vetyputkistoreittien suunnittelusta, joka tukee Gasgrid Finlandin kansallisen vetyputkiverkoston ja alueelle sijoittuvien teollisuudelle sopivien kaava-alueiden kehittämistä. Selvitystyössä muodostetaan myös tarkempaa alueellista tilannekuvaa myös voimajohtoverkon kehittämistarpeiden osalta.
FCG ja Gasgrid Finland solmivat kolmivuotisen puitesopimuksen maakaasuverkon suunnittelu- ja projektipalveluille20.12.2024 12:57:14 EET | Tiedote
FCG Finnish Consulting Group Oy ja kaasun siirrosta Suomessa vastaava Gasgrid ovat solmineen kolmivuotisen puitesopimuksen, jonka kohteena on Gasgrid Finlandin ja sen konserniyhtiöille tuotettavat maakaasuverkon suunnittelu- ja projektipalvelut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme