Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Suomi elää työvoiman pula-aikaa

Jaa
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo piti Vihreiden puoluekokouksessa Seinäjoella 10.6. viimeisen linjapuheensa puheenjohtajana. Ohisalo epäili hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden kykyä viedä eteenpäin vihreää siirtymää, vauhdittaa maahanmuuttoa ja tehdä uudistusmielistä Eurooppa-politiikkaa.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

– Kun Vihreät nousee valtaan, me tähtäämme rakenteiden uudistamiseen ja muutamme Suomea pysyvästi. Se ei koskaan tapahdu helpolla. Moni laji on vaarassa kadota Suomesta, mutta eivät vastarannan kiisket. Perhevapaauudistus, maksuton toinen aste, translain päivittäminen, uusi luonnonsuojelulaki ja ilmastolaki. Suomi vietiin Natoon, rauhanpolitiikasta tinkimättä. Nämä kaikki me teimme, Ohisalo korostaa.

Ohisalo epäilee, ettei Säätytalolta löydy riittäviä ratkaisuja vihreään siirtymään, maahanmuuton vauhdittamiseen ja Eurooppa-politiikkaan.

– Minua ei kiinnosta se, kutsuuko tuleva hallitus sitä vihreäksi siirtymäksi, puhtaaksi siirtymäksi vai sinivalkoiseksi siirtymäksi. Minua kiinnostaa se, onko tekoja. Kissan turkin värillä ei ole väliä, kunhan se pyydystää hiiriä. Tai tässä tapauksessa kunhan se rakentaa uusiutuvaa energiaa ja kiertotaloutta, Ohisalo korostaa.

Ohisalo käsitteli puheessaan eri aloja koskevaa työvoimapulaa.

– Hoitajapula, insinööripula, tarjoilijapula, koodaripula… Meiltä puuttuu tästä maasta niin paljon työntekijöitä, että voisi puhua taas uudestaan “pula-ajasta”, vaikka tämä on vähän erilaista pulaa kuin edellisillä kerroilla. Ja mitä Säätytalolla neuvottelevat puolueet tekevät? Koettavat keksiä uusia esteitä työperäiselle maahanmuutolle, Ohisalo sanoo.

– Minä lataan pöytään sen, mitä nyt pitäisi tavoitella: 150 000 uuden työllisen saamista Suomeen vuoteen 2030 mennessä. Kaikki eivät siis tietenkään olisi maahan muuttavia, se edellyttää myös sosiaaliturvan kannustinloukkujen purkamista ja mielenterveysongelmien parempaa hoitoa, joka takaa työkyvyn, Ohisalo jatkaa.

Ohisalo nosti Eurooppa-politiikan osalta keskiöön sen, miten vihreää siirtymää voidaan vauhdittaa.

– Asian pihvi on tämä: jos asioita ei tehdä EU:n laajuisesti, isot jäsenmaat suosivat surutta omia yrityksiään ja Suomi jää investoinneista sivuun. Se tarkoittaa sitä, että työpaikka syntyy Haminan sijaan Hampuriin ja Rauman sijasta Rotterdamiin. Kun asiat tehdään koko EU:n tasolla, suomalaiset edelläkävijäyritykset pärjäävät, Ohisalo sanoo.

Ohisalo nosti esille myös kevään eurovaalit, joissa Vihreät puolustavat kolmea meppipaikkaa.

– Kun kokoomus näyttää olevan Eurooppa-politiikkansa kanssa kuin lastu laineilla, nyt meillä on aito mahdollisuus ottaa eurovaaleissa ykkössija. Tämä on tavoitetaso, joka meidän on itsellemme asetettava, Ohisalo paaluttaa.

Ohisalo iloitsi myös siitä, että Pekka Haavisto on käytettävissä Suomen seuraavaksi presidentiksi.

– En tiedä löytyykö Suomesta kovempaa ulkopolitiikan osaajaa kuin Pekka. Pekan voi nähdä aivan yhtä luontevasti patikoimassa lantsarit jalassa Seitsemisellä tai YK:n yleiskokouksessa Manhattanilla. Pekan taakse voi asettua suomalaiset halki maan.
 

Koko puhe Vihreiden nettisivuilla: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/maria-ohisalon-puhe-vihreiden-puoluekokouksessa-10-6-2023/

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Hallitus työntää ihmisiä pois työn syrjästä28.9.2023 14:31:32 EEST | Tiedote

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Riina Lumme kritisoivat hallituksen työllistämispolitiikkaa. Hallitus sanoo haluavansa kannustaa työn vastaanottamiseen ja työllistää enemmän osa- ja täsmätyökykyisiä henkilöitä. Sen politiikkatoimet sen sijaan tekevät työllistymisestä vaikeampaa. Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi työvoimapoliittisen avauksen kokouksessaan 24.9.2023.

Vihreät julkaisi uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman27.9.2023 18:19:36 EEST | Tiedote

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Inka Hopsu kertovat puolueen uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman korostavan kokonaisvaltaista turvallisuuskäsitystä, ilmastonmuutokseen varautumista, kestävää kehitystä ja vähemmistöjen oikeuksia. Vihreät hyväksyi uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelmansa sunnuntaina 24.9. puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Vihreiden Virta ja Hyrkkö esittävät opintorahan korottamista25.9.2023 10:08:39 EEST | Tiedote

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö vaativat Orpon hallitusta vastaamaan opiskelijoiden hätään. Opiskelijat ovat vallanneet oppilaitoksia eri puolella Suomea ja kritisoineet voimakkaasti Orpon hallituksen kaavailuja jäädyttää opintotuen indeksikorotukset. Vihreät osoittaa tukensa mieltään osoittaville opiskelijoille ja aikoo esittää eduskunnassa indeksijäädytysten perumista sekä parannuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme