Pohjois-Savon ELY-keskus

Pielisen Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma on valmistunut (Pohjois-Karjala)

Jaa
Pielisen Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelmassa liikenneturvallisuutta ja liikkumista käsitellään perinteistä liikenneturvallisuussuunnitelmaa monipuolisemmin.

Pielisen Karjalan kuntiin on valmistunut viisaan liikkumisen suunnitelma huhtikuussa 2023. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä Juuan kunnan, Nurmeksen ja Lieksan kaupunkien sekä Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa. Suunnitelma laadittiin samanaikaisesti kaikkiin kolmeen kuntaan ja suunnitelmassa liikenneturvallisuuden parantamista on tarkasteltu laajasta näkökulmasta, painottaen etenkin kestävän liikkumisen edistämistä.

Kestävän liikkumisen edistämisellä tarkoitetaan suunnitelmassa etenkin kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuuksien lisäämistä. Suunnitelmassa onkin kävelyn ja pyöräilyn edistämiselle oma osionsa. Kestävän liikkumisen edistämisessä keskeisessä roolissa on myös autojen järkevämpi käyttö sekä ajoneuvovalintoihin vaikuttaminen. Parantamalla näitä tekijöitä edistetään myös liikenneturvallisuustavoitteiden toteutumista.

Ylinopeudet yleisin liikennerikkomus

Suunnitelman puitteissa toteutettiin karttapohjainen liikenneturvallisuuskysely keväällä 2022. Kyselyyn vastanneista hieman alle 80 % kulki matkansa pääasiallisesti henkilöautolla. Keskeisimmät esteet kävellen ja pyöräillen liikkumiselle olivat vastaajien mielestä pitkät etäisyydet, heikosti auratut ja hiekoitetut väylät sekä kävely- ja pyöräteiden huono kunto.

Osana kyselyä vastaajia pyydettiin listaamaan enintään kolme yleisintä liikennerikkomusta, joita he havaitsevat päivittäin liikenteessä tai miten he saattavat itse toimia. Selkeästi yleisimmäksi liikennerikkomukseksi nousivat ylinopeudet sekä puhelimen käyttäminen ajoneuvolla ajettaessa.

Pyöräliikenteen pääverkot ja pyöräpysäköinnin kehittämistä

Kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksien parantamiseksi esitettiin erilaisia toimenpiteitä, jotka kohdistuvat muun muassa infrastruktuuriin ja yhdyskuntarakenteeseen. Keskeisessä roolissa Pielisen Karjalan kävelyn ja pyöräilyn kehittämisessä oli pyöräliikenteen pääreittien, aluereittien ja paikallisreittien määrittely kaikkiin kuntiin. Pyöräliikenteen pääverkon määrittelyllä pyritään vaikuttamaan muun muassa tulevaisuuden maankäytön suunnitteluun ja infrastruktuuri-investointeihin. Verkon määrittely edistää myös jalankulkua ja liikenneturvallisuutta.

Pyöräillessä pysäköinti on aina osa matkaa ja sen vuoksi pyöräpysäköinnin laatuun on syytä panostaa. Suunnitelmassa annettiin vinkkejä pyöräpysäköinnin edistämiseksi, ja suositeltiin esimerkiksi runkolukittavien ja katoksellisten telineiden lisäämistä niin kouluille,  merkittävimpien työpaikkojen kuin myös joukkoliikenteen pääpysäkkien läheisyyteen.

Osana kestävän liikkumisen edistämistä on myös liikkumisen ohjaus. Suunnitelmassa on oma osio liikennekasvatukselle, jossa vastuuta on jaettu laajasti kunnan eri toimialoille, huomioiden läpi elämän kestävän liikennekasvatuksen. Suunnitelmassa esitetyt liikkumisen ohjauksen keinot painottuvat tiedottamiseen, työmatkojen kehittämiseen, päätöksentekoon sekä erilaisiin tapahtumiin ja tempauksiin.

Liikenneturvallisuuden parantaminen

Pielisen Karjalan kunnille laadittiin liikenneympäristön parantamistoimenpiteet, joilla pyritään parantamaan infrastruktuuria turvallista liikkumista tukevaksi. Suuri osa esitetyistä toimenpiteistä liittyy jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantamiseen sekä ajonopeuksien hillitsemiseen. Toimenpiteiden suunnittelussa on pyritty painottamaan pieniä ja helposti toteutettavia investointeja, mutta näiden lisäksi kuntiin ehdotettiin myös suurempia hankkeita, joilla voidaan selkeästi vähentää esimerkiksi henkilövahinkojen määrää liikenteessä. Toimenpiteiden kokonaiskustannusarvio alueella on noin 14,5 miljoonaa euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus: Kyllikki Komulainen, puh. 0295 026 729
kyllikki.komulainen@ely-keskus.fi


Juuan kunta: Timo Möttönen, puh. 040 104 2601
timo.mottonen@juuka.fi


Lieksan kaupunki: Ritva Patja, puh. 040 1044 704, ritva.patja@lieksa.fi
Juha Ryynänen, puh. 040 1044 160, juha.ryynanen@lieksa.fi


Nurmeksen kaupunki: Olli Kakkinen, puh. 040 104 5752, olli.kakkinen@nurmes.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye