Pohjois-Savon ELY-keskus

Pielisen Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma on valmistunut (Pohjois-Karjala)

Jaa
Pielisen Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelmassa liikenneturvallisuutta ja liikkumista käsitellään perinteistä liikenneturvallisuussuunnitelmaa monipuolisemmin.

Pielisen Karjalan kuntiin on valmistunut viisaan liikkumisen suunnitelma huhtikuussa 2023. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä Juuan kunnan, Nurmeksen ja Lieksan kaupunkien sekä Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa. Suunnitelma laadittiin samanaikaisesti kaikkiin kolmeen kuntaan ja suunnitelmassa liikenneturvallisuuden parantamista on tarkasteltu laajasta näkökulmasta, painottaen etenkin kestävän liikkumisen edistämistä.

Kestävän liikkumisen edistämisellä tarkoitetaan suunnitelmassa etenkin kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuuksien lisäämistä. Suunnitelmassa onkin kävelyn ja pyöräilyn edistämiselle oma osionsa. Kestävän liikkumisen edistämisessä keskeisessä roolissa on myös autojen järkevämpi käyttö sekä ajoneuvovalintoihin vaikuttaminen. Parantamalla näitä tekijöitä edistetään myös liikenneturvallisuustavoitteiden toteutumista.

Ylinopeudet yleisin liikennerikkomus

Suunnitelman puitteissa toteutettiin karttapohjainen liikenneturvallisuuskysely keväällä 2022. Kyselyyn vastanneista hieman alle 80 % kulki matkansa pääasiallisesti henkilöautolla. Keskeisimmät esteet kävellen ja pyöräillen liikkumiselle olivat vastaajien mielestä pitkät etäisyydet, heikosti auratut ja hiekoitetut väylät sekä kävely- ja pyöräteiden huono kunto.

Osana kyselyä vastaajia pyydettiin listaamaan enintään kolme yleisintä liikennerikkomusta, joita he havaitsevat päivittäin liikenteessä tai miten he saattavat itse toimia. Selkeästi yleisimmäksi liikennerikkomukseksi nousivat ylinopeudet sekä puhelimen käyttäminen ajoneuvolla ajettaessa.

Pyöräliikenteen pääverkot ja pyöräpysäköinnin kehittämistä

Kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksien parantamiseksi esitettiin erilaisia toimenpiteitä, jotka kohdistuvat muun muassa infrastruktuuriin ja yhdyskuntarakenteeseen. Keskeisessä roolissa Pielisen Karjalan kävelyn ja pyöräilyn kehittämisessä oli pyöräliikenteen pääreittien, aluereittien ja paikallisreittien määrittely kaikkiin kuntiin. Pyöräliikenteen pääverkon määrittelyllä pyritään vaikuttamaan muun muassa tulevaisuuden maankäytön suunnitteluun ja infrastruktuuri-investointeihin. Verkon määrittely edistää myös jalankulkua ja liikenneturvallisuutta.

Pyöräillessä pysäköinti on aina osa matkaa ja sen vuoksi pyöräpysäköinnin laatuun on syytä panostaa. Suunnitelmassa annettiin vinkkejä pyöräpysäköinnin edistämiseksi, ja suositeltiin esimerkiksi runkolukittavien ja katoksellisten telineiden lisäämistä niin kouluille,  merkittävimpien työpaikkojen kuin myös joukkoliikenteen pääpysäkkien läheisyyteen.

Osana kestävän liikkumisen edistämistä on myös liikkumisen ohjaus. Suunnitelmassa on oma osio liikennekasvatukselle, jossa vastuuta on jaettu laajasti kunnan eri toimialoille, huomioiden läpi elämän kestävän liikennekasvatuksen. Suunnitelmassa esitetyt liikkumisen ohjauksen keinot painottuvat tiedottamiseen, työmatkojen kehittämiseen, päätöksentekoon sekä erilaisiin tapahtumiin ja tempauksiin.

Liikenneturvallisuuden parantaminen

Pielisen Karjalan kunnille laadittiin liikenneympäristön parantamistoimenpiteet, joilla pyritään parantamaan infrastruktuuria turvallista liikkumista tukevaksi. Suuri osa esitetyistä toimenpiteistä liittyy jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantamiseen sekä ajonopeuksien hillitsemiseen. Toimenpiteiden suunnittelussa on pyritty painottamaan pieniä ja helposti toteutettavia investointeja, mutta näiden lisäksi kuntiin ehdotettiin myös suurempia hankkeita, joilla voidaan selkeästi vähentää esimerkiksi henkilövahinkojen määrää liikenteessä. Toimenpiteiden kokonaiskustannusarvio alueella on noin 14,5 miljoonaa euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus: Kyllikki Komulainen, puh. 0295 026 729
kyllikki.komulainen@ely-keskus.fi


Juuan kunta: Timo Möttönen, puh. 040 104 2601
timo.mottonen@juuka.fi


Lieksan kaupunki: Ritva Patja, puh. 040 1044 704, ritva.patja@lieksa.fi
Juha Ryynänen, puh. 040 1044 160, juha.ryynanen@lieksa.fi


Nurmeksen kaupunki: Olli Kakkinen, puh. 040 104 5752, olli.kakkinen@nurmes.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye