Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

YKAn jäsenkysely: Yhteiskuntaosaajat ovat tyytyväisiä tutkintoonsa – työurat ovat vakaita ja työttömänä on ani harva

Jaa
YKAn toukokuussa toteuttamaan jäsenkyselyyn vastasi 1 419 yhteiskunta-alan osaajaa. Kyselyn tulokset osoittavat, että jäsenistön asema työelämässä on pääosin vakaa. Ykalaiset ovat tyytyväisiä koulutuksensa antamiin valmiuksiin ja toiveikkaita tulevaisuutensa suhteen.

Yhteiskunta-alan osaajat ovat tyytyväisiä tutkinnostaan saamiinsa eväisiin. YKAn jäsenkyselyyn vastanneista ykalaisista 79 prosenttia on jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että yhteiskunta-alan tutkinto tarjoaa hyvät valmiudet työelämään. Eri mieltä on vain 8,9 prosenttia vastanneista.

Yhteiskuntaosaajat arvostavat erityisesti sitä, että tutkinto antaa valmiuksia työllistyä hyvin erilaisiin tehtäviin ja työympäristöihin, taitoja esihenkilö- ja johtamispesteihin sekä kykyä kehittää, oppia ja sopeutua työelämän muutoksiin nopeasti.

"Osaamisen puuttumisen sijaan yhteiskunta-alan ammattilaisia haastaa vaikeus sanoittaa monipuolista osaamistaan sekä se, että työnantajilla ei ole tarkkaa ymmärrystä yhteiskuntaosaajien osaamispaletista. Vastaajat toivovatkin, että yhteiskunta-alan osaaminen tunnistettaisiin työelämässä nykyistä paremmin", YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen kertoo.

 

Yhteiskuntaosaajien urat koostuvat useista työsuhteista – suurin osa tavoittelee vakityötä

Jäsenkyselyyn vastanneilla on uransa aikana ollut keskimäärin 4,4 työ- tai virkasuhdetta. Yli kymmenellä prosentilla vastaajista sopimuksia on kertynyt kymmenen tai enemmän. Lukuja selittää se, että monet yhteiskuntaosaajat työskentelevät sektoreilla, joilla määräaikaiset työ- ja virkasuhteet ovat yleisiä, kuten valtiolla, kunnissa ja korkeakouluissa. Osa vastaajista kertoo myös hakeutuvansa määräaikaisiin työsuhteisiin tarkoituksella, sillä he kokevat siten saavansa monipuolista työkokemusta.

Suurin osa yhteiskuntaosaajista kuitenkin tavoittelee vakituista työtä. Jäsenkyselyyn vastanneista 78 prosenttia on jokseenkin tai täysin samaa mieltä väittämän "vakituinen palkkatyö on ensisijainen tavoitteeni uralla" kanssa. Hieman alle viidennes (16 %) kertoo olevansa väittämästä jokseenkin tai täysin eri mieltä. Eräs vastaaja tarkensi ajatustaan näin: "Vakituinen työsuhde ei ole pääasiallinen tavoitteeni, vaan mielekäs arki – joskus vakituinen työ tukee tätä, joskus ei."

Siitä huolimatta, että monen ura koostuu yhden tai parin pidemmän työ- tai virkasuhteen sijaan lukuisista suhteista eri työnantajien palveluksessa, suurimmalla osalla (85 %) kyselyyn vastanneista yhteiskuntaosaajista ura on edennyt ilman suurempia katkoksia. Vain alle prosentti vastaajista kuvaa työuransa koostuneen pääasiassa työttömyysjaksoista, mikä kertoo yhteiskuntaosaajien hyvästä työmarkkina-asemasta. Myös valtaosa (76 %) määräaikaisessa työsuhteessa olevista kertoi kyselyssä luottavansa työllistymiseensä nykyisen työsuhteen päättyessä.

Työ- ja virkasuhteita koskevien kysymysten lisäksi jäsenkyselyssä pyydettiin ykalaisten näkemyksiä myös osaamisen kehittämisestä, opiskelijoiden työssäkäynnistä sekä YKAn palveluista ja vaikuttamistyöstä. Vastaajista 71,5 % on naisia ja vastaajien keski-ikä on 42 vuotta. Eniten vastauksia saatiin valtiosektorilla (33,9 %), kunnissa ja hyvinvointialueilla (19,4 %) sekä yrityksissä (16,7 %) työskenteleviltä.

Tutustu YKAn jäsenkyselyn raporttiin!

Yhteyshenkilöt

osaamispalvelujen asiantuntija
Meri Tennilä
meri.tennila@yhteiskunta-ala.fi
p. 010 231 0365


viestintäpäällikkö Laura Piiroinen
kati.ahtiainen@yhteiskunta-ala.fi
p. 044 3818 123

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Mikonkatu 8 A
00100 Helsinki

010 231 0350https://yka.fi/

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

YKA: Laadukkaasta lainvalmistelusta on pidettävä kiinni13.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) on huolissaan laadukkaan lainvalmistelun toteutumisesta. Hallitusohjelmaa on alettu panna toimeen tiukalla aikataululla: sekä työttömyysturvan että yleisen asumistuen heikennyksiä koskevien hallituksen esitysten lausuntoaika on alle kaksi viikkoa. Valtioneuvoston oma suositus lausuntoaikojen pituudeksi on kolme kertaa pidempi: 6–8 viikkoa. Kiire heikentää lainvalmistelun laatua, vaarantaa demokratian ja kuormittaa henkilöstöä.

YKA: Hallitusohjelma herättää huolta työntekijöiden oikeuksista16.6.2023 18:35:52 EEST | Tiedote

Tuore hallitusohjelma sisältää tavoitteita, joita YKA ei voi kannattaa. Näitä ovat esimerkiksi löyhennykset irtisanomisen ja määräaikaisuuksien perusteisiin, muutosesitykset paikalliseen sopimiseen, kirjaus aikuiskoulutustuen poistosta ja kaavailtu kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaus. TKI-kirjaukset, työhyvinvoinnin edistäminen ja syrjinnän ehkäisyn toimenpiteet sekä työssäoloehdon euroistamisen saavat YKAlta kiitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye