Tulli

Tulli muistuttaa: Ethän tuo matkamuistoksi uhanalaisia lajeja

Jaa
Orkidea tai kivikoralli voivat vaikuttaa kivoilta matkamuistoilta. Ne ovat kuitenkin uhanalaisia lajeja, joiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai vaatii luvan.
Tullin vuosien varrella haltuunottamia CITES-tuotteita. Kuva: Tulli
Tullin vuosien varrella haltuunottamia CITES-tuotteita. Kuva: Tulli

CITES-tuotteita ovat uhanalaiset eläimet ja kasvit, niiden osat tai niistä valmistetut tuotteet. Niiden joukossa on myös matkailijoiden suosimia matkamuistoja, kuten koralleja ja kaktuksia. Myös esimerkiksi koriste-esineet, matelijannahkaiset asusteet ja turkistuotteet voivat olla CITES-lajeista valmistettu tai sisältää niiden osia. CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai luvanvaraista tuotteesta riippuen. Lupa tarvitaan lähtömaan lisäksi usein myös Suomen ympäristökeskukselta. Matkustaja on aina vastuussa tuomisistaan.

- Toreilta ja markkinoilta ei kannata ostaa matkamuistoa, jos ei ole varma, mistä eläimestä, kasvista tai puusta se on valmistettu, neuvoo tulliylitarkastaja Nadja Painokallio matkailijoita. On myös hyvä tiedostaa, että eri mailla on omia rajoituksia esimerkiksi hiekan viennistä. Rajoitukset kannattaa aina selvittä etukäteen.

Esimerkkejä tuotteista, jotka voivat olla CITES-lajeista valmistettu:

  • matelijannahkaiset kellonrannekkeet, vyöt, laukut tai kengät
  • taljat ja turkistuotteet
  • luusta tai harvinaisesta puulajista valmistetut soittimet
  • käyttö- ja koriste-esineet, kuten kammat ja veistokset
  • eläin- ja kasviuutteita sisältävät kosmetiikkatuotteet
  • aasialaisen lääketieteen tuotteet.

Tulli valvoo maahantuontia

Suomen ympäristökeskus Syke myöntää Suomessa CITES-luvat ja neuvoo tarkemmin CITES-kysymyksissä. Tulli valvoo maahantuonnin yhteydessä, että asianmukaiset luvat ja asiakirjat ovat olemassa. Lupia ei myönnetä jälkikäteen. Lisäksi CITES-tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta. Ilman lupaa tuodut ja kielletyt tuotteet otetaan haltuun eikä niitä palauteta.

Lisätietoja:

Ohjeita matkustajille uhanalaisista lajeista Tullin verkkosivuilla

CITES-sopimus täytti 3. maaliskuuta 50 vuotta - verkkouutinen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tulliylitarkastaja Nadja Painokallio
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Kuvat

Tullin vuosien varrella haltuunottamia CITES-tuotteita. Kuva: Tulli
Tullin vuosien varrella haltuunottamia CITES-tuotteita. Kuva: Tulli
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta23.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

Huomenna vietetään Koiranpäivää. Vuosittainen valtakunnallinen teemapäivä kannustaa koiranomistajia viettämään mukava päivä koiransa kanssa. Monesti rakas lemmikki on myös matkakumppani. Koiranomistajan vastuulla on selvittää Suomeen paluuseen liittyvät vaatimukset jo ennen ulkomaille lähtöä. Kun vaadittavat rokotukset, lääkitykset ja asiakirjat ovat kunnossa, kotiinpaluu sujuu ongelmitta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye