Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy

Sähköisen asunto-osakkeen kaupat voi nyt toteuttaa digitaalisesti

Jaa
DIASiin on julkaistu 14.6.2023 tuki sähköisen asunto-osakkeen kaupalle, ja jatkossa myös nämä kaupat voi toteuttaa digitaalisesti, ilman käyntiä pankissa.

Sähköisellä asunto-osakkeella tarkoitetaan kohdetta, jonka tiedot ja omistus on merkitty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään sähköisellä omistajamerkinnällä. Tulevaisuudessa sähköiset omistajamerkinnät korvaavat täysin perinteiset paperiset osakekirjat.

– Asuntokauppojen tekeminen on sujuvampaa kuin koskaan, kun kaupanteon viimeinenkin fyysinen elementti, osakekirja, poistuu ja korvataan sähköisellä omistajamerkinnällä, toteaa DIASin liiketoimintajohtaja, Eero Talonen. Myös ympäristö kiittää, kun paperista osakekirjaa ei tarvitse enää siirrellä paikasta toiseen, Talonen jatkaa.

Näin sähköisen asunto-osakkeen kauppa etenee

  1. Valmistelu
    Kiinteistönvälittäjä lähettää kaupan DIASiin löydettyään kohteelle ostajan ja hyväksytettyään kaupan yksityiskohdat myyjällä ja ostajalla. Sähköisen asunto-osakkeen kaupassa omistus osoitetaan kaupan tiedoissa osakeryhmätunnuksen sekä osakehuoneistotulosteen avulla. Kaupan tiedot ja kauppakirja välittyvät ostajan ja myyjän pankeille tietoturvallisesti DIAS-alustalla.

    Pankit tarkastavat kaupan ja sopivat tarvittavat asiat asiakkaansa kanssa.

  2. Allekirjoitukset
    Osapuolet allekirjoittavat kaupan digitaalisesti. Samassa yhteydessä ostaja ja myyjä antavat kaupantekoon sekä omistuksen rekisteröintiin tarvittavat valtuutukset ja suostumukset.

  3. Viimeistely
    Pankit saavat DIASista tiedon, kun kauppa on allekirjoitettu, jonka jälkeen he voivat suorittaa kauppahinnan, varainsiirtoveron ja välityspalkkion maksut sekä lähettää MML:lle omistuksen ja panttauksen rekisteröintiin liittyvät hakemukset. Kaupan osapuolten ei tarvitse allekirjoittaa hakemuksia erikseen, sillä DIAS muodostaa valtakirjat DIAS-kaupan allekirjoitusten yhteydessä kerätyistä valtuutuksista ja suostumuksista.

    MML kirjaa uuden omistuksen ja mahdollisen panttauksen huoneistotietojärjestelmään, jonka jälkeen tieto uudesta omistajasta päivittyy taloyhtiön osakeluetteloon automaattisesti. Kauppa on valmis.

Asunto-osakkeiden kauppa digitalisoituu

Sähköisen asunto-osakkeen DIAS-kaupan julkaisu on osa suurempaa digitaalisen asuntokaupan muutosta Suomessa. Toukokuussa 2023 jo 15 % DIAS-kaupoista sisälsi paperisen osakekirjan mitätöinnin.

– Odotamme, että ensi vuonna osakekirjan mitätöinti sisältyy jopa 90 % asunto-osakkeiden kaupoista, arvioi Eero Talonen.

Digitaalista asuntokauppaa kehitetään yhdessä alan sidosryhmien, kuten kiinteistönvälittäjien, välitysjärjestelmien, pankkien ja viranomaisten, kanssa. Yhteisenä tavoitteena on helpottaa asuntokauppojen toteuttamista Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy
Salomonkatu 1
00100 Helsinki

https://dias.fi/

DIAS mahdollistaa digitaalisen asuntokaupan. Se on Suomessa kehitetty asuntokaupan alusta, jossa ovat kattavasti mukana asuntokaupan toimijat, kuten kiinteistönvälittäjät ja pankit. Digitaalinen asuntokauppa on mahdollista vaikka osakekirja olisi paperinen. Digitaalinen asuntokauppa on entistä joustavampi ja turvallisempi tapa kaupankäyntiin. Kaupankäynti ei ole enää aikaan ja paikkaan sidottua, vaan asunto-osakekaupan voi tehdä vaikka lomamatkalta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy

Suomessa on tehty jo yli 50 000 digitaalista asuntokauppaa13.12.2023 08:00:00 EET | Tiedote

DIAS on asuntokaupan digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä, joka kokoaa yhteen asuntokaupan kaikki osapuolet. Järjestelmän avulla asunto-osake- tai kiinteistökaupat voidaan toteuttaa ilman käyntiä pankissa. Ensimmäinen DIAS-kauppa tehtiin kesällä 2019. Tänä syksynä Suomessa ylitettiin 50 000 digitaalisesti allekirjoitetun asuntokaupan raja. Samanaikaisesti digitaalisen asuntokaupan osuus nousi uuteen ennätyslukemaan, kun lokakuussa lähes 45 % kaikista kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakkeiden kaupoista toteutettiin DIAS-kauppana.

Asuntokaupassa piristymisen merkkejä. Digitaalisen asuntokaupan kiinnostus ennätyslukemissa.15.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Vuosi 2022 jää monen mieleen asuntomarkkinoiden muutoksen vuotena, sillä korkojen sekä energian hinnan nousu aiheutti uutta mietittävää asuntokauppaa harkitseville. Tammikuussa 2023 asuntokauppojen määrä oli edelleen jopa 40 % edellisvuotta pienempi. Helmikuussa markkina on kuitenkin selvästi piristynyt. Asuntokauppoja on toistaiseksi tehty DIASin lukujen perusteella jopa 50 % enemmän kuin tammikuussa vastaavaan aikaan.

Digitaalinen asuntokauppa jatkaa yleistymistään, vaikka asuntomarkkinoilla näkyy hiljentymisen merkkejä24.10.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Globaalit haasteet, kuten energiakriisi ja korkojen nousu, ovat ravistelleet Suomen asuntomarkkinoita viime kuukausina. Samaan aikaan digitaalinen asuntokauppa on yhä useammalle asunnon ostajalle ja myyjälle ensisijainen kaupantekotapa. Jo noin 40 % kaikista kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakekaupoista tehdään digitaalisesti DIAS-kauppoina.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye