Akavan Erityisalat: Hallitus leikkaa kipeästi työttömiltä ja heikentää luottamusta työmarkkinoilla

Jaa

Hallituksen kaavailemat leikkaukset osuvat mm. työttömiin, pätkätöitä tekeviin sekä järjestöihin ja julkiseen hallintoon.  – Meidän ammattiliittojen on terästettävä toimintaamme. Haluamme hallituksen kumppaniksi rakentamaan parempaa työelämää, sanoo puheenjohtaja Pasi Hario Akavan Erityisaloista.

- Petteri Orpon uuden hallituksen ohjelma yllättää kovuudellaan, vaikka leikkauksia osasi odottaa. Ohjelmasta voi ennustaa kipeitä leikkauksia monien jäsentemme työpaikoille, muun muassa julkisessa hallinnossa ja järjestöissä, sanoo puheenjohtaja Pasi Hario Akavan Erityisaloista.  

- Irtisanomisen perusteita liudennetaan ja työttömyysturvaamme leikataan. Leikkausten  sijaan koko työttömyysturvajärjestelmämme kaipaisi kokonaisuudistuksen, jolla vastataan sirpaloituvan nykytyöelämän vaatimuksiin. Myös määräaikaisten asemaa koskevat heikennykset osuvat isoon osaan jäsenistöämme.   

- Julkiseen hallintoon on odotettavissa leikkauksia, mistä olemme erittäin huolissamme. Tietävätkö näiden päätösten tekijät, mistä leikkaavat, pohtii toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista. 

- Hyvä, korruptoimaton ja ammattimainen hallinto on asia, jonka merkitys ymmärretään vasta sitten, kun se on jo rapautumassa. Kun kansalaisten yhdenvertaisuus vaarantuu tai vaikkapa, kun virkakieltä ei enää huolleta eivätkä kansalaiset saa tarvitsemaansa tietoa. Olemme erittäin huolissamme hallinnon toimintaedellytyksistä Suomessa edessä olevalla hallituskaudella, Luomanmäki sanoo.

- Kulttuurin, liikunnan ja majoituspalveluiden verotuksen kiristyminen on pettymys. Se on isku elinvoima-aloille, jotka ovat vasta toipumassa pandemia-ajan kurimuksesta, Luomanmäki sanoo.

- Kehitysyhteistyövarojen massiivinen leikkaus on eettisesti väärin ja vastoin Suomen omaakin etua. Muun muassa tyontekijöiden perusoikeuksien puolustaminen kehittyvissä maissa vaikeutuu. Samalla leikkaukset vievät työpaikkoja järjestösektorilta. Työpaikkojen menetykset kohdistuvat pääasiassa korkeasti koulutettuihin asiantuntijoihin ja samalla menetetään valtavasti moniosaajuutta, Luomanmäki muistuttaa.

- Pieniä valopilkkujakin löytyy. Kiitämme aikeista panostaa työhyvinvointiin. Muun muassa työntekijöiden psykososiaalisen kuormituksen hallintaa luvataan tehostaa, ikäjohtamista kehittää ja sisäilmaongelmiin puuttua. Odotamme konkretiaa näille linjauksille.

Puheenjohtaja Pasi Hario ennakoi ammattijärjestöjen roolin jopa vankistuvan tulevan hallituskauden aikana.

- Uskon, että epävarmat ajat lisäävät merkittävästi järjestäytymistä liittoihin. Näkemyksemme Akavan Erityisaloissa on, että liitot ovat hallitukselle ja päättäjille korvaamaton kumppani työelämää kehitettäessä. Nyt aloittavan hallituksen kannattaisi hyödyntää liittojen asiantuntemus ja niiden jäsenten ääni. 

Lisätietoja:

Elin Blomqvist-Valtonen, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, puh. 040 775 3040, elin.blomqvist-valtonen@akavanerityisalat.fi

Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, puh. 040 700 7800, salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi

Pasi Hario, puheenjohtaja, puh. 050 412 9940, pasi.hario@akavanerityisalat.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Salla Luomanmäki, Akavan ErityisalatToiminnanjohtaja, FM.

Liiton johtaminen, hallinto, työmarkkina-asiat ja ulkoiset suhteet. Akavan varapuheenjohtaja. Monimuotoinen työelämä, veropolitiikka.

Puh:040 700 7800salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Suomen Suuhygienistiliitto: Suuhygienistin toimenpiteet saatava korotetun Kela-korvauksen piiriin9.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Kansalaisia on tärkeää ohjata ylläpitämään suunsa terveyttä, jotta korjaavaa hoitoa tarvitaan vähemmän. Sen vuoksi potilaan tulee saada korotettua Kela-korvausta myös suuhygienistin toteuttamasta ehkäisevästä hoidosta, Suomen Suuhygienistiliitto vaatii. Liiton mielestä Kela-korvausta tulee saada myös ilman hammaslääkärin lähetettä. Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Akavan Erityisalat: Jäsenistöltä tyrmäys työelämäheikennyksille8.11.2023 13:00:00 EET | Tiedote

Akavan Erityisalojen jäsenkyselyssä 39 prosenttia ilmoittaa valmiudestaan poliittiseen lakkoon vastatoimena maan hallituksen työelämä- ja työttömyysturvaheikennyksille. Vain 8 prosenttia pitää maan hallituksen kaavailuja perusteltuina. Akavan Erityisalojen hallitus kehottaa jäseniä osallistumaan jo ilmoitettuihin lakkoihin ja Helsingissä 18.11. järjestettävään STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenilmaukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme