Sitra

Miten lakien laatimista pitäisi johtaa? Arvaamaton prosessi heikentää lainsäädännön laatua

Jaa
Sitra selvitti, miten lakien laatimista johdetaan Suomessa. Tuoreessa selvityksessä kerrotaan kuusi keinoa, joilla lainsäädäntöprosessia voitaisiin kehittää dataa hyödyntämällä.
Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra

Vaikka lainsäädännössä kyse on kansanvallan kivijalasta, Suomessa kenelläkään ei ole koko prosessista täydellistä kokonaiskuvaa saati -vastuuta. Tiedon pirstaleisuus ja vastuun hajaantuminen hidastaa lainsäädäntöprosessin kehittämistä ja vaikeuttaa johtamista. Pahimmillaan epäselvä prosessi hukkaa virkakunnan ja kansanedustajien aikaa, rahaa ja vaivaa – siis resursseja.

Lainsäädäntö on yksi julkisen vallan vaikuttavimmista keinoista kehittää yhteiskuntaa haluttuun suuntaan. Laadukas lainsäädäntöprosessi on toimivan demokratian edellytys, joten sen johtamiseen tulisi kiinnittää huomiota.

Sitran selvitys Miten lakien laatimista tulisi johtaa? Datan hyödyt säädösjohtamisessa käy läpi lainsäädäntöprosessia ja säädösjohtamisen kehityskohtia.

Selvityksen ovat kirjoittaneet Itä-Suomen yliopiston lainsäädäntötutkimuksen professori Anssi Keinänen ja lehtori Niko Vartiainen. Molemmat kirjoittajat ovat tutkimuksessaan erikoistuneet lainvalmistelun laatuun ja lainsäädännön vaikutuksiin.

"Lainsäädäntöprosessista tarvitaan lisää tietoa, jotta sitä voidaan johtaa paremmin. Hyvin suunniteltu ja ohjattu lainsäädäntöprosessi lisää sen läpinäkyvyyttä ja seurattavuutta. Silloin myös kansalaisten osallistuminen on helpompaa", sanoo Sitran johtava asiantuntija Lea Konttinen Uudistuva päätöksenteko -projektista.

Ainutlaatuinen aineisto paljastaa lainsäädäntötyön solmukohdat

Selvitys perustuu valtioneuvoston Hankeikkunasta ja eduskunnan avoimesta datasta kerättyyn aineistoon. Sitra on ensimmäisenä Suomessa yhdistänyt ja analysoinut avointa prosessidataa lain etenemisestä valtioneuvostossa ja eduskunnassa. Vastaavaa työtä ei ole tehty muualla maailmassa. Aineistoa on täydennetty haastatteluilla ja Itä-Suomen yliopiston lainsäädäntötutkimuksen oppiaineen keräämillä tiedoilla vuoden 2020 valtiopäivistä.

Datan perusteella Keinänen ja Vartiainen analysoivat muun muassa lakihankkeiden läpimenoaikoja sekä sitä, miten lainvalmisteluajat vaihtelevat eri ministeriöiden ja valiokuntien välillä. Keinänen ja Vartiainen nimeävät myös kehityskohtia, joissa säädösjohtamisen tasoa voidaan nostaa.

6 ehdotusta, joiden avulla lakien laatimista johdettaisiin paremmin

  1. Lainsäädäntöprosessista ja sen toimivuudesta pitää saada muodostettua kokonaiskuva.
  2. Keskeiset lainsäädäntöprosessia kuvaavat mittarit tulee määritellä ja niistä tulee kerätä tietoa.
  3. Säädösjohtamista tulee vahvistaa.
  4. Lainsäädäntöprosessista tulee laatia vuosikertomus, joka käsitellään eduskunnassa.
  5. Lainsäädäntöprosessin läpinäkyvyyttä tulee parantaa myös ulkoisten sidosryhmien näkökulmasta.
  6. Säädöspolitiikkaa tulee vahvistaa tiedon hyödyntämisen ja yli hallituskausien kestävän kehittämisen avulla.

Selvityksen mukaan ennakoimattomuus on yksi lainvalmistelun ja -säätämisen ongelmista. Ministeriöiden virkahenkilöt ja kansanedustajat eivät aina tiedä, kuinka monta lainsäädäntöhanketta on tulossa valmisteluun ja milloin.

Prosessin arvaamattomuus lisää kiirettä, mikä heikentää lainvalmistelun laatua. Tietoperusteinen säädösjohtaminen auttaa työn suunnittelussa, ennakoinnissa ja siten valtionhallinnon resurssien paremmassa kohdentamisessa.

"Tietoperusteista säädösjohtamista pitää vahvistaa. Se vaatii tietopohjan kasvattamista eli esimerkiksi lainvalmistelijoilta parempia kirjaamiskäytäntöjä ja datan yhdistettävyyttä eri järjestelmistä. Myös vastuut prosessin johtamisesta pitää jakaa selkeämmin", Keinänen sanoo.

Lisätietoja: 

Lea Konttinen, johtava asiantuntija, Uudistuva päätöksenteko -projekti, Sitra
puh. 0294 618 298, lea.konttinen@sitra.fi

Henna Hiilamo, asiantuntija, Uudistuva päätöksenteko -projekti, Sitra
puh. 0294 618 450, henna.hiilamo@sitra.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Medieanalys: USA:s helomvändning i säkerhetspolitiken överraskade EU som ger ett svagt och splittrat intryck9.5.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande

Politikerna efterlyser för närvarande europeiska säkerhetslösningar och en upprustning av Europa. Bara för ett år sedan, 2024, såg situationen helt annorlunda ut, och EU hade ingen större koppling till säkerhetsfrågor i den offentliga säkerhetsdebatten i Finland, Sverige, Tyskland och Italien. Det framgår av Sitras medieanalys där man har undersökt den journalistik som fått mest synlighet i länderna i fråga.

Media-analyysi: USA:n turvallisuuspoliittinen täyskäännös yllätti heikolta ja hajanaiselta näyttävän EU:n9.5.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Tällä hetkellä poliitikkojen puheissa peräänkuulutetaan eurooppalaisia turvallisuusratkaisuja ja Euroopan aseistamista. Näin ei kuitenkaan ollut vielä vuonna 2024, jolloin Suomen, Ruotsin, Saksan ja Italian julkisessa turvallisuuskeskustelussa EU ei juurikaan kytkeytynyt turvallisuusaiheisiin. Tämä käy ilmi Sitran teettämästä media-analyysista, jossa on tarkasteltu kyseisten maiden eniten näkyvyyttä saanutta journalismia.

Tidskrift från 2046: så kan framtiden se ut8.5.2025 07:08:20 EEST | Pressmeddelande

Tänk om våra tankar inte längre är privata? Tänk om mobiltelefoner förbjuds på offentliga platser? Tänk om äldre människor börjar begå brott för att komma in i fängelse för vård och gemenskap? Sitras tidskrift JOS* tar med läsaren in i framtiden där en rad svaga signaler har blivit vår vardag. Tidningens syfte är att skapa diskussioner om framtiden och stärka vår förmåga att leva i en tid av osäkerhet.

Tältäkö näyttää vuonna 2046? Sitran aikakauslehti haastaa ajatuksiamme tulevaisuudesta8.5.2025 07:08:20 EEST | Tiedote

Mitä jos ajatuksemme eivät ole enää yksityisiä? Mitä jos kännykät kielletään julkisilta paikoilla? Mitä jos vanhukset alkavat tehdä rikoksia päästäkseen hoivan ja yhteisön äärelle vankilaan? Sitran julkaisema JOS*-aikakauslehti vie lukijan tulevaisuuteen, jossa joukosta heikkoja signaaleja on tullut arkipäivää. Kertaluonteisen lehden tarkoituksena on herättää tulevaisuuskeskustelua ja vahvistaa kykyämme elää epävarmuuden ajassa.

A magazine from 2046: A glimpse into possible futures8.5.2025 07:08:20 EEST | Press release

What if our thoughts are no longer private? What if mobile phones were banned from public places? What if the elderly start committing crimes to get into the care and community of prison? Sitra’s new JOS* (“WHAT IF”) magazine transports readers to a future where some of today’s weak signals have become everyday realities. The aim of the publication is to spark discussion about the future and strengthen our ability to navigate uncertainty.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye