Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Juuri julkaistu Etelä-Savon ilmastotiekartta viitoittaa tietä kohti hiilineutraalia maakuntaa ja siivittää vihreän siirtymän investointeja

Jaa
Etelä-Savon maakunta pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Etelä-Savon ilmastotiekartta tiivistää ilmastotyön painopisteet ja toimenpiteet, joilla tavoitteeseen EU:n, Suomen ja kansainvälisten politiikkatoimien ohjaamana pyritään. Tiekartta toimii myös vihreän siirtymän hankkeiden ja investointien perusteena. Ilmastotiekartta on nyt julkaistu ja siihen voi tutustua ELY-keskuksen verkkosivuilla.

Ilmastotiekartta siivittää ja tukee vihreää siirtymää

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin. Etelä-Savon ilmastotiekartta piirtää suuntaviivat ilmastotyölle ja sitä voi käyttää yhtenä perusteena vihreän siirtymän hankevalmistelussa.

Uusi ilmastolaki edellyttää kuntia tekemään ilmastosuunnitelmat ja päivittämään niitä vähintään kerran valtuustokaudessa. Kunnat voivat laatia suunnitelmat yhdessä tai erikseen. Työhön voi hakea valtionavustusta. Etelä-Savon ilmastotiekartta tarjoaa suuntaviivoja Etelä-Savon kunnille ilmastosuunnitelmien valmisteluun ja niiden päivittämiseen.

– Ilmastotiekartta on tilannekuva, jota toimintaympäristön muutokset valottavat kaiken aikaa eri suunnista. Siten tiekartta tulee päivittää säännöllisesti. Kukapa olisi esimerkiksi kaksi vuotta sitten osannut ennustaa vihreän siirtymän myllerrykset, jotka Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut muun muassa energiasektorilla. Tuuli- ja aurinkopuistoja suunnitellaan nyt kiihtyvällä tahdilla myös Etelä-Savoon, kertoo ilmastoasiantuntija Jaana Leppänen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Ilmastotiekarttaa on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Ilmastotiekarttaa on Etelä-Savon ELY-keskuksen koordinoimana valmisteltu vuoden 2022 alusta Hiilineutraali Etelä-Savo -hankeessa. Hankkeen on rahoittanut Etelä-Savon maakuntaliitto REACT-EU-rahoitusvälineestä, niin sanotusta EU:n elpymispaketista.

Tiekarttaa on työstetty yhdessä sidosryhmien ja aluetoimijoiden kanssa työpajoissa ja kokouksissa, jotka ovat olleet valaiseva oppimisprosessi. Mukana valmistelussa on ollut muun muassa kuntien, koulutus- ja tutkimuslaitosten edustajia sekä eri alojen asiantuntijoita.

Tiekartta keskittyy päästövähennysten ja hiilinielujen kannalta tärkeimpiin sektoreihin, jotka ovat metsä, energia, maatalous ja ruoka sekä liikenne. Kullekin sektorille on asetettu omat, osin toisiaan tukevat, ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet. Näissä on pyritty huomioimaan Etelä-Savon maakunnan erityispiirteet. Tiekarttaa täydennetään taustaraportilla, joka valmistuu elokuussa 2023.

Etelä-Savo on mukana tavoittelemassa hiilineutraalia Suomea vuoteen 2035 mennessä

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tämä tavoite on kirjattu uuteen ilmastolakiin, joka on astunut voimaan kesällä 2022. Myös Etelä-Savo tavoittelee maakuntastrategiansa linjaamana hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tämä tarkoittaa, että kasvihuonekaasupäästöjä tulee vähentää vähintään 80 % vuoteen 2005 verrattuna ja loput 20 % päästöistä tulee sitoa hiilinieluihin, varastoida tai kompensoida kestävästi. Hiilinieluja ovat esimerkiksi metsien ja soiden kasvillisuus sekä merien levät, jotka yhteyttäessään sitovat ilman hiilidioksidia.

Tutustu ilmastotiekarttaan ELY-keskuksen verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmastoasiantuntija Jaana Leppänen, Etelä-Savon ELY-keskus, jaana.leppanen@ely-keskus.fi, p. 0295 036 392

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinileväilmoitusten määrä lisääntyi hetkellisesti Etelä-Savossa juhannuksen jälkeen4.7.2024 15:23:23 EEST | Tiedote

Juhannuksen jälkeen kansalaishavainnot sinilevistä lisääntyivät hetkellisesti Etelä-Savossa, mutta pysyvillä sinilevien havaintopaikoilla sinilevätilanne on pysynyt maltillisena. Hieman sinilevää on havaittu tällä viikolla Heiniössä Pieksämäellä, Pitkäjärven uimarannalla Mikkelissä sekä Pyhävedellä Mäntyharjussa. Heiniössä levää on havaittu kolmena peräkkäisenä viikkona ja Pitkäjärvellä kahtena peräkkäisenä viikkona.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye