År 2022 var exceptionellt rikligt i fråga om luftvägsinfektioner – även antalet sexuellt överförbara sjukdomar ökade
År 2022 är exceptionellt i fråga om luftvägsinfektioner. Utöver coronavirusinfektioner förekom också rikligt av andra luftvägsinfektioner.
Under influensasäsongen 2021–2022 förekom två separata influensa A-epidemivågor, av vilka den senare började i april 2022 och fortsatte fram till juni. På motsvarande sätt började epidemin under perioden 2022–2023 tidigare än normalt, redan i oktober 2022. Säsongstoppen var också exceptionellt tidig, redan i december 2022.
År 2022 inträffade också två toppar av RSV-epidemin, som inföll vid årsskiften 2021–2022 samt 2022–2023. I allmänhet förekommer större RSV-epidemier varannan vinter i Finland.
"Begränsningsåtgärderna i anslutning till coronan har under de senaste åren påverkat förekomsten av luftvägsinfektioner. Under pandemin konstaterades få infektioner orsakade av luftvägsvirus, särskilt mellan våren 2020 och sommaren 2021. Infektionerna började spridas på nytt när coronabegränsningarna slopades våren 2022 och människorna återvände till den normala vardagen. På grund av begränsningarna har infektioner förekommit även utanför den normala infektionsperioden eller så har epidemin kunnat börja tidigare än vanligt", säger specialsakkunnig Maija Toropainen vid THL.
Ökning också av vissa infektioner orsakade av luftvägsbakterier
Utöver virusinfektionerna steg också antalet bakterieinfektioner som sprids via luftvägarna i fjol till nästan samma nivå som före coronapandemin.
Till exempel ökade antalet Streptococcus pneumoniae-bakteriefynd i blod eller cerebrospinalvätska med nästan trehundra jämfört med 2021. Allvarliga bakterieinfektioner orsakade av bakterien Haemophilus influenzae konstaterades redan lika mycket som före coronapandemin.
Däremot var till exempel antalet fall av kikhosta och lungklamydia fortfarande lågt jämfört med åren före coronapandemin.
Fler sexuellt överförbara sjukdomar konstaterades än tidigare
Antalet sexuellt överförbara sjukdomar har ökat under de senaste åren. År 2022 rapporterades nästan 16 900 klamydiainfektioner, vilket var cirka 100 fler än 2021 och nästan 600 fler än 2020. I verkligheten finns det ännu fler klamydiainfektioner, eftersom smittan också kan vara symtomfri och alla smittade inte söker sig till test. Liksom tidigare år koncentrerades fallen till kvinnor och unga vuxna.
I fjol konstaterades också rekordmånga gonorréinfektioner, över 960 nya fall. Detta är 450 fler infektioner än 2021. Största delen av infektionerna konstaterades hos män och 25–29-åringar, men fall förekommer också i äldre åldersgrupper.
” Sexuellt överförbara sjukdomar smittar oftast vid oskyddat sex. De kan undvikas endast genom att man använder kondom och oralsexskydd. Det lönar sig att ta ett test om man har haft oskyddat sex eller om kondomen har gått sönder samt alltid om man har symtom på en könssjukdom. Inom den offentliga hälso- och sjukvården är undersökningar av sexuellt överförbara sjukdomar kostnadsfria för patienten”, säger THL:s överläkare Tuula Hannila-Handelberg.
Våren 2022 inleddes också en omfattande epidemi av apkoppor i Europa, främst i anslutning till sex mellan män. Epidemin avtog dock under hösten och vintern. I Finland var antalet fall slutligen lågt: sammanlagt 42 infektioner konstaterades i maj–oktober.
Förekomsten av smittsamma sjukdomar följs upp med hjälp av registret över smittsamma sjukdomar
THL svarar på nationell nivå för övervakningen, förebyggandet och bekämpningen av smittsamma sjukdomar. Läkare och laboratorier anmäler fynd av smittsamma sjukdomar till registret över smittsamma sjukdomar som upprätthålls av THL. Mikrob- och sjukdomsspecifika uppgifter samlas årligen på THL:s webbplats.
År 2022 gjordes nästan 1,2 miljoner anmälningar till registret över smittsamma sjukdomar. Antalet anmälningar som gjorts av läkare var drygt 18 000 och laboratoriernas anmälningar 1 745 000. Cirka 67 procent av alla anmälningar gällde corona.
Mer information
Förekomsten av smittsamma sjukdomar i Finland 2022 (THL)
Sjukdomar och sjukdomsalstrare A–Ö
Använd kondom – undvik könssjukdomar (THL)
Tuula Hannila-Handelberg
överläkare
THL
tfn 029 524 7701
fornamn.efternamn@thl.fi
Maja Toropainen
specialsakkunnig
THL
tfn 029 524 8873
fornamn.efternamn@thl.fi
Om

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Stora skillnader mellan välfärdsområdena särskilt i alkoholrelaterade sjukdomar och tillgång till yrkesinriktad rehabilitering7.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
De största skillnaderna i sjukligheten mellan regionerna är inom alkoholrelaterade sjukdomar och inom arbetsoförmåga i tillgången till yrkesinriktad rehabilitering. Detta framgår av de senaste resultaten i Nationella hälsoindexet.
Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är
Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
Nytt om de studerandes levnadsvanor: Allt fler högskolestuderande motionerar tillräckligt, men tillbringar för mycket tid på internet25.11.2024 01:59:00 EET | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat.
Högskolestuderandenas psykiska belastning har minskat14.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den psykiska belastningen bland högskolestuderande har minskat under de senaste tre åren, särskilt bland kvinnor. Resultaten framgår av Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes förra våren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum