Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry

Hallitusohjelma: Ratkaisuja pelastajapulaan, koulutusuudistusta ei nähdä välttämättömänä investointina

Jaa

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on parantaa kansalaisten turvallisuutta ja tehostaa pelastustoiminnan toimintakykyä.

– Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin eduskuntavaalitavoitteet otettiin kiitettävästi mukaan hallitusohjelmaan. Valitettavasti pelastus- ja hätäkeskustoiminnan koulutusuudistuksen välttämättömyyttä ei täysin oivallettu, sanoo järjestön johtaja Kim Nikula.

Helsingin pelastuslaitoksen palomies-ensihoitajat harjoittelemassa potilaan siirtoa.
Helsingin pelastuslaitoksen palomies-ensihoitajat harjoittelemassa potilaan siirtoa. Kuva: Mikko Vähäniitty

Hallitusohjelmassa luvataan pelastus- ja hätäkeskustoimintaan lisäresursseja. Pelastajapulaan hallitus aikoo vastata lisäämällä koulutuspaikkoja ja huolehtimalla alan pito- ja vetovoimasta.

– Hallitus turvaa sisäisen turvallisuuden keskeiset pelastus- ja hätäkeskustoiminnan palvelut koko maassa. Tämä edellyttää koulutuspaikkojen lisäämistä ja hyvinvointialueille riittävät palkkaresurssit, Nikula toteaa.

Hallitus päivittää rikoslakia siten, että ensihoitohenkilöstön kohtaama väkivalta tai sillä uhkaaminen rinnastetaan virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

– SPAL on vaatinut ensihoito- ja pelastustoimen henkilöstön työturvallisuuden parantamiseksi rikoslain muuttamista, ennakoivaa koulutusta ja henkilökohtaisten suojavälineiden hankkimista. On hienoa, että pitkäjänteinen työ saadaan vihdoin päätökseen, Nikula kiittää.

Hallitus käynnistää henkilöstön työympäristön ja työturvallisuuden parantamiseksi kansallisen hankkeen.

­- Hankkeessa on otettava huomioon ammattiyhdistyksen ja ensihoitohenkilöstön asiantuntemus, Kim Nikula vaatii.

Hallitus panostaa pelastustoimen ja hätäkeskushenkilöstön koulutukseen ja osaamiseen, mutta toimenpiteet ovat SPALin mielestä köykäisiä. Mikäli pelastustoimen tavoitteena on olla innovativiinen, digitalisaatio- ja tekoälymyönteinen sekä johtaa organisaatiota tiedolla, tulee pelastustoimen koulutusjärjestelmä uudistaa Bolognan prosessin periaatteen mukaisesti.

– Hallitus on kiitettävästi huomioinut pelastaja- ja hätäkeskuspäivystäjävajeen, mutta ei harmillisesti näe tällä hallituskaudella tarvetta pelastajakoulutuksen perusteelliselle uudistamiselle. Pelastaja AMK -koulutusuudistus on välttämätön investointi alan tulevaisuuden ja sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi. Vastuullinen hallitus käynnistää koulutusuudistuksen tällä hallituskaudella, Nikula huomauttaa.

Lisätietoja: Järjestön johtaja Kim Nikula, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL, puh. 040 716 1805.

Tutustu Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin hallitusohjelmatavoitteisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Helsingin pelastuslaitoksen palomies-ensihoitajat harjoittelemassa potilaan siirtoa.
Helsingin pelastuslaitoksen palomies-ensihoitajat harjoittelemassa potilaan siirtoa.
Lataa
Hätäkeskuspäivystäjä työssään.
Hätäkeskuspäivystäjä työssään.
Lataa
Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen ensihoitajia tarkastamassa ambulanssia hälytystehtävää varten.
Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen ensihoitajia tarkastamassa ambulanssia hälytystehtävää varten.
Lataa
Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palomies varusteineen.
Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen palomies varusteineen.
Lataa

Linkit

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto. Liitto ajaa ja valvoo pelastus-, ensihoito- ja hätäkeskusammattilaisten etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye