Oulun yliopisto koordinoimaan merkittävää kiertotalouden tutkimushanketta

Business Finland on myöntänyt Oulun yliopiston koordinoimalle SecRes-tutkimuskonsortiolle merkittävän Co-innovation-tutkimusrahoituksen osana Bio &Circular Finland -ohjelmaa. Oulun yliopiston lisäksi konsortioon osallistuu useita yrityksiä, kuten Andritz Oy, Suomen malmijalostus Oy (Finnish Minerals Group), Keramia Oy, Metsä Fibre Oy, Keliber Technology Oy, Hyperion Robotics Oy ja Betolar.
”Teollisuudessa muodostuu paljon sivutuotetta, joka hyödyntämättömänä voi muodostua jätteeksi aiheuttaa ympäristöongelmia, kuluja ja haitata investointeja”, kertoo projektia vetävä, Oulun yliopiston professori Ulla Lassi. Kaksivuotinen SecRes-projekti yhdistää useita teollisuuden aloja uudella tavalla. Projektin tavoitteena on teollisuudessa sivutuotteena muodostuvien kalsiumkarbonaatin ja natriumsulfaatin kokonaisvaltainen hyödyntäminen uusiksi tuotteiksi, ja siten kiertotalouden tavoitteiden ja teollisuuden kilpailukyvyn edistäminen. ”Pyrkimyksenä on, että kemikaalien kierrätys ja sivutuotteiden uudelleenkäyttö voi johtaa jopa täysin jätteettömiin teollisuusprosesseihin", Lassi kuvaa.
Projektin tulokset palvelevat laajemmin esimerkiksi kaivannaisteollisuutta, metallinjalostusta ja selluteollisuutta, joissa kyseisiä sivutuotteita muodostuu tai käytetään saostus- ja neutralointikemikaaleina.
SecRes-projektissa tarkastellaan erityisesti kalsiumkarbonaatin käyttöä betoniteollisuuden raaka-aineena (sideaineet), alkaliaktivoitujen materiaalien (geopolymeerien) valmistuksessa, lannoitteiden valmistuksen raaka-aineena sekä neutralointikemikaalina.
Natriumsulfaatin osalta kehitetään prosessia uusien teollisesti hyödynnettävissä olevien kemikaalien valmistukseen sekä hyödynnetään natriumsulfaattia alkaliaktivoitujen materiaalien valmistuksessa. Laaja-alaisesti tavoitteena on sivutuotteiden kokonaisvaltainen hyödyntäminen ja teollisuuden rajat ylittävä kiertotalouden liiketoiminnan vahvistaminen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektin vastuullinen johtaja, professori Ulla Lassi, Oulun yliopisto, 0400 294090, ulla.lassi@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kalastusvälineiden kierrätys laajenee koko Suomeen – Keräyspiste Erämessuilla 16.–18.5. Oulun yliopiston osastolla12.5.2025 06:16:00 EEST | Tiedote
Kalastusvälineet ovat merkittävimpiä merten muoviroskan lähteitä, ja niitä varten on alkamassa lain velvoittama erilliskeräys. Käytettyjen kalastusvälineiden keräystä ja kierrätysratkaisuja tutkitaan Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä CIRCNETS-hankkeessa.
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme