Rakli ry

Rakli: Hallitusohjelma huomioi laajasti rakennetun ympäristön tarpeet ja luo näkyvyyttä tulevaisuuteen

Jaa
Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on tyytyväinen siihen, kuinka hallitusohjelma huomioi rakennetun ympäristön tarpeet ja luo näkyvyyttä sekä ennustettavuutta tulevaisuuteen. Hallituksen sitoutuminen sääntelyn keventämiseen sekä prosessien ja lupakäytäntöjen sujuvoittamiseen on tervetullutta ja tarpeellista. Rakli muistuttaa tulevaa hallitusta siitä, että hallitusohjelmaa toimeenpantaessa on tärkeää osallistaa alan toimijoita parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

”Hallitusohjelma sisältää useita kirjauksia, joiden eteen olemme Raklissa tehneet vaikuttamistyötä. Ilolla otamme vastaan erityisesti tavoitteet keventää ja sujuvoittaa sääntelyä. Esimerkiksi yksi yhdestä -periaate on ollut meille keskeinen lähtökohta, miten lainsäädäntöä tulisi kehittää. Huolta on myös pidettävä siitä, ettei EU:sta tuleva sääntely heikennä alan näkymiä ja toimintakykyä", toteaa Raklin toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen.

Viime vaalikaudella uudistettu rakentamislaki on kiinteistö- ja rakentamisalan näkökulmasta sisältänyt useita tulkinnanvaraisia kirjauksia, joihin tuleva hallitus on nyt laatimassa korjaussarjan keventämään hallinnollista taakkaa ja vähentämään turhaa yksityiskohtaisuutta.

Hallitus on sitoutunut myös laatimaan alueidenkäyttölain lisäämään alueiden elinvoimaisuutta ja Suomen houkuttelevuutta investointikohteena.

”Hallitusohjelma antaa hyvät edellytykset toteuttaa tiiviimpää julkisen ja yksityisten yhteistyötä kaavoituksessa. Esimerkiksi lakiin kirjattavalla kumppanuuskaavoituksella lisätään kaavojen toteutuskelpoisuutta ja samalla tehdään suunnittelusta oikea-aikaista", Laurikainen jatkaa.

Rakli on tyytyväinen, että Suomen tutkimus- ja kehittämismenot nostetaan tulevalla vaalikaudella neljään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. TKI-rahoituksessa tulisi huomioida kiinteistö- ja rakentamisalan merkittävyys koko yhteiskunnalle ja ohjata siksi riittävä osuus näistä rahoista KIRA-kasvuohjelmalle.


Tulevalla hallituskaudella toteutetaan selvitys asumisen tukijärjestelmän läpinäkyvyydestä

Hallituksen tavoite käynnistää selvitys asumisen tukijärjestelmän läpinäkyvyydestä saa kiitosta Raklilta.

”Nyt on hyvä hetki tarkastella asuntomarkkinoiden tukikeinoja, ja sitä kenelle ne kohdentuvat. Pidämme tärkeänä hallitusohjelmaan kirjattua selvitystä yhteiskunnan tukemaan asuntotuotantoon suunnattujen epäsuorien tukien tunnistamiseksi ja tukisummien selvittämiseksi. Ensisijaisen tärkeää on, että jatkossakin pienituloisista ja erityisryhmistä pidetään huolta. Suomessa on myös tehty määrätietoisesti töitä asunnottomuuden poistamiseksi, ja hienoa on, että tätä työtä jatketaan laajalla rintamalla”, toteaa johtaja Aija Tasa Raklista.

Pidämme Raklissa myös hyvänä hallitusohjelmaan kirjattua kasvavien kaupunkiseutujen kaupunkien ja kuntien velvoittamista MAL-sopimusten kautta riittävään tontti- ja asuntotuotantoon, jotta asuntojen hintakehitys pysyy kohtuullisena. Lisäksi hallitusohjelmassa on otettu huomioon vapaarahoitteinen asuntotuotanto, jonka toimivuudella on tärkeä rooli osana asuntomarkkinan kokonaisuutta.

Yksi tulevalla hallituskaudella suunniteltavista uudistuksista on lisäksi kiinteistöverouudistus. Vaikka hallitusohjelmaan on kirjattuna tavoite, että muutokset toteutetaan pitkillä siirtymäajoilla ja ne tulevat olemaan kohtuullisia kiinteistönomistajille, niin valitettavaa on, että maapohjan kiinteistöveron alarajaa korotetaan 1,3 prosenttiin. Tämä nostaa maapohjan kiinteistöverokustannusta keskimäärin noin 20 prosenttia, mutta pahimmillaan lähes 40 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Rakli ry
Rakli ry
Annankatu 24
00100 Helsinki

http://www.rakli.fi/

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on maamme kattavin ja vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö. Valvomme jäsentemme etua, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä teemme työtä kestävän elinympäristön puolesta. Tarjoamme myös tutkittua tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sekä kehitämme toimialaa ja jäsentemme osaamista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakli ry

Hallituksen kaavailema kiinteistöveron nosto heikentää entisestään kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannetta22.8.2023 09:03:38 EEST | Tiedote

Hallituksen aikomus korottaa maapohjan kiinteistöveron alarajaa 1,3 prosenttiin on tuomassa kylmää vettä niskaan kaikille kiinteistönomistajille. Raklin tekemän vaikutusarvion perusteella esimerkiksi Helsingissä tai Espoossa sijaitsevan asuin-, toimisto- tai liikekiinteistön kiinteistöverokustannus voi nousta lähes 15 prosenttia. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin mukaan mahdollinen korotus heikentää entisestään alan suhdannetilannetta.

Rakennus- ja purkujätteistä halutaan hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia10.8.2023 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä, josta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön. Ilmastotavoitteiden kiristymisen myötä rakennus- ja purkumateriaalien rooli rakentamisen ohjauksessa korostuu. Kansallinen tavoite on hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia syntyvästä purkujätteestä. Kestävän purkamisen green deal edistää tätä tavoitetta.

Energiatehokkuussopimus kirittää kiinteistöalaa – energiaa on säästetty 335 000 kerrostaloasujan vuotuisen sähkönkulutuksen verran27.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kiinteistöala on tehnyt kuluvan energiatehokkuussopimuskauden aikana lähes 6500 energiatehokkuustoimenpidettä ja näin saavuttanut huiman 469 gigawattitunnin vuotuisen energiansäästön. Tämä vastaa 335 000 kerrostaloasujan vuosittaista sähkölaskua. Sopimuskausi päättyy vuonna 2025 ja ala toivoo uudelta hallitukselta jatkoa energiatehokkuussopimukselle.

Liiketilojen keskitettyä hallintaa on harkittava kaupunkikeskustojen elinvoiman vahvistamiseksi16.6.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Nykyinen epävarma investointiympäristö, kulutuskäyttäytymisen ja liikkumisen muutokset sekä vajaakäyttöisen liike- ja toimistotilan lisääntyminen korostavat kaupunkikeskustojen uudistumiskyvyn tarvetta. Elinvoimaisen keskustan rakennuspalikoina nähdään yksityisen ja julkisen sektorin hankeyhteistyö, määrätietoinen keskustakehittämisen organisointi ja sääntelyn keventäminen. Kivijalkaliiketilojen keskitetty hallinta rahastomallilla loisi puolestaan liiketilojen omistajille yhdenmukaiset intressit keskustan kehittämisen suhteen. Ratkaisuja kaupunkikeskustojen elinvoiman kasvattamiseksi pohdittiin Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Raklin toteuttamassa klinikassa.