Nuorten miesten paha olo kuuluu Kriisipuhelimessa aiempaa enemmän
MIELI ry:n Kriisipuhelimeen soittavien nuorten miesten konkreettisten itsemurhasuunnitelmien määrä on tänä keväänä yli tuplaantunut verrattuna alkuvuoteen 2020. Myös itsetuhoiset ajatukset, ahdistuneisuus, masentuneisuus ja pelot ovat lisääntyneet.

Tänä keväänä mielenterveysjärjestö MIELI ry:n Kriisipuhelimessa on noussut esiin erityisesti nuorten miesten paha olo.
Alkuvuonna nuorten miesten itsemurhasuunnitelmien määrä on yli tuplaantunut verrattuna kevääseen 2020. Tämän vuoden tammi-toukokuussa konkreettinen itsemurhasuunnitelma oli 37 Kriisipuhelimeen soittaneella nuorella miehellä, kun kolme vuotta aikaisemmin luku oli 17. Tässä ryhmässä myös itsetuhoiset ajatukset, masentuneisuus, ahdistuneisuus ja pelot ovat lisääntyneet.
”On huolestuttavaa, että Kriisipuhelimeen soittavilta nuorilta miehiltä puuttuu usein usko tulevaisuuteen ja siihen, että haasteisiin saisi muutosta. Monilla on tunne, että kaikki on mennyttä, mitään ei ole tehtävissä. Hyvä, että nyt myös nuoret miehet hakevat keskusteluapua”, Puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter sanoo.
Aikaisemmin nuoret naiset ovat soittaneet Kriisipuhelimeen enemmän. Nyt nuorten naisten yhteydenotot ovat vähentyneet neljänneksen viime vuodesta. Useimmin nuoret soittavat pahan olon, ihmissuhdeongelmien ja itsetuhoisuuden takia.
Oma verkosto puuttuu
Winterin mukaan monen nuoren miehen ongelmat ovat kasaantuneet: on opiskeluhaasteita, työttömyyttä, päihde- ja mielenterveysongelmia sekä talousongelmia. Taustalla voi olla joko ero tai kokonaan puuttuva parisuhde. Lisäksi Kriisipuhelimeen soittavat miehet kokevat yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta, tai joillakin on myös peliongelmia. Joskus taustalla voi olla kiusaamista, vanhempien ero tai vanhempien tuen puutetta.
”Naisia useammin nuorilla miessoittajilla on kokemus siitä, että heillä ei ole sosiaalista verkostoa, jolta saisi tukea vaikeassa tilanteessa. Samoin kynnys kertoa elämän haasteista läheisille ja hakea apua tilanteeseen on miehillä iästä riippumatta naisia korkeampi”, Winter sanoo.
Soittojen kokonaismäärä kasvaa
Alle 30-vuotiaiden yhteydenottojen määrä MIELI ry:n Kriisipuhelimeen nousi koronapandemian alussa 2020 rajusti. Edelleen nuorten yhteydenottoja tulee yli 10 000 vuodessa, mikä on noin 15 % kaikista keskusteluista. Tänä keväänä nuorten yhteydenotot ovat kuitenkin vähentyneet, yli neljänneksen naisilla, kahdeksan prosenttia miehillä.
Kaikenikäisten soittojen kokonaismäärä jatkaa kasvuaan. Tammi-toukokuussa 2023 Kriisipuhelimeen tuli yhteensä 167 094 soittoyritystä. Näistä reiluun 35 300 pystyttiin vastaamaan.
Winterin mukaan valtaosa soittajista sanoo keskustelun myötä tulleensa kuulluksi ja kohdatuksi sekä voivansa paremmin. Tänä vuonna noin 770 soittajaa on sanonut, ettei aio tehdä itsemurhaa tai muuten satuttaa itseään.
”Vaikeassa tilanteessa on tärkeää saada nopeasti keskusteluapua. Siksi Kriisipuhelin on auki tänäkin vuonna läpi kesän. Lahjoitusrahoin olemme pystyneet palkkaamaan lisää kriisityöntekijöitä päivystämään Kriisipuhelimessa ja voimme vastata aiempaa useampaan puheluun, Winter sanoo.
MIELI ry:n Kriisipuhelimen suomenkielinen linja on auki 24/7 numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua jo kuudella kielellä: ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi, venäjäksi ja ukrainaksi. Kielilinjat ovat auki 20 tuntia viikossa. Myös Solmussa-chat on auki läpi kesän normaalisti eli maanantaista keskiviikkoon klo 15-19 ja torstaina klo 15-21.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna Winter
Puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö, MIELI ry
040 587 5197
susanna.winter@mieli.fi
Mediakontaktit: ti-to 20.-22.6.
Taina Risto
kriisityöntekijä MIELI ry
040 637 6041
taina.risto@mieli.fi
Mediakontaktit juhannuksen ajasta Kriisipuhelimessa: pe-su 23.-25.6. klo 8-15
Viivi Virtanen
Viestinnän asiantuntija
040 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi
Linkit
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme