Etelä-Suomen alueen päivystystoiminta tarkastelun alla – epäkohtia useissa päivystyksissä
Hoitohenkilökunta teki Etelä-Suomen aluehallintovirastoon useita potilasturvallisuusilmoitusta aikavälillä 22.4.–21.9.2022. Ilmoituksista 284 koski Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien päivystystoimintaa.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto otti elokuussa 2022 oma-aloitteisena valvontana selvitettäväksi alueensa kaikkien viiden sairaanhoitopiirin päivystysten toimivuuden. Päätös perustui aluehallintoviraston saamiin potilasturvallisuusilmoituksiin ja muuhun valvontatietoon. Päivystystoiminnasta vastaavat henkilöt toivat esille merkittäviä haasteita hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden rekrytoinnissa sekä potilaiden jatkohoidon järjestämisessä.
”Päivystyksen ruuhkautuminen ja työkuormituksen lisääntyminen sekä läpimenoaikojen pidentyminen heijastavat keskeisesti koko palvelujärjestelmän ongelmia ja kuormittuneisuutta”, sanoo sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
”Päivystys ei yksin vaikuta näihin ongelmiin tai ratkaise niitä, vaan asia vaatii aktiivisia toimenpiteitä koko palvelujärjestelmän ja hyvinvointialueen tasolla”, hän jatkaa.
Hyvinvointialueiden onkin löydettävä tarvittavia toimenpiteitä palveluketjujen sujuvoittamiseksi, jotta laadukkaat sekä oikea-aikaiset palvelut voidaan turvata ja vältetään päivystyksen voimavarojen epätarkoituksenmukaista käyttöä. Hyvinvointialueiden omavalvonta on ensisijainen keino korjata toiminnan epäkohtia. Niiden toiminta on kuitenkin käynnistynyt vasta äskettäin, joten tehtyjä toimenpiteitä on mahdollista arvioida laaja-alaisemmin vasta myöhemmin.
Potilasturvallisuus- ja resurssiongelmia HUS-yhtymässä ja hyvinvointialueilla
Aluehallintovirasto on antanut HUS-yhtymälle huomautuksen siitä, että päivystyksessä henkilöstön määrä ja rakenne eivät ole vastanneet terveydenhuollon palvelujen tarvetta. Aluehallintovirasto on lisäksi kiinnittänyt HUS-yhtymän huomiota siihen, että potilaan oikeus hyvään terveyden- ja sairaudenhoitoon sekä yksityisyyteen tulee turvata.
Aluehallintovirasto havaitsi epäkohtia myös Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Kanta-Hämeen keskussairaaloiden päivystysten toiminnassa. Koska toiminta on siirtynyt hyvinvointialueiden vastuulle, aluehallintovirasto ei voi antaa sairaanhoitopiireille hallinnollista ohjausta asiasta. Epäkohdat on kerrottu hyvinvointialueille, jotta ne voivat jatkossa huomioida asian palveluidensa järjestämisessä.
Sekä Etelä-Karjalan että Päijät-Hämeen keskussairaalan osalta aluehallintovirasto totesi, että päivystyksissä henkilöstön määrä ja rakenne ei ole vastannut terveydenhuollon palvelujen tarvetta. Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä havaittiin myös puutteita koskien potilaiden oikeutta hyvään sairaanhoitoon ja yksityisyyteen.
Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueen päivystyksistä jatkohoitoon siirrettyjen potilaiden kokonaishoitoaika on venynyt kohtuuttomasti ja oikeus riittäviin terveyspalveluihin on viivästynyt.
Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä tilanne on kuormituksesta huolimatta varsin vakaa. Osa potilaista on kuitenkin epätarkoituksenmukaisesti joutunut odottamaan päivystyksessä jatkohoitopaikkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Leena Flinkylitarkastaja
Puh:0295 016 795etunimi.sukunimi@avi.fiNiina Väkeväinensosiaali- ja terveydenhuollon valvonta -yksikön päällikkö
Puh:+358 295 016 356etunimi.sukunimi@avi.fiAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:lle (Kuopio) kielto harjoittaa välitystoimintaa uhkasakolla tehostettuna30.4.2025 16:03:26 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto on 30.4.2025 antanut päätöksen, jolla se on kieltänyt Heti Kotiin Kiinteistönvälitys Oy LKV:tä (y-tunnus: 3145414–4) harjoittamasta välitystoimintaa ilman välitysliikerekisteröintiä ja asettanut kiellon tehosteeksi 40 000 euron uhkasakon.
Keski-Suomen hyvinvointialueella laiminlyöntejä pelastustoimen turvallisuussuunnittelussa30.4.2025 10:26:43 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Keski-Suomen hyvinvointialueen korjaamaan puutteet koskien erityistä vaaraa aiheuttavan Tikomet Oy:n kohteen ulkoista pelastussuunnitelmaa, suunnitelmasta tiedottamista ja kohteen pelastusharjoittelua.
Förvaltningsdomstolen beviljade NCC Industry Oy rätt att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i källorna i Sibbo29.4.2025 15:58:08 EEST | Pressmeddelande
Vasa förvaltningsdomstol upphävde Regionförvaltningsverket i Södra Finlands beslut som hindrade NCC Industry Oy från att avvika från förbudet att äventyra naturtillståndet i Staverkärr i Sibbo. Förvaltningsdomstolen ansåg att källorna i området inte längre är i naturtillstånd på grund av tidigare avverkningar och utdikningar.
Regionförvaltningsverken bekämpar marginalisering bland unga med statsunderstöd på över 28 miljoner euro29.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har beviljat över 28 miljoner euro i statsunderstöd för uppsökande ungdomsarbete och ungdomsverkstäder. Målet med det uppsökande ungdomsarbetet är att nå unga som behöver stöd och hänvisa dem till de tjänster de behöver. I ungdomsverkstäderna hjälper man unga att få tillträde till en utbildning, arbetslivet eller någon annan service som de behöver. Tack vare de understödda verksamheterna får drygt 33 000 unga hjälp och stöd varje år.
Aluehallintovirastot torjuvat nuorten syrjäytymistä yli 28 miljoonan euron valtionavustuksilla29.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet yli 28 miljoonan euron valtionavustuksen etsivään nuorisotyöhön ja nuorten työpajatoimintaan. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja ohjata hänet tarvitsemiensa palvelujen piiriin. Nuorten työpajatoiminnassa nuorta autetaan pääsemään kiinni koulutukseen, työelämään tai muuhun hänelle tarpeelliseen palveluun. Avustettavilla toiminnoilla autetaan ja tuetaan reilua 33 000 nuorta vuosittain.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme