Lastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun Keskusliitto

SuomiAreenassa etsitään ratkaisuja pienituloisten lapsiperheiden hätään

Jaa
Suomessa yli 120 000 lasta elää köyhissä perheissä. Kenen vastuulla on vastata perheiden hätään? Mitä tapahtuu, jos muutosta ei saada aikaan? Näihin kysymyksiin etsitään vastausta SuomiAreenassa 27.6.2023 Pienituloisten perheiden hätä – kuka kantaa vastuun? -keskustelussa.
Kuva: Jeremiah Lawrence  /Unsplash
Kuva: Jeremiah Lawrence /Unsplash

Lapsiperheköyhyys on viheliäinen ongelma, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan monipuolisia toimenpiteitä. Köyhyys heijastuu lasten ja vanhempien hyvinvointiin monin tavoin, ja lapsena koetulla köyhyydellä on usein pitkäkestoisia, aikuisuuteen asti ulottuvia vaikutuksia.

Lapsiperheköyhyydestä ja pienituloisten perheiden tilanteesta keskustellaan SuomiAreenassa 27.6. Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimeksen johdolla. Tilaisuuden keskustelijat edustavat eri yhteiskunnan sektoreita: apulaisprofessori Mia Tammelin Tampereen yliopistosta, erityisasiantuntija Anna Järvinen SOSTE ry:stä, Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ja kansanedustaja Mia Laiho Kokoomuksesta tuovat jokainen omia näkökulmiaan ja asiantuntemustaan keskusteluun.

Hintojen viimeaikaisen nousun myötä lapsiperheköyhyydestä on tullut yksi polttavimpia ja ajankohtaisimpia lapsia ja perheitä koskettavia ilmiöitä. Itlan ja Kelan arvion (2022) mukaan hintojen nousu on vienyt köyhyyteen noin 62 000 uutta kotitaloutta ja nostanut lasten köyhyysastetta yli 3 prosenttiyksikköä. Mikäli suuntaa ei saada käännettyä, voivat yhteiskunnalliset vaikutukset olla mittavat, inhimillisistä vaikutuksista puhumattakaan. SuomiAreenan keskustelussa pohditaan ratkaisuehdotuksia ja kysytään, mikä toimenpiteiden ja konkreettisen muutoksen esteenä on, vaikka kaikki tuntuvat kannattavan lapsiperheköyhyyden vähentämistä.

YK:n lapsen oikeuksien komitea on juuri Suomelle antamissaan suosituksissa kiinnittänyt huomiota köyhyysriskissä oleviin lapsiin ja kehottanut Suomea välttämään lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvan leikkauksia.

– Komitean viesti sosiaaliturvan leikkausten välttämisestä on vahva ja siihen täytyy suhtautua vakavasti erityisesti nyt, kun hallitus käynnistää talouden tasapainottamiseen liittyviä toimenpiteitä, painottaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Pienituloisten perheiden hätä – kuka kantaa vastuun? -keskustelu tiistaina 27.6.2023 klo 17.00–17.45. Kauppakeskus Puuvillan lavalla, Siltapuistokatu 10–12. Järjestävinä tahoina ovat Pienperheyhdistys ry ja Hope ry yhteistyössä EAPN-Fin lapsiperheköyhyystyöryhmän kanssa.

Lisätietoja antavat:

Aino Sarkia, EAPN-Finin lapsiperheköyhyystyöryhmän puheenjohtaja, p. 040 563 7826, aino.m.sarkia@student.jyu.fi

Ulla Siimes, toiminnanjohtaja, Lastensuojelun Keskusliitto, p. 040 553 0981, ulla.siimes@lskl.fi

Lue lisää:

https://www.suomiareena.fi/pori/ohjelma/FB8CD31B-2718-4B3C-A5B9-F67EDF71FFDC

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jeremiah Lawrence  /Unsplash
Kuva: Jeremiah Lawrence /Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksia ja lastensuojelun laatua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Lastensuojelun Keskusliitto: sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät lapsiperheköyhyyttä ja vaarantavat lapsen oikeuksien toteutumisen22.9.2023 11:00:01 EEST | Tiedote

Lastensuojelun Keskusliitto on antanut lausuntonsa neljästä sosiaaliturvaa koskevasta hallituksen esityksestä. Keskusliitto on huolissaan erityisesti siitä, että ehdotetut muutokset lisäävät lapsiperheköyhyyttä. Keskusliitto kritisoi myös esitysten poikkeuksellisen lyhyitä lausuntoaikoja ja vetoaa hallitukseen, että se palaisi säädösvalmistelussa huolelliseen valmisteluun ja dialogiin kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Perhekeskusten merkitys korostuu hyvinvointialueilla7.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Perhekeskusten merkitys tulee korostumaan entisestään hyvinvointialueilla perheiden hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja tukemisessa. Perhekeskuksia kehitetään alueilla parhaillaan nopeasti ja varsin eritahtisesti. Uusi tilannekuva kertoo, missä kullakin hyvinvointialueella mennään tällä hetkellä. Perhekeskusten tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja yhteensovittaa olemassa olevat tuen muodot perheiden tarpeisiin matalalla kynnyksellä vastaaviksi kokonaisuuksiksi.

Hallitusohjelmaneuvotteluissa huomioitava YK:n lapsen oikeuksien komitean suositus välttää lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvan leikkauksia2.6.2023 18:05:51 EEST | Tiedote

YK:n lapsen oikeuksien komitea kiinnittää Suomelle antamissaan suosituksissa vahvasti huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin, kuten sijaishuollossa eläviin lapsiin, turvapaikanhakija- ja pakolaislapsiin sekä erilaisiin vähemmistöihin kuuluviin lapsiin. Suomen tulee komitean mukaan välttää köyhyysriskissä oleviin lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvan leikkauksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme