Helpot vinkit biojätteen lajitteluun kesähelteillä

Kesäkeittiössä syntyy yllättävän paljon biojätettä, joka kannattaa lajitella erikseen. Tuoreet kasvikset, marjat ja erilaiset grillattavat kuuluvat kesäpöytään. Ruoan valmistuksessa syntyy naatteja, perkuutähdettä ja ruokailun jälkeen jäljelle voi jäädä esimerkiksi kalanruotoja, maissintähkiä sekä muita tähteitä. Myös puutarhasta syntyvää jätettä voi laittaa pienissä määrin tyhjennettävään jäteastiaan.
Lajittelussa kannattaa muistaa muutamat helpot niksit, joiden avulla biojätettä on siistimpää käsitellä ja hajut pysyvät kurissa. Lajittelet biojätteen sitten tyhjennettävään jäteastiaan tai kompostoriin, sille kannattaa valita keittiöön omiin tarpeisiin sopivan kokoinen astia, johon biojäte on helppo laittaa. Astiaksi käy esimerkiksi kukkaruukku, kattila tai joku muu sopiva astia.
Vinkkilista biojätteen lajitteluun:
- Käytä biojätteen pakkaamiseen mieluiten paperipussia, mutta myös muu maatuva biojätepussi tai muoviton kartonkipakkaus käy.
- Biojätepussi kestää paremmin, kun annat biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. Älä kaada biojäteastiaan nesteitä.
- Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno, silputtua sanomalehteä tai käytettyä talouspaperia, jotta pussi kestää paremmin kosteutta.
- Vie biojätepussi suljettuna kotipihasi biojäteastiaan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa biojätteet pussiin vasta, kun viet ne jätepisteeseen.
Jos kompostoit biojätteen itse:
- Laita keittiön astiaan kuivikeainetta, silputtua kananmunakennoa tai talouspaperia pohjalle. Näin biojäte irtoaa paremmin astian pohjasta, kun sen kaataa kompostoriin. Kaada biojäte astiasta suoraan kompostoriin ilman pakkaamista.
- Muista lisätä kuiviketta jokaisella biojätteen vientikerralla. Kuivike pitää kompostin ilmavana, mikä on tärkeää.
Biojätteen lajittelu tukee kotimaista energiaomavaraisuutta
Biojätteen keräys laajenee Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle 1.7.2023. Helsingin seudun ympäristöpalvelut on toimittanut biojäteastiat jo suureen osaan niistä kiinteistöistä, jotka sen ovat tilanneet. Kiinteistöt, jotka eivät ilmoittaneet HSY:lle valintaansa, saavat jäteastiansa elo–syyskuussa. Kompostointi kiinteistöllä on vaihtoehto maksulliselle biojätteen keruulle.
Biojätteen kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta, ja sen lajittelu tukee kotimaista energia- ja lannoiteomavaraisuutta. Erilliskerätyssä tai kompostoidussa biojätteessä arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon. Biojätteen kierrätys edistää myös ilmastotavoitteita, sillä HSY tuottaa keräämästään biojätteestä biokaasua, joka on uusiutuvaa energiaa.
Kurkkaa tarvittaessa biojätteen lajitteluohjeet.
Kompostoinnista löytyy tietoa verkkosivuiltamme hsy.fi/kompostointi.
Jäteopas auttaa muissa lajittelupulmissa: hsy.fi/jateopas.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Partti MinnaYmpäristöasiantuntijaHSY
Puh:040 593 6348minna.partti@hsy.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY vähensi kasvihuonepäästöjään yli neljänneksen edellisvuodesta24.4.2025 14:41:39 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vähensi toiminnasta aiheutuvia päästöjään vuonna 2024 yli neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Voimakkaasti pienentynyt päästökertymä oli yhteensä 79 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna.
Kevät innostaa siivoamaan – HSY lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja22.4.2025 08:37:26 EEST | Tiedote
Kevät on täällä, ja asukkaiden siivousinto kasvaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa kevätsiivouksia ja lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja huhti–toukokuussa. Kivikon Sortti-asema palvelee 26.4. alkaen pysyvästi myös lauantaisin.
HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.
Tonttijohtomallilla vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon sekä kadulla että kiinteistöllä11.4.2025 10:31:49 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ottaa käyttöön uuden tonttijohtojen saneerausmallin. HSY:n hallitus päätti kokouksessaan 11.4.25 hyväksyä siirtymisen malliin, jossa tavoitteena on saattaa saneerausalueiden vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon myös alueen kiinteistöillä. Tonttijohtojen saneerausmalli otetaan käyttöön liukuvasti vuosina 2025–26.
HSY:n hallituksen päätökset 11.4.202511.4.2025 10:31:10 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä tonttijohtojen saneerausmallin. Mallin tavoitteena on saattaa vesihuoltoverkostojen saneerausalueet kerralla kuntoon. Tällöin HSY:n runkojohtojen uusinnan yhteydessä saneerattaisiin myös liittyjän vastuulle kuuluvat saneeraustarpeessa olevat kiinteistön tonttijohdot. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Vantaan Länsi-Vapaalan ja Karhunkierroksen vesihuollon saneerausten hankesuunnitelma - Helsingin Sepänmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vuosisaneerausten hankesuunnitelma - pakkausjätteen monilokeron kiinteistökeräysten urakoitsijaksi koko HSY:n alueelle valittiin Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2024. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella tonttijohtojen saneerausmallista. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää ede
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme