Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan

Lopputarkastuksessa tarkastetaan asunnon kunto, korjaustarpeet ja siivouksen taso
Ennen avainten luovuttamista tehtävässä lopputarkastuksessa asunnon kunto käydään läpi ja mahdolliset siivouspuutteet sekä korjaustarpeet kirjataan ylös tai niistä otetaan valokuvat.
”On tärkeää, että asunnon kunto on dokumentoitu myös vuokrasuhteen alkaessa, jotta tilanteita voidaan verrata toisiinsa sen toteamiseksi, mistä lähtevä vuokralainen on vastuussa ja mistä taas ei”, Aarnivuo selventää.
Aarnivuon mukaan Suomen Vuokranantajien neuvontaan saapuu usein kysymyksiä siitä, kuinka tulisi toimia, jos yhteistä päivää lopputarkastuksen tekemiselle ei löydy. Yhteisen tarkastuksen etuna on yleisesti se, että osapuolet voivat yhdessä arvioida esimerkiksi sitä, onko jokin jälki tavanomaista kulumista vai ei, ja sopia miten sen kanssa toimitaan.
”Olennaista kuitenkin on, että tarkastus tehdään huolellisesti ja dokumentoidusti, vaikka kummankin toimesta erikseen”, Aarnivuo kertoo.
“Tarkastus vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä vie vain hetken, mutta sillä voidaan välttää monet riitaisuudet siitä, kenen vastuulle mikäkin kuuluu.”
Asunnon hallinta luovutetaan vuokranantajalle muuttopäivänä tai sopimuksen mukaan
Asunnon hallinta tulee luovuttaa vuokranantajalle muuttopäivänä. Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä, jolloin puolet asunnosta on jätettävä vuokranantajan käytettäväksi ja seuraavana päivänä kokonaisuudessaan.
”Vuokrasopimuksessa muuttopäivästä on usein sovittu lain olettamasta poikkeavalla tavalla niin, että asunto täytyy luovuttaa kokonaan jo vuokrasopimuksen päättymispäivänä. Tällöin asunto on mahdollista vuokrata seuraavalle heti kuun ensimmäisestä päivästä alkaen”, Aarnivuo huomauttaa.
Jos asunto vapautuu ennen muuttopäivää, myös tarkastus voidaan tehdä hyvissä ajoin. Etuna on tällöin se, että vuokralaiselle voidaan tarjota mahdollisuus täydentää esimerkiksi loppusiivousta, jos siitä on huomautettavaa.
”Vuokralaisen kannattaa huomioida, että kaikki vuokrasopimuksen velvoitteet, kuten vuokranmaksu ja kotivakuutuksen pitäminen voimassa sitovat vuokrasuhteen loppuun saakka, ellei vuokranantajan kanssa sovita toisin”, Aarnivuo neuvoo.
Vakuus on palautettava viivytyksettä
Vuokrasopimuksen velvoitteiden turvaksi asetettu vakuus tulee palauttaa vuokralaiselle lopputarkastuksen jälkeen viivytyksettä, jos perusteita sen käyttämiselle ei ole. Aarnivuo painottaa, että vuokralaisella ei ole oikeutta kesken vuokrasuhteen ilmoittaa käyttävänsä vakuutta esimerkiksi viimeisten vuokrien maksamiseen, koska vakuuden tarkoituksena on turvata kaikkien sopimusvelvoitteiden täyttämistä koko vuokrasuhteen ajan.
Maksamaton vuokra, vesimaksu, siivouspuutteet tai vaikkapa huoneistolle aiheutetut vahingot voivat oikeuttaa pidättämään vakuuden osittain tai jopa täysimääräisesti. Hyvän vuokratavan mukaan vuokralaiselle tulee kuitenkin ilmoittaa vakuuden pidättämisestä ja sen perusteista kirjallisesti. Mahdollisuuksien mukaan on myös lähetettävä erittely syntyneistä kustannuksista lasku- tai kuittikopioineen.
Lisätiedot:
Susanna-Maria Aarnivuo, lakimies
Suomen Vuokranantajat ry
susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse lakineuvonnan kautta: (09) 1667 6345, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle. Yhteydenotot lakineuvontaan ma-pe klo 12–15.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna-Maria AarnivuoLakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme