Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaalla kartoitettiin maahanmuuttajien mielipiteitä

Jaa
Etelä-Pohjanmaalla tehtiin kyselytutkimus maahanmuuttajille alueen veto- ja pitovoimasta. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää maahan muuttaneiden ajatuksia tänne muuttamisen ja täällä asumisen motiiveista. Tällaista selvitystä ei Etelä-Pohjanmaalla ole aiemmin tehty.

Kyselytutkimuksesta saatuja tuloksia ja tietoja voidaan hyödyntää alueen veto- ja pitovoimaa kehitettäessä. Kyselyyn vastasi 710 henkilöä ja se toteutettiin seitsemällä kielellä.

Kyselyn tuloksia voidaan pitää varsin rohkaisevina ja positiivisina maakunnan kannalta, mutta niistä selviää myös, että parantamisen varaa ja tehtävää löytyy vielä paljon.

Valtaosa näkee tulevaisuutensa alueella

Suurin osa vastaajista 69 % aikoo jäädä alueelle asumaan. Alueella on siis ainakin kohtuullinen pitovoima. Vastaajista 31 % kuitenkin suunnittelee muuttoa muualle. Miten tätä poismuuttoa suunnittelevien osuutta voidaan vähentää.

Asuinpaikkakuntaansa hyvänä tai melko hyvänä paikkana perheelle pitää 79 % kysymykseen vastaajista. 71 prosenttia viihtyi työssään hyvin tai melko hyvin.

Alla olevien väittämien kanssa täysin samaa mieltä olevia oli noin 60 % ja noin 30 % vastasi olevansa melko samaa mieltä:

ihmiset suhtautuvat minuun positiivisesti”, ”ihmiset ovat ystävällisiä” ja ”viihdyn asuinkunnassani”.

Vastaajat ovat varsin tyytyväisiä sekä valtionhallinnon että kuntien palveluihin

Valtion virastojen kohdalla kävi ilmi, että vaikka palveluihin oltiin tyytyväisiä, niin oli myös suuri määrä vastaaja, ketkä eivät tunteneet palveluja. Esimerkiksi liki 40 % vastaajista ei tuntenut Kelan palveluita tai ole tarvinnut niitä. Kuntapalveluiden kohdalla tilanne on jokseenkin samankaltainen. Tulosta selittää osittain Ukrainasta sotaa paenneiden iso osuus vastaajista.

Kuntapalveluihin ollaan suurimmaksi osaksi tyytyväisiä. Tyytymättömien osuus on korkeintaan 5 % palvelua kohden lukuun ottamatta terveyspalveluja. Terveyspalveluihin oli tyytymättömiä 12 % vastaajista. Tässäkin selittävänä tekijänä saattaa olla se, että iso osa vastaajista saa terveyspalvelut vastaanottojärjestelmän kautta ja kyselyyn vastanneissa on mukana mm. kansainvälisiä opiskelijoita, joilla oikeus terveyspalveluihin on rajoitettu.

Kehittämiskohteita

Tiedon saanti tai tiedon puute tulee esiin monessa kohdassa kyselyä. Etelä-Pohjanmaalle muuttoa suunnitteleville kuten myös täällä jo asuville on pystyttävä tarjoamaan nykyistä enemmän tietoa alueesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Alueella toimivien maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelujen MONI-infon ja Welcome2EPeen tunnettavuutta ja asiakasohjautumista tulee edelleen parantaa ja kehittää.

Muuttosuunnitelmien syissä korostuvat: uusien mahdollisuuksien etsiminen, työn löytäminen, paremmat maahanmuuttajapalvelut, perhe tai suku muualla Suomessa, mahdollisuus pärjätä englannin kielellä isomassa kaupungissa, koulutusmahdollisuudet, avoimempi ja kansainvälisempi paikka sekä mahdollisuus asua suuremmassa kaupungissa. Useat poismuuton syyt perustuvat mielikuviin toisista alueista. Maakunnan ja kuntien tulisikin entistä aktiivisemmin pyrkiä nostamaan esiin Etelä-Pohjanmaan omia vahvuuksia ja pyrkiä siten synnyttämään ”kilpailevia mielikuvia”, jotka pystytään myös toteuttamaan.

Kyselyssä nousi selvästi esille myös kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden haasteet alueelle työllistymisessä ja asettautumisessa. Asia on tunnistettu ja sen eteen on tehty myös paljon työtä, mutta se vaatii edelleen työstämistä. Vastaajista 58 %:lla ei ollut kokemusta Suomessa työskentelystä, mutta työssäkäyvät viihtyivät vastausten perusteella työssä jopa keskimääräistä paremmin. Asuinkunnassa viihdytään, ihmisiä pidetään ystävällisinä ja olo koetaan tervetulleeksi, mutta Suomeen tai ulkomailla muuttoa suunnittelee kuitenkin 63 % vastaajista.

Vastaukset osoittavat myös, että maahan muuttaneilla on haastavaa löytää suomalaisia ystäviä. Mutta miten saadaan tänne muuttaneet kotoutumaan ja osaksi yhteiskuntaa, jos he eivät tutustu paikallisiin ihmisiin. Suomalaisia ystäviä ei ollut 18 %:lla vastaajista, kun siihen lisää ”en osaa sanoa” vastaukset osuus nousee 31 %.

Kyselyn toteutus

Kysely toteutettiin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Etelä-Pohjanmaan liiton, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun, Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston sekä Kauhavan kaupungin koordinoiman Menestystä kansainväliseen rekrytointiin -hankkeen yhteistyönä.

Kyselytutkimuksen teknisestä toteutuksesta vastasi Innolink Group Oy, joka laati siitä myös yhteenvedon. Toteuttajatahot laativat kyselyn tuloksista myös oman yhteenvedon ”Keskeiset tulokset”, jossa tarkastellaan vastauksia vastaajaprofiilien näkökulmasta. Yhteenvedossa on myös esitetty toimenpiteitä, joita alueella tulisi tehdä tai tehostaa veto- ja pitovoiman parantamiseksi.

Tulokset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mauno Salmela, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 625
Tuomas Männistö, Menestystä kansainväliseen rekrytointiin -hanke, puh. 040 042 2431
Antti Saartenoja, Etelä-Pohjanmaan Liitto, puh. 050 347 9845
Pasi Artikainen, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu, puh. 040 830 2415
Piia Kaunisto, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto, puh. 0295 046 094

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kollektivtrafiken påverkas av den nya viktbegränsningen på stadsbron i Kristinestad21.9.2023 14:43:03 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har i samarbete med Trafikledsverket beslutat att införa en lägre viktbegränsning på 8 ton på bron (tidigare viktbegränsning 25 ton). Den nya viktbegränsningen påverkar också kollektivtrafiken i området. De större bussarna kan inte längre köra över bron på grund av viktbegränsningen. Ändringar i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare. Ändringarna i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare.

Kristiinankaupungin sillan uudella painorajoituksella vaikutusta joukkoliikenteeseen21.9.2023 13:39:55 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt yhdessä Väyläviraston kanssa asettaa Kristiinankaupungin sillalle nykyistä (25 tonnia) alemman painorajoituksen 8 tonnia. Uudella painorajoituksella on vaikutusta myös alueen joukkoliikenteeseen. Isoimmat linja-autot eivät jatkossa voi painorajoituksen vuoksi liikennöidä sillalla. Reittimuutos astuu voimaan 25.9.2023 ja on voimassa toistaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme