Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Vaskiluodon lämpövarasto laajenee

Jaa
Vaasan Vaskiluodossa vuonna 2020 käyttöönotettu, tällä hetkellä laatuaan Suomen suurin käytössä oleva lämpöenergiavarasto laajenee vielä kuluvana vuonna noin kolmen gigawattitunnin verran. Samassa yhteydessä otetaan käyttöön kaksi uutta sähkökattilaa, jotka tuovat yhteensä 120 megawattia lisätehoa kaukolämmön tuotantoon. Ratkaisut lisäävät kaivattua joustoa energiajärjestelmään ja yhteiskunnan energiaomavaraisuutta.
Kuva: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki
Kuva: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki

Uusiutuvaa energiaa tuotetaan yhä enemmän. Samalla kun se luo pohjaa päästöttömälle energiajärjestelmälle, on sääriippuvaisen tuotannon entistä suurempi osuus asia, joka pitää huomioida kaikissa ratkaisuissa. Tarvitaan joustoa ja varastointia.

Sähkön- ja lämmöntuotannon yhtymäkohdat ovat yhä paremmin havaittavissa uudessa markkinatilanteessa, jossa sähkön hinta ja saatavuus markkinoilla vaihtelee paljon. Joitain vuosia onkin puhuttu siitä, miten eri sektoreita hyödynnetään tasapainottamaan kulutus- ja tuotantopiikkejä. Tästä energiajärjestelmän kokonaistarkastelusta ja -suunnittelusta käytetään sanaa sektori-integraatio.

Sähkökattilasta säästöjä

- Sähkökattilan tuottamalla lämmöllä ja lämpövaraston avulla voidaan optimoida Vaasan voimalaitoksen lämmön- ja sähköntuotanto, kertoo Vaasan Voiman toimitusjohtaja Janne Österback.

- Tästä syntyy huomattavia hyötyjä lämmöntuotannossa, ja samalla paranee myös koko sähköjärjestelmän joustavuus.

Ratkaisu hyödyntää uusiutuvaa energiantuotantoa, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa, hetkinä, jolloin sähkön tuotanto ylittää kulutustarpeen. Näin ollen se ei myöskään vaikuta sähkön riittävyyteen.

- Käyttämällä sähkökattilaa tuotannossa voimme hyödyntää sähkön alhaisia hintoja tilanteissa, joissa sähköjärjestelmässä on paljon uusiutuvaa energiaa. Tämä on myös suuri askel kohti päästötöntä kaukolämpötuotantoa, joka ei perustu polttamiseen, kertoo Vaasan Sähkön kaukolämpöjohtaja Markus Tuomala.

Tuomala toteaa, että ratkaisu lisää myös yhteiskunnan energiaomavaraisuutta, koska polttoaineita tarvitaan lämmöntuotantoon entistä vähemmän.

Vuonna 2022 tuotettiin noin 5 % Vaasan Sähkön kaukolämmöstä voimalaitoksen nykyisellä sähkökattilalla, jonka teho on 40 megawattia.

Lämpövaraston laajennus on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä lähes miljoona euroa energiatehokkuustukea. Hankkeesta kerrotaan lisää loppuvuodesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tavoitettavissa 30.6. klo 8.30 - 12

Janne ÖsterbacktoimitusjohtajaVaasan Voima Oy

Puh:010 505 5235

Kuvat

Kuva: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki
Kuva: Mikael Matikainen, Vaasan kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 135 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2022 oli noin 330 milj. euroa. Vuonna 2022 Vaasan Sähkö täytti 130 vuotta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Suomen suurin käytössä oleva sähkökattila-lämpövarastoyhdistelmä sijatsee Vaasassa17.11.2023 10:51:09 EET | Tiedote

Vaasan Vaskiluodossa on juuri otettu käyttöön 120 megawatin edestä uutta sähkökattilakapasiteettia ja laajennettu lämpövarasto. Vaasan Voiman laitoksen sähkökattiloiden teho on hankinnan myötä yhteensä 160 megawattia, mikä asettaa Vaasan kaukolämmön sähkökattilat tehollisesti Suomen suurimpien joukkoon. Yhdessä laajennetun lämpövaraston kanssa ratkaisu tuo järjestelmään kaivattua joustoa ja kustannustehokkuutta samalla vähentäen kaukolämmön tuotannon päästöjä.

Energiakriisin vaikutus näkyy edelleen tuloksessa26.10.2023 07:05:00 EEST | Tiedote

Tammi–syyskuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 135,9 miljoonaa euroa (229,2 M€). Liiketulos laski viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta ollen negatiivinen -0,7 miljoonaa euroa (18,7 M€). Liiketulosennuste koko vuodelle 2023 on syyskuun lopun tilanteessa vuotta 2022 korkeampi, mutta vaihteleva markkina ja epävarma globaali tilanne saattavat edelleen vaikuttaa voimakkaasti loppuvuoden kehitykseen. Yhtiön omavaraisuusaste nousi 49,6 prosenttiin (38,6 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme