Oulun yliopisto

Sähkö on nyt halpaa, mutta voi pian taas kallistua – energiasään tuotantoennuste auttaa ennakoimaan sähkön tarjontaa

Jaa
Aurinko- ja tuulivoimaennuste auttaa ennakoimaan tulevaa energiantuotantoa ja sopeuttamaan kulutusta sen mukaisesti. Ennuste on kehitetty Oulun yliopiston BCDC Energia -hankkeen tutkimustulosten pohjalta ja sitä voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.
Tuulivoimaloita Hailuodon Marjaniemessä. Kuva: Rodeo
Tuulivoimaloita Hailuodon Marjaniemessä. Kuva: Rodeo

Suomen mahdollisuudet uusiutuvan energian voimamaana kasvavat hyvää vauhtia. Uusiutuva energia on kuitenkin säiden armoilla, sillä tuulen ja auringon saatavuus ovat säästä riippuvia ilmiöitä. Tarvitaan muun muassa tarkkoja ennusteita uusiutuvan energian tuotannosta.

BCDC Energia -hankkeessa on kehitetty energiasääennusteita, ja niiden pohjalta Ilmatieteen laitoksessa on luotu ennusteiden käytön mahdollistava aurinko- ja tuulivoimaenergian sovellus, joka kertoo kulloinkin vallitsevan aurinko- ja tuulitilanteen energiantuotannon kannalta.

Aurinkovoiman tuotantoennuste kertoo auringonpaisteen aurinkovoimalan sähköntuotantona. Sovelluksesta voi valita paikkakuntakohtaisen tunneittain päivittyvän ennusteen aurinkovoiman tuotannolle kahden seuraavan vuorokauden ajaksi.

Tuulivoiman tuotantoennuste kertoo Suomen tuulivoimaloiden yhteenlasketun sähköntuotannon. Tuulivoimaennusteen saa kahden seuraavan vuorokauden ajaksi tunneittain päivittyvänä ja koko maata koskevana.

Tuulivoiman tuotantoennusteiden merkitys kasvaa merkittävästi, kun tuulivoimaloiden määrää lisääntyy ja tuulipuistojen koko kasvaa.

”Samalla kun Suomi kehittyy uusiutuvan energian tuotannon voimamaaksi, meidän on kehityttävä myös sen käytön mallimaaksi. Mallioppilaana voimme houkutella maahan lisää taloudellisesti kiinnostavia toimintoja ja myydä osaamistamme maailmalle”, professori, emer. Rauli Svento Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta sanoo.

Sähkön hinta on tällä haavaa alhainen, mutta tuulivoiman vaihtelevuus lisää sähkön hintavaihteluita, ja lisääntyvä käyttö myös nostaa hintaa. ”Tulevien hintapiikkien ennakointi korkean kysynnän ja alhaisen sähköntuotannon ajankohtina tuo säästöjä kaikille sähkön kuluttajille, kun kulutus ohjautuu pois hintapiikkien tunneilta”, Svento kertoo.

Uusiutuvan energian osuuden noustessa sähkön käytössä ennustetaan tapahtuvan iso muutos. Aiemmin sähköntuotantoa lisättiin ja vähennettiin käytettävissä olevista voimaloista kulloisenkin tarpeen mukaan. Säästä riippuvaista energiaa käytettäessä on kuitenkin tarpeen siirtää kulutusta niihin ajankohtiin, jolloin aurinko- ja tuulivoimasta on saatavissa sähköä.

Siksi sekä sähkön tuottajien että kuluttajien on tärkeää osata ennakoida tulevaa energiantuotantoa ja sopeuttaa omaa käyttäytymistään sen mukaisesti. Energiasääennuste on kehitetty juuri tätä tarkoitusta varten.

BCDC Energia -hanketta on johtanut Oulun yliopisto ja sitä on rahoittanut Strateginen tutkimusneuvosto (STN). Hanke päättyi 2021. Ilmatieteen laitos jatkaa kehitetyn ennusteen julkaisemista verkkosivuillaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria Kopsakangas-Savolainen, BCDC-konsortion johtaja, professori, Suomen ympäristökeskus ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 0295 251297, maria.kopsakangas-savolainen@ymparisto.fi Tavoitettavissa 6.7. alkaen.


Rauli Svento, professori (emer.), Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 0294 482912, rauli.svento@oulu.fi


Anders Lindfors, tutkimusprofessori, Ilmatieteen laitos, p. 0295 392112, anders.lindfors@fmi.fi


Anna-Maria Hietapelto, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Tuulivoimaloita Hailuodon Marjaniemessä. Kuva: Rodeo
Tuulivoimaloita Hailuodon Marjaniemessä. Kuva: Rodeo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye