Maatalouden investointi- ja aloitustukien päätöksenteko on käynnistynyt

Satakunnassa maatalouden investointitukiin tehtiin ensimmäisellä tukijaksolla yhteensä sata hakemusta ja nuoren viljelijän aloitustukiin kahdeksan hakemusta.
Avustusta haettiin yhteensä 3,7 miljoonaa euroa, josta nuoren viljelijän aloitustukea on 370 000 euroa. Maatilojen kilpailukyvyn kehittämiseen ja tilojen nykyaikaistamiseen haettiin tukea hieman alle 800 000 euroa. Ympäristön tilaa, eläinten hyvinvointia ja bioturvallisuutta edistäviin investointeihin sekä energiainvestointeihin haettiin reilut 2,5 miljoonaa euroa.
Korkotukilainaa haettiin ensimmäisellä tukijaksolla yli 2 miljoonaa euroa.
Suosituin tukikohde oli maatilojen energiainvestoinnit
Ensimmäisellä tukijaksolla jätettiin 41 avustushakemusta maatilan energiainvestointeihin.
– Valtaosa haetuista energiainvestointituista kohdistui aurinkosähköjärjestelmien hankintaan. Jonkin verran tukea haettiin myös energian säästöön liittyviin investointeihin – lähinnä valaistuksen muuttamiseen energiaa säästävään LED-valaistukseen, toteaa maatilarahoitusasiantuntija Katriina Rosvall Satakunnan ELY-keskuksesta.
"Jo aloitettuun investointiin ei voi hakea rahoitusta seuraavalla tukijaksolla"
Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt vuodelle 2023 Satakuntaan 5 miljoonaa euroa aloittamis- ja investointiavustuksiin, joilla kehitetään kilpailukykyä ja nykyaikaistetaan tiloja. 10 miljoonaa euroa osoitettiin korkotukilainoihin.
2 miljoonaa euroa myönnettiin ympäristö- ja energiainvestointeihin sekä eläinten hyvinvointia ja bioturvallisuutta edistäviin investointeihin, joita haettiin ensimmäisellä tukijaksolla yli 2,5 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikille tukikelpoisille investoinneille varat eivät tule riittämään ja valintapisteytyksen perusteella osa tukikelpoisista hakemuksista karsiutuu.
Katriina Rosvall kertoo, että aiempina vuosina ministeriön myöntävät varat ovat Satakunnassa riittäneet kaikille tukikelpoisille hakemuksille, joten mahdollinen kielteinen päätös voi yllättää hakijan.
– Investoinnin on voinut aloittaa omalla riskillä heti hakemuksen jättämisen jälkeen. Tässä tilanteessa sitä kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä jo aloitettuun investointiin ei voi hakea rahoitusta seuraavalla tukijaksolla, Rosvall toteaa.
Myöntöpäätöksiä odotettavissa elokuun lopulla
Kesän aikana Satakunnan ELY-keskuksessa käydään hakemukset läpi ja puutteellisille tai tukiehtojen vastaisille hakemuksille annetaan kielteinen päätös. Myöntöpäätöksiä ei vielä tehdä.
– Myöntöpäätöksiä voidaan antaa vasta kun valintakokoukset on pidetty ja siellä päätetty hakemusten pisteytyksestä. Valintakokoukset pidetään elokuussa, kertoo Katriina Rosvall.
Takaraja 10.5.2023 mennessä jätettyjen hakemusten päätöksille on 30.9. Maatalouden investointituissa ja nuoren viljelijän aloitustuessa on jatkuva haku ja jaksotettu päätöksenteko.
Seuraavat tukijaksot ovat:
- 11.5.–15.8.2023
- 16.8.–15.10.2023
- 16.10.2023–15.1.2024
Tukia haetaan sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katriina Rosvall, maatilarahoitusasiantuntija, 0295 022 076
Ismo Häyhä, maatilarahoitusasiantuntija, 0295 022 041
Sähköpostit ovat muodossa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Yrjönkatu 6
28100 Pori
0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan taloudessa näkyy jo odotuksia paremmasta29.4.2025 09:14:28 EEST | Tiedote
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Myöskään työttömyys ei vielä lähiaikoina ole kääntymässä laskuun. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä. Epävarmuutta näkymiin tuovat kansainväliset kauppapoliittiset jännitteet. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Satakunnan työttömyys kääntyi maaliskuussa kausittaiseen laskuun24.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Työvoiman kysynnän heikentyessä työttömien määrä on kuitenkin edelleen kasvanut selvästi vuoden takaiseen verrattuna.
Satakunnassa oli helmikuussa 11 320 työtöntä työnhakijaa25.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikentynyt vuoden takaiseen verrattuna ja työttömyyden kasvu jatkunut.
Satakunnan maaseudun kehittämiseen saatiin 10 miljoonan euron potti11.3.2025 12:27:48 EET | Tiedote
Euroopan unionin maaseuturahoituksella autetaan yrityksiä kasvuun ja kehitetään maaseudun elinvoimaisuutta ja viihtyvyyttä. Rahoitusta voidaan myöntää kaikkialle Satakuntaan Porin ja Rauman keskustoja lukuun ottamatta.
Uusi opas tarjoaa ohjeita luontopolkujen suunnitteluun ja ylläpitoon26.2.2025 10:02:04 EET | Tiedote
Suomea värittävät suot, vesistöt, perinnemaisemat ja metsät tarjoavat upeat puitteet luontopoluilla liikkumiseen. Polkuja luontoon -opas ohjaa luontoreitin perustajaa ideasta toteutukseen ja polun ylläpitoon asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme