Pohjois-Karjalassa on havaittu sinilevää juhannuksen jälkeen

Juhannuksen sateiden jälkeen lämmennyt ja tyyntynyt sää on suosinut paikoin sinilevien kasvua. Pohjois-Karjalan alueelta kansalaisten tekemien sinileväilmoitusten määrä järviwiki tai vesi.fi -järjestelmiin on ajankohtaan nähden tavanomaista suurempi. Ilmoitusten mukaan sinilevää on ollut vähäisesti tai runsaasti, ei kuitenkaan erittäin runsaasti. Sinilevien lisäksi paikoittain on ollut paljon siitepölyä.
Viikoittain seurattavilla valtakunnallisilla havaintoasemilla sinilevää näkyi Herajärvellä, Pyhäselällä, Höytiäisellä, Heposelällä ja Kiteenjärvellä.
Sinilevää sisältävän veden käyttöä on vältettävä, koska sinileväkukinnat voivat olla myrkyllisiä. Sinilevät voivat tuottaa muun muassa hermo- tai maksamyrkkyjä ja muita yhdisteitä, jotka voivat olla haitallisia ja aiheuttaa oireita.
Lämmin sää on nostanut pintavesien lämpötiloja. Pielisen (Nurmes) pintaveden lämpötila on 21,8 astetta ja Pielisjoen (Joensuu) 18,4 astetta. Pintavesien lämpötilat ovat Pielisellä ja Pielisjoessa 1–5 astetta lämpimämpiä pitkänajan keskiarvoon nähden.
Sinilevää vai muuta levää?
Keppi- ja lasitestillä voi arvioida, onko kyseessä sinilevä vai jokin muu levä. Jos levämassa hajoaa kepin kosketuksesta, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Jos massa jää keppiin kiinni roikkumaan, kyseessä on todennäköisesti jokin rihmamainen levä.
Levämassaa voi myös laittaa vesilasiin ja antaa sen seistä noin tunnin. Jos levämassa nousee astiassa vedenpinnalle, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.
Sinilevätilanteesta tiedottaminen
Valtakunnallista sinilevätilannetta seurataan 26. kesää Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden yhteistyönä. Koulutetut havaitsijat tekevät havainnot vakiokohteissa silmämääräisesti viikoittain tiistain–keskiviikon aikana kesä–syyskuussa. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoite on saada yleiskuva sisävesien ja merialueen sinilevätilanteesta.
Sinilevätilannetiedot kootaan Järvi-meriwikiin sinilevätilannesivuille. Suomen ympäristökeskus julkaisee koko maan sinileväkatsaukset kesä–elokuussa torstaisin. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee sinileväkatsauksia tarpeen mukaan torstaisin kesä–syyskuussa.
Ilmoita havainnoistasi
Kaikki voivat tallentaa tietoja järvien sinilevätilanteesta sekä muista järvikohtaisista havainnoista, kuten pintaveden lämpötilasta, Järvi-meriwiki-palveluun havaintolähetti-sovelluksen avulla. Myös havainnot sinilevättömästä vedestä ovat tärkeitä. Ympäristöhallinnon TARKKA-palvelun kautta voi seurata sinilevätilannetta satelliittikuvista.
Sinilevähavainnon voi todentaa täysin varmaksi vain mikroskooppitutkimuksella.
Sinilevistä voi tiedustella klo. 9.00–14.00 välillä ELY-keskuksen leväpuhelimesta numerosta 0295 026 033.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pinja Pennanen
harjoittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. +358 295 026 078
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
ELY-keskuksen leväpuhelin
p. +358 295 026 033
Ark. klo. 9.00-14.00
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan LUMO-ohjelma – uusi työkalu luontokadon pysäyttämiseksi16.7.2025 09:36:29 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on käynnistänyt luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman eli LUMO-ohjelman laadinnan Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle.
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Heinäveden Kilpimäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta9.7.2025 12:39:09 EEST | Tiedote
Päätelmässä on esitetty korjauksia ja tarkennuksia sekä suosituksia vaikutuksien lieventämiseksi ja epävarmuuksien tarkentamiseksi. Jatkosuunnittelussa tulee tarkentaa mm. vaikutuksia linnustoon ja Natura-alueiden tarkasteluun.
Kesäkuussa Pohjois-Karjalan vedenkorkeudet olivat matalalla ja kuivuuden ennustetaan jatkuvan7.7.2025 08:55:50 EEST | Tiedote
Kesäkuu oli viileä ja vähäsateinen. Vesistöjen vedenkorkeudet sekä virtaamat olivat vähäisiä. Kevään kuivuus näkyy pohjavedenpintojen laskemisena sekä paikoitellen kaivojen kuivumisena.
Pohjois-Karjalassa työttömänä toukokuussa 10 034 henkilöä25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli toukokuun lopussa 10 034 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna työttömiä oli 1 084 henkilöä enemmän. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,9 %.
Ehdota Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnon saajia 30.9. mennessä!23.6.2025 11:30:04 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus palkitsee vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön, yhteisön, yrityksen ja/tai biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Ehdotuksia ympäristöpalkinnon vastaanottajista otetaan vastaan 30.9.2025 asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme