Vapriikki

Vapriikki julkaisee selvityksen Kalevankankaan joukkohaudasta

Jaa
Museokeskus Vapriikki julkaisee valtuustoaloitteen perusteella tehdyn selvityksen Kalevankankaan vuoden 1918 joukkohautaan todennäköisesti haudatuista henkilöistä. Lista on kokonaisuudessaan tarkasteltavissa Vapriikin nettisivuilla osoitteessa vapriikki.fi/kalevankangas1918. Selvitys luo pohjan Kalevankankaan vainajien nimien liittämiselle punaisten muistomerkkiin. Hanketta valmistelee apulaispormestari Pekka Salmen johdolla toimiva työryhmä, jossa ovat edustettuina Tampereen kaupungin, seurakunnan ja eri työväenjärjestöjen toimijat.
Punaisia vangittuja Hämeenkadulla 6.4.1918. Vapriikin kuva-arkisto
Punaisia vangittuja Hämeenkadulla 6.4.1918. Vapriikin kuva-arkisto

Tampereen taisteluissa keväällä 1918 menetti henkensä noin 2 000 ihmistä. Tampereen valtauksen jälkeen perustetulla Tampereen vankileirillä menehtyi vuoden loppuun mennessä yli 1 200 ihmistä lisää. Taisteluissa ja myöhemmin vankileirillä kuolleista punaisista valtaosa haudattiin Kalevankankaalle avattuun joukkohautaan nimettöminä. Vaikka Tampereen taisteluissa kaatuneet valkoiset pyrittiin tunnistamaan, päätyi heitäkin muutama joukkohautaan. Joukkohautaan on haudattu myös pieni joukko venäläisiä.

Selvitysprojektin tuloksena Vapriikissa on tuotettu lista yli 2 500:sta joukkohautaan haudatusta ihmisestä. Lista ei ole kuitenkaan täydellinen ja se todennäköisesti sisältää edelleen virheitä. Vapriikissa toivotaankin kommentteja ja lisätietoja listaan liittyen.

Tutkimuksen lähteinä on käytetty mm. Suomen sotasurmat 1914–1922-projektin tuottamaa lähdetietokantaa, Sotasurmasampoa, Tampereen ruumiskanslian kirjanpitoa sekä lehtien kuolinilmoituksia. Nimien selvitystyöstä on vastannut FM Antti Hannunen Tampereen kaupungin, Työväenmuseo Werstaan ja Emil Aaltosen säätiön tukemana.

Vapriikki avaa elokuussa Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivuston, joka tarjoaa laajemmin tietoa sisällissodan tapahtumista Tampereella 3D-mallinnettujen virtuaalielämysten ja pelillisyyden sekä artikkeleiden, kuvien ja videoiden välityksellä. Joukkohautaan haudattujen nimilista löytyy jatkossa myös sen alta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja vainajien nimien liittämisestä Punaisten muistomerkkiin: Apulaispormestari Pekka Salmi, puh. 050 565 8898
Lisätietoja tutkimushankkeesta: Tutkija Antti Hannunen, puh. 040 801 6350

Kuvat

Punaisia vangittuja Hämeenkadulla 6.4.1918. Vapriikin kuva-arkisto
Punaisia vangittuja Hämeenkadulla 6.4.1918. Vapriikin kuva-arkisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vapriikki
Vapriikki
Alaverstaanraitti 5
33100 Tampere

http://www.vapriikki.fi

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Museoiden yö järjestetään Tampereella 17.5.10.4.2025 09:32:44 EEST | Tiedote

Yksi lippu - monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Mukana 30 kohdetta ja yli 100 ohjelmanumeroa! Museoiden yötä vietetään jälleen keväisenä kaupunkijuhlana. Jo kuudettatoista kertaa järjestettävä Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 17.5. Ohjelma starttaa kello 18 ja useimmat kohteet ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.

Vapriikissa kuullaan Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista1.4.2025 13:08:25 EEST | Tiedote

Pirkanmaan maakuntamuseo kutsuu jälleen kaikkia aiheesta kiinnostuneita kuulemaan uutisia Pirkanmaan arkeologisista tutkimuksista. Pirkanmaan alta -seminaari järjestetään lauantaina 5.4.2025 klo 12–16 Vapriikin auditoriossa. Tällä kertaa aiheina on muun muassa arkeologisten metodien käyttö rikostutkimuksessa (Forensic archaeology), Urjalan metallinetsintälöydöt ja historiallisen Sastamalan Laidetien arkeologiset tutkimukset. Seminaariin on vapaa pääsy.

Tuore suomalaistutkimus paljastaa: keskiajalla imetettiin pidempään – 1800-luvulla vieroitus maidosta alkoi jo yksivuotiaana31.3.2025 10:27:23 EEST | Tiedote

Museokeskus Vapriikin vuonna 2022 käynnistämä tutkimushanke on tuottanut uutta tietoa pikkulasten ravitsemuksesta ja imetyskäytännöistä keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa. FT Tiina Väreen ja Vapriikin tutkija, bioarkeologian dosentti Ulla Nordforsin tutkimuksessa selvitettiin Pälkäneen Rauniokirkolta löydettyjen, 1200–1800-luvuilla eläneiden yksilöiden varhaisia ruokavalioita hampaiden isotooppianalyysin avulla. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä vertaisarvioidussa tiedelehdessä Journal of Archaeological Science: Reports.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye