YTK

Työttömyys kääntyi kesäkuussa selvään laskuun

Jaa

Työttömyys aleni kesäkuussa yli prosenttiyksikön, kertoo tuore YTKBarometri. Laskua oli kaikissa ikäryhmissä ja lähes kaikilla aloilla.  

YTK Työttömyyskassan jäsenistön työttömyysaste oli kesäkuussa 5,7 %. Työttömyys laski selvästi toukokuusta, jolloin se oli 6,8 %.  

Työttömyys on viimeksi ollut näin alhaalla marraskuussa 2022. Koko kuluneen kevään ajan YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli yli kuudessa prosentissa. YTK Työttömyyskassa on Suomen suurin työttömyyskassa, jolla on yli puoli miljoonaa jäsentä. 

“Kesällä työllistävät etenkin palvelualat ja matkailu. Myös rakennusalan kausityöllisyyden merkitys on jäsenkunnassamme suuri”, kertoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Työttömyys aleni kaikissa ikäryhmissä. Eniten laski 17–30-vuotiaiden työttömyys, joka aleni edelliskuusta 1,5 prosenttiyksikköä. Myös 56–68-vuotiaiden työttömyyden lasku oli selkeä, 1,2 prosenttiyksikköä.  

“Työttömyys on laskenut alkukesällä koko maassa, kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla aloilla opetus- ja lakialaa lukuun ottamatta”, Auli Hänninen sanoo. 

Pelkkä kausivaihtelu ei selitä  

YTK:lle saapui kesäkuussa päivärahahakemuksia ennustettua vähemmän. Hakemuksia saapui kesäkuun aikana yhteensä 44 344 kpl, kun kesäkuun hakemusmäärän ennuste oli 45 687 kpl. 

Toukokuuhun verrattuna hakemusmäärä laski lähes kahdeksalla tuhannella.  

“Kausivaihtelu selittää osan hakemusmäärän laskusta, mutta ennusteemme ottaa sen huomioon.  Alitimme nyt ensimmäistä kertaa kesän työttömyysluvuissa koronaa edeltävän tason, joten pelkkä vuoden kierto ei selitä muutosta”, Auli Hänninen toteaa. 

Uuden työttömyyden vuoksi lähetettyjä ensihakemuksia saapui kuitenkin kesäkuussa ennustetta enemmän. Tämä vaikuttaa myös päivärahahakemusten käsittelyaikoihin.

”Suuritöisiä ensihakemuksia on tullut paljon. Tämä hidastaa hakemusten käsittelyä siitä huolimatta, että kaikkiaan hakemuksia on saapunut ennustetta vähemmän”, Auli Hänninen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Työelämän muutos näkyy koulutustarjonnan käytössä – Tekoäly otti exceliltä kärkipaikan YTK Työelämän jäsenten verkkokirjastossa7.2.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Uudet tiedot ja taidot ja erityisesti tekoäly kiinnostivat ennätyksellisen monia YTK Työelämä ry:n jäseniä vuonna 2023. Työelämän verkkokoulutuskirjastoon rekisteröityi useita tuhansia uusia käyttäjiä ja koulutussisältöjä katsottiin kymmeniätuhansia kertoja. Monet pohtivat juuri nyt esimerkiksi tekoälyn vaikutuksia työhön.

Työsuhteisiin liittyvän neuvonnan tarve kasvanut – YTK Työelämä on tarjonnut oikeudellista apua jäsenille jo yli kymmenen vuotta30.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Kymmenen vuotta sitten YTK Työttömyyskassan jäsenille tarkoitettu yhdistys, YTK Työelämä, alkoi tarjota jäsenilleen työsuhteisiin liittyvää neuvontaa puhelimitse. Puheluita on vuosien mittaan puhuttu kiihtyvällä tahdilla, vuonna 2023 yli 16 000 kertaa. Matalalla kynnyksellä saatavalle palvelulle on tarvetta, koska työelämään liittyvät ongelmatilanteet tuntuvat vaikeilta ja tulevat usein yllättäen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye