HAM Helsingin taidemuseo

Laura Dahlberg: Abiotic Variables feat. Alien Babies, HAM galleria 5.8.-17.9.2023

Jaa

Laura Dahlbergin Alien Babies on hämärässä tilassa toimiva installaatio, jonka silikonista valetut robotit liikkuvat ilmanpaineella. Teoksen moottorit puhaltavat ilmaa sykleissä. Teoksen pehmeiden robottien liikeratojen lähtökohtana on käytetty orgaanisten eliöiden motoriikkaa. Näyttelyn mekaaniset oliot reagoivat ympäristönsä ärsykkeisiin mukautumalla ja muuttamalla muotoaan. Liike on elämän edellytys orgaanisille eliöille, ja se voisi taiteilijan mukaan olla sitä myös näille pienille mekaanisille olioille.

Laura Dahlberg, Abiotic Variebles, 2023 (yksityiskohta)
Laura Dahlberg, Abiotic Variebles, 2023 (yksityiskohta)

“Olen pohtinut, määritteleekö liike olion elolliseksi yksilöksi. Toisaalta esimerkiksi tietoisuutta käsittelevän panpsykismiteorian mukaan kaikilla olioilla on mieli tai mielen kaltainen ominaisuus. Näkemyksessä ajatellaan universumin fysikaalisten rakennuspalojen omaavan mielellisiä ominaisuuksia, olivatpa ne osia elävistä ja liikkuvista organismeista tai eivät”, kuvailee Laura Dahlberg.

Abiotic Variables on nestekidemuovin mahdollisuuksia tutkiva projekti, joka on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopiston kemistien professori Arri Priimägin ja tohtoriopiskelija Zixuan Dengin kanssa. Näyttelyn teoksessa käytettyjen nestekidemuovikappaleiden liike on toteutettu ehdollistamalla materiaalia liikkumaan valon ja lämmön vaikutuksesta. Teoksen videoissa muoviosia liikutetaan voimakkaalla sinisellä valolla, jonka aallonpituus on 450–550 nanometriä. Nestekidemuovin molekyylit on järjestetty niin, että ne muistavat mihin suuntaan kääntyä. 

Laura Dahlberg (s. 1991) on kuvataiteilija, jonka työskentelyn teemat keskittyvät nykyisten lajien ja teknologian yhteiseloon sekä muinaisiin ajatuksiin luonnonelementtien voimasta. Hän on kiinnostunut luomaan tiloja, joissa voimme kokea yhteyttä mekaanisten olioiden kanssa. Dahlberg on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta (2016) ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (2022). 

www.lauradahlberg.com 

Näyttelyä on tukenut Suomen kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.  
Helsinki Hacklab on tukenut teosten teknisessä toteutuksessa. Abiotic Variables -teoksen äänimaisema on toteutettu yhteistyössä muusikko Eemeli Dahlbergin kanssa. 

Laura Dahlberg: Abiotic Variables feat. Alien Babies, HAM galleria 5.8.-17.9.2023

Lisätietoja:  

Amanuenssi Sanna Tuulikangas (27.7. alkaen), 0401783537 HAM Helsinki, sanna.tuulikangas(at)hamhelisnki.fi

Viestintäsuunnittelija Reetta Haarajoki (2.8. alkaen), 040 168 3669, reetta.haarajoki(at)hamhelsinki.fi

Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta.

Avainsanat

Kuvat

Laura Dahlberg, Abiotic Variebles 2023 (yksityiskohta)
Laura Dahlberg, Abiotic Variebles 2023 (yksityiskohta)
Lataa
Laura Dahlberg, Alien Babies, 2023 (yksityiskohta)
Laura Dahlberg, Alien Babies, 2023 (yksityiskohta)
Lataa
Laura Dahlberg, Abiotic Variebles 2023 (yksityiskohta, vaaka)
Laura Dahlberg, Abiotic Variebles 2023 (yksityiskohta, vaaka)
Lataa

HAM galleria

Tennispalatsi / Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki  
Avoinna: ti 10–17.30, ke–su 11.30–19, ma suljettu  
HAM galleriaan on aina vapaa pääsy. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Blanca de la Torre and Kati Kivinen announced as head curators of Helsinki Biennial 202514.9.2023 16:15:00 EEST | Press release

Helsinki Biennial announces the appointment of Blanca de la Torre and Kati Kivinen as head curators of its third edition, taking place in summer 2025. The biennial continues to promote and commission thought-provoking, ambitious international contemporary art while making connections between artists from Finland and around the world. Helsinki Biennial is strongly committed to responsible exhibition-making.

Blanca de la Torre ja Kati Kivinen valittu vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi14.9.2023 16:15:00 EEST | Tiedote

Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi on nimitetty Blanca de la Torre ja Kati Kivinen. Kansainvälinen nykytaidetapahtuma järjestetään kolmatta kertaa kesällä 2025, ja se tuo jälleen yhteen taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. Biennaali on sitoutunut ajatuksia herättävän, kunnianhimoisen taiteen esittämiseen ja vastuulliseen tapaan tuottaa taidetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme