Robert Bosch Oy

Tutkimuksesta käyttösovelluksiksi: Bosch vie tekoälyn käyttöä eteenpäin

Jaa

Bosch näyttää mallia muille tekoälyn käytössä: yhtiö on viimeisten viiden vuoden aikana jättänyt patenttihakemuksia yli 1 000 tekoälykeksinnöstä ja on siten yksi johtavista tekoälypatenttien hakijoista Euroopassa. Tekniikan uusimmat edistysaskeleet generatiivisen tekoälyn ja perusmallien (kuten ChatGPT) saralla tarjoavat myös Boschille uusia mahdollisuuksia.

Perusmallit pystyvät luomaan ohjelmistokoodin, tekstin, kuvien ja musiikin kaltaista sisältöä. Aiempiin tekoälymalleihin verrattuna ne ovat erityisen tehokkaita siksi, että niitä koulutetaan valtavilla ja laaja-alaisilla tietomäärillä. Sen ansiosta perusmallit pystyvät myös esimerkiksi kääntämään kielestä toiseen ja suorittamaan tehtäviä jäsennellysti.

”Tekniikan läpimurrot aloittavat uuden aikakauden tekoälyn alueella”, sanoo Tanja Rückert, Boschin digitaalisen liiketoiminnan johtaja. ”Tämä kehitys vaikuttaa lähes kaikkiin yhteiskunnan alueisiin sekä yritysten prosesseihin. Haluamme Boschilla hyödyntää tätä potentiaalia sekä asiakkaidemme että kumppaneidemme eduksi.”

Bosch tuo tekoälyn sovelluksiin suunniteltua nopeammin

”Aiomme tuoda tekoälyn sovelluksiimme nopeasti ja menestyksekkäästi. Tavoite edistyy hyvää vauhtia”, Rückert sanoo. Ennen kuluvan vuoden loppua kaikki Boschin tuotteet tai ratkaisut joko sisältävät tekoälyä tai ne on kehitetty ja valmistettu sen avulla. Tavoite oli alun perin määrä saavuttaa vuoteen 2025 mennessä, mutta nykyisellä vauhdilla se saavutetaan kaksi vuotta etuajassa.

Tekoälyratkaisujen myynnin arvo miljardi euroa

Tekoäly on ollut kehityksen ja kasvun moottori jo jonkin aikaa. PWC:n mukaan se voisi kasvattaa Saksan BKT:tä 11 % vuoteen 2030 mennessä. Tractica ennustaa myynnin kasvavan maailmanlaajuisesti noin 31 miljardiin dollariin vuonna 2025. Tärkeimpinä syinä tähän pidetään sitä, että tekoälyratkaisut mahdollistavat tuottavuuden ja tehokkuuden parantamisen. Boschin tavoitteena on, että sen tekoälypohjaisten tuotteiden myynti saavuttaa miljardin euron rajan tulevina vuosina. ”Meille tekoäly ja tuotteiden liitettävyys ovat yksi avaintekniikoista ja yhteiskuntaa eteenpäin vievistä tekijöistä. Pääasiallisena tavoitteenamme on tuoda tekoäly palvelemaan ihmisiä”, Rückert lisää.

Bosch panostaa teolliseen tekoälyyn eli älykkäisiin algoritmeihin yhdistettynä kuljetus-, valmistus- ja rakennusalan asiantuntemukseen. Yhtiö hyödyntää omia vahvuuksiaan monimutkaisten fyysisten kohteiden valmistuksessa ja yhdistää niitä tekoälystä monien vuosien ajan kertyneeseen kokemukseensa. Näin se toimii päinvastoin kuin yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset IT-alan yhtiöt, jotka käyttävät tekoälyä pääasiassa ihmisten käyttäytymisen mallintamiseen.

Tekoälypohjaisilla ratkaisuilla on monia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi mikrosirujen valmistuksessa tekoäly auttaa havaitsemaan poikkeamat. Tekoälypohjainen kuvankäsittely mahdollistaa piikiekkojen optisen tarkastuksen automatisoinnin. Samanaikaisesti tekoäly hallitsee materiaalivirtoja niin, että piikiekkojen tuotantokoneiden käyttöaste on optimaalisella tasolla. Tekoälytekniikat ovat keskeisessä asemassa myös Dresdenin uudessa tehtaassa, josta on tarkoitus tulla maailman edistyksellisin puolijohdetehdas.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

Lue lisää: www.bosch.fiwww.iot.bosch.comwww.bosch-press.comwww.twitter.com/BoschPresse

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Turvallisempien teiden puolesta: Bosch ja Microsoft yhteistyöhön generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi29.2.2024 07:49:59 EET | Tiedote

Skenaario, jota yksikään kuljettaja ei halua nähdä: pallo vierii tielle. On todennäköistä, että pallon perässä tielle juoksee lapsi. Ihmiskuljettajat osaavat arvioida tilanteen vaarallisuuden jo tielle vierivästä pallosta, mutta myös automaatiojärjestelmien on opittava arvioimista. Nyt Bosch haluaa lisätä generatiivisen tekoälyn käyttöä, jotta automaattinen ajaminen kehittyy entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye