Helsingfors universitet

Helsingfors universitet Finlands populäraste högskola i den gemensamma ansökan – juridik och medicin de populäraste ansökningsmålen

Dela
Helsingfors universitets starka dragningskraft fortsätter med över 30 000 sökande i vårens gemensamma ansökan. Av dessa blev 4000 antagna, det vill säga var åttonde sökande. De populäraste ansökningsmålen var juridik och medicin. Av dem som sökte till ett magisterprogram, sökte nästan hälften till det nya magisterprogrammet för utveckling av hälsovården.

Helsingfors universitet var igen i år Finlands populäraste högskola mätt i både det totala antalet sökande i vårens gemensamma ansökan och antalet förstahandsansökningar. Antalet sökande i den gemensamma ansökan ökade med 1,5 procent från i fjol, vilket visar att dragningskraften hos Helsingfors universitet fortfarande är mycket stark. 

I den gemensamma ansökan antogs 4000 nya studenter till Helsingfors universitet. Kandidatprogrammen hade ca 27 300 sökande varav 13,1 procent fick studieplats. Antalet sökande till de svensk- och finskspråkiga magisterprogrammen uppgick i sin tur till 3 200 varav 13,7 procent antogs.  

Helsingfors universitet och dess gemenskap har bidragit till att forma framtiden och förändra världen i mer än 380 år. Universitetet vill fortsätta att erbjuda studenten de bästa verktygen för studierna och livet. 

– Vi uppmuntrar våra studenter att tänka självständigt, bedöma kritiskt och vara kunniga medborgare. Vi strävar efter att stödja våra studenters utveckling och ge dem färdigheter att skapa förändring i samhället, säger rektor Sari Lindblom.

– Vårt universitet är en mångkulturell och internationell gemenskap där studenter får träffa jämnåriga från olika kulturer och bakgrunder. Denna mångfald öppnar nya synvinklar för dem och främjar internationell förståelse. Samtidigt förbereder den studenterna för det globala arbetslivet och ger dem värdefulla möjligheter till nätverkande. 

Juridik och medicin de populäraste ansökningsmålen 

De populäraste kandidatprogrammen vid Helsingfors universitet var juridik, medicin och psykologi när populariteten mäts som antalet sökande i förhållande till antalet nybörjarplatser. Populärast bland magisterprogrammen var det nya magisterprogrammet för utveckling av hälsovården. Drygt 1 400 personer sökte till programmet, vilket är nästan hälften av alla sökande till magisterprogrammen vid Helsingfors universitet. 

Antalet sökande till kandidatprogrammen ökade mest inom det svenskspråkiga utbildningsprogrammet för rättsnotarie som genomförs i Vasa. Programmet hade mer än dubbelt så många sökande som året innan.   

Via öppna universitetsleden, det vill säga studier vid öppna universitetet, sökte 229 personer till Helsingfors universitet av vilka 141 antogs. I öppna universitetsleden var kandidatprogrammet för datavetenskap populärast med 61 sökande. Med den öppna universitetsleden avses ansökan om en plats som examensstuderande på basis av studier som genomförts vid öppna universitetet. 

Via antagningen av överflyttande studenter antogs 78 av 138. Antagningen av överflyttande studenter är avsedd för studenter som vill byta högskola eller utbildning. Då överförs studierätten från den ena högskolan till den andra eller från den ena utbildningen till den andra. 
 
Sökresultaten för Helsingfors universitets 35 internationella magisterprogram publicerades redan i april. Till de internationella magisterprogrammen antogs 1 312 nya studenter av totalt 7 116 sökande. Magisterprogrammen lockade sökande från 148 länder.  

De sökande kan läsa antagningsresultaten i den riksomfattande tjänsten Studieinfo och ska ta emot sin studieplats senast 14.7.2023 före kl. 15.00. Antagningen från reservplatser fortsätter till 1.8.2023. 

Den gemensamma ansökan totalt 

 • sökande 30414 
 • antagna studenter 4008 
 • antagningsprocent 13,2 

Kandidatprogram  

 • sökande 27 290 
 • antagna studenter 3572 
 • antagningsprocent 13,1 

Magisterprogram  

 • sökande 3 206 
 • antagna 439 
 • antagningsprocent 13,7 

Flerformsutbildningen för lärare inom småbarnspedagogik

 • sökande 364 
 • antagna studenter 80 
 • antagningsprocent 22 

Antagna via öppna universitetsleden: 141 
Antagna via antagningen av överflyttande studenter: 78

Mera detaljerad antagningsstatistik publiceras i början av vecka 28 på den här sidan: https://www.helsinki.fi/sv/utbildning-och-undervisning/sok-till-kandidat-och-magisterprogram/antagningsstatistik

Kontakter

Riitta Heinsalo, chef för studentantagningen
050 448 9959
riitta.heinsalo@helsinki.fi

Länkar

Om

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya. 

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

Inbjudan: De nya professorernas installationsföreläsningar den 13 december7.12.2023 14:19:26 EET | Tiedote

De 27 nya professorerna vid Helsingfors universitet håller sina installationsföreläsningar onsdagen den 13 december 2023 i universitetets huvudbyggnad med start klockan 14. Du kan också följa föreläsningarna som livestream. Föreläsningarna är lättförståeliga presentationer av professorernas egna vetenskapsområden och aktuella forskningsfrågor. Professorerna Johan Strang, Kristina Malmio, Fritjof Sahlström och Susanne Wiedmer föreläser på svenska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye