Suomalaiset ovat tee-se-itse-kansaa – itse tehtyjen remonttien suosio säilyy vuodesta toiseen

Jaa

40 prosenttia suomalaisista tekee remontti- ja rakennusprojektit joko kokonaan itse tai perheen, sukulaisten ja kavereiden avustuksella eli talkoovoimin. Viime vuoteen verrattuna itse tehtyjen remonttien suosio on pysynyt lähes ennallaan. Tämä selviää Starkin teettämästä tutkimuksesta*.

Suomalaiset ovat tee-se-itse-kansaa, sillä jopa 12 prosenttia kertoo tekevänsä remontissa tai pienehkössä rakennusprojektissa kaiken itse. Lisäksi 28 prosenttia kertoo tekevänsä projektin itse ja läheistensä avustuksella.

– Kesä on erityisesti mökkiremontoijien kulta-aikaa. Mökiltä löytyy usein jos jonkinlaista remontti- tai rakennusprojektia, joihin saatetaan houkutella myös sukulaisia ja ystäviä mukaan ruokapalkalla. Tämän hetken korkotaso ja inflaatio pistävät varmasti myös miettimään projektien kustannuksia, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi toteaa.

Itse tekemisen suosio on laskenut vuoden aikana ainoastaan 35–44-vuotiaiden joukossa, mutta muut ikäryhmät ovat edelleen yhtä innokkaita remontoimaan. Itse tehdyt remontit ovat edelleen suosituimpia nuorimmissa ikäluokissa, mutta myös 55–64-vuotiaiden into remontointiin on korkealla.

–  Nuoria remontoijia voi houkutella etenkin remonttikustannuksissa säästäminen ja puhdas kokeilunhalu. Vastaavasti keski-ikäiset suomalaiset ovat todennäköisesti tottuneet tekemään käsillään, joten remontointi tai rakentaminen voi olla oikein mieluista puuhaa, Päiväniemi pohtii.

Tarvitaan taidon lisäksi tietoa

Vaikka rakennus- ja remonttitaitoa löytyisikin, itse tehdyissä projekteissa kannattaa kuitenkin hyödyntää ammattilaisten tietoa.

– Tietoa tarvitaan muun muassa materiaaleista ja kohteeseen sopivista ratkaisuista. Ammattilaiset auttavat mielellään rakentajia ja remontoijia valitsemaan parhaat ratkaisut, joita ei välttämättä tulisi edes ajatelleeksi ilman asiantuntemusta, Päiväniemi huomauttaa.

Erityisesti pienen mittakaavan remontit, kuten pintaremontit, kuuluvat tee-se-itse-kategoriaan. Pintaremonteissakin on kuitenkin tärkeää tietää, minkälaisia materiaaleja kotiin tai mökilleen valitsee.

– Jotta remonttia ei tarvitsisi tehdä vuoden sisällä uudelleen, suosittelen hyödyntämään ammattilaisten tietämystä materiaalivalinnoissa. Heiltä saa myös ajantasaista tietoa vähähiilisistä vaihtoehdoista. Me Starkissa olemme kouluttaneet vastuullisuusasiantuntijoita toimipisteisiimme, jotta voimme palvella asiakkaita ekologisissa valinnoissa. Vastuullista rakentamista on myös pitkäikäisyys, mikä on tärkeä näkökulma materiaalivalintoja tehtäessä, Päiväniemi muistuttaa.

*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2023 -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Bilendin M3 Research -verkkopaneelissa helmikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Harri Päiväniemi, toimitusjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 040 643 1800
Satu Otala, viestintäjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 475 7483, satu.otala@stark-suomi.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

STARK - reilusti rakentajan asialla.
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 100 ympäri Suomen ja valtakunnallinen 26 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

www.stark-suomi.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stark Suomi Oy

Porin Stark muuttaa uusiin tiloihin keväällä 202424.11.2023 12:30:00 EET | Tiedote

Stark Pori muuttaa keväällä 2024 uusiin tiloihin. - Uusien tilojen myötä lujitamme markkina-asemaamme Porin seudulla. Katettu noutopiha ja toimiva myymälätila mahdollistavat miellyttävän asioinnin ja erinomaisen palvelun asiakkaillemme Satakunnan alueella. Starkissa vahvistamme määrätietoisesti kilpailu- ja palvelukykyämme katsoen tämänhetkisen rakennusalan markkinatilanteen yli eteenpäin ja tulevaisuuteen, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi sanoo. Muuton jälkeen Starkin Porin toimipisteessä on noin 3 200 neliötä myymälätilaa ja noin 5 000 neliön kokoinen katettu noutopiha. Prisma Raudalta vapautuneet tilat Porissa Tikkulantie 4:ssä soveltuvat mainiosti Starkin rakennustarvikekaupan tarpeisiin. - Kauppapaikka on erinomainen sekä liikenteellisesti että asiakasvirroiltaan. Tila mahdollistaa meille myös paikallisen valikoiman kehittämisen ja asiointipolkujen hyvän suunnittelun siten, että ne palvelevat asiakkaitamme tehokkaasti ja sujuvasti, Päiväniemi jatkaa. Starkissa sekä ra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme