Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Taloudellinen mielenrauha 2023: keskituloisten huoli rahojen riittävyydestä kasvaa jyrkimmin jo toista vuotta peräjälkeen

Jaa
Kahdessa vuodessa keskituloisten huoli rahojen riittävyydestä on pompannut ennätyslukemiin, käy ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksesta.

Jo joka toinen (51 %) keskituloinen suomalainen on vähintään kerran kuukaudessa huolissaan siitä, saako rahat riittämään kaikkeen tarvittavaan. Keskituloisten huoli rahojen riittävyydestä kasvaa tuloluokkien välisessä vertailussa jyrkimmin jo toista vuotta peräjälkeen.

Vuosi sitten rahojen riittäminen huoletti vähintään kerran kuukaudessa 46 prosenttia keskituloisista ja kaksi vuotta sitten vain 36 prosenttia.  Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin YouGovilla teettämästä vuotuisesta Taloudellinen mielenrauha 2023 -kyselytutkimuksesta. Kyselyssä keskituloisiksi katsotaan henkilöt, joiden bruttotulot vuodessa ovat 27 000–53 999 euroa.

”Suomalaiset keskituloiset näyttävät sopeutuneen elämän perustarpeiden kuten asumisen, ruuan ja energian hintojen nousuun lykkäämällä esimerkiksi huonekalu- ja kodinkonehankintoja. Vaikka huoli raha-asioista on lisääntynyt, valtaosa keskituloisista suhtautuukin edelleen omaan talouteensa ainakin jossain määrin luottavaisesti”, kertoo Danske Bankin Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan vt. johtaja Janne Lassila

Eniten säännöllistä taloushuolta keskituloiset kokevat rahojen käyttökohteista kuten vuokrasta, ruuasta ja muista arjen menoista. Näistä säännöllistä huolta kokee lähes joka neljäs (23 %) keskituloinen. Toiseksi eniten säännöllistä huolta keskituloisille aiheuttavat tulot (20 %). Tulojen ja menojen yhteensovittamisen kokeekin vaikeaksi jo joka neljäs (26 %) keskituloinen.

Vaikka muutos on ollut voimakkainta keskituloisilla, huoli rahojen riittävyydestä on lisääntynyt selvästi myös pieni- ja suurituloisten keskuudessa viimeisen kahden vuoden aikana. Eniten huolta rahojen riittävyydestä on pienituloisilla, joista 72 prosenttia (2022: 69 %; 2021: 64 %) on huolissaan ainakin kerran kuukaudessa. Suurituloisissa kuukausittainen huoli rahasta koskettaa 34:ää prosenttia (2022: 29 %; 2021: 28 %).

Tietoa tutkimuksesta

Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Tällä kertaa kyselytutkimukseen vastasi 3021 suomalaista ja kaikissa Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 6043. Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin 24.2.–10.3.2023. Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta.

Taloudellisen mielenrauhan tasoa seurataan vuosittain Pohjoismaissa Danske Bankin kehittämän indeksin avulla. Taloudellisen mielenrauhan indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. 

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme