ELY-keskukset

Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon: opas mahdollisuuksien kartoittamiseen on julkaistu

Jaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on julkaissut oppaan kasvihuonetuotannon ympäristövaikutusten hallinnan kehittämismahdollisuuksista. Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon -oppaaseen on koottu tietoa kasvihuonealan nykytilanteesta ja alaa koskevista tutkimuksista ja selvityksistä. Oppaassa keskitytään erityisesti mahdollisuuksiin vähentää vesistöpäästöjä ja tuotehävikkiä sekä hyödyntää syntyviä sivuvirtoja ja jätteitä. Opas on myös katsaus kasvihuonealaa ohjaavaan lainsäädäntöön ja ympäristötavoitteisiin.
Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon -oppaan kansikuva.
Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon -oppaan kansikuva.

Opas on suunnattu kasvihuonetuottajille, alan neuvojille ja viranomaisille. Opas laadittiin yhteistyössä kasvihuonealan etujärjestöjen asiantuntijoiden, Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden ja ympäristönsuojeluviranomaisten kanssa.

Oppaan laadinta oli osa ympäristöministeriön rahoittamaa hanketta, jonka painopisteenä oli selvittää kasvihuonetuotannon vesistövaikutuksia ja ylikasteluveden puhdistus- ja kierrätysmenetelmiä. Selvityksessä todettiin, että kokonaiskuvan muodostaminen kasvihuonetuotannon ravinnevaikutuksista ympäristöön edellyttää vielä lisätutkimusta. Vesistökuormitusta tulisi kuitenkin vähentää erityisesti jo kuormittuneilla alueilla. Veden paikalliset puhdistusmenetelmät olivat selvitystä tehtäessä pääosin vasta kokeiluvaiheessa. Menetelmien jatkokehittäminen on tärkeää. Tehokkaimmin ravinnepäästöjä voi kuitenkin vähentää kasteluveden kierrätyksellä suljetussa kastelujärjestelmässä. Ylikasteluveden kierrättäminen uudelleen kasvien käyttöön vähentää myös raakaveden ja lannoitteiden tarvetta.

Kasvihuonetuotannon ympäristövaikutusten selvityshanke toteutettiin yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Hankkeen ohjausryhmässä oli edustus ympäristöministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, Luonnonvarakeskuksesta, Länsirannikon ympäristöyksiköstä ja Österbottens Svenska Producentförbund r.f:stä.

Opas on julkaistu suomen ja ruotsin kielellä Kansalliskirjaston Doria-julkaisuarkistossa:

Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon – opas mahdollisuuksien kartoittamiseen (doria.fi)

Återvinning av vatten och näringsämnen från växthusproduktion – guide för kartläggning av möjligheter (doria.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Ylitarkastaja Päivi Mikkola, puh. 0295 027 058
Ryhmäpäällikkö Anne Polso, puh. 0295 027 975


sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon -oppaan kansikuva.
Kasvihuonetuotannon vedet ja ravinteet kiertoon -oppaan kansikuva.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)28.9.2023 15:34:42 EEST | Tiedote

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme