Vuokrien nousu yhä hitainta pääkaupunkiseudulla

Jaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousu on hidastunut selvästi aiemmasta. Vuokrat nousivat vuoden toisella neljänneksellä pääkaupunkiseudulla 0,5 % ja muualla Suomessa 1,8 % vuodentakaisesta.

Vuokrien nousu on ollut vaisua etenkin Helsingissä ja Espoossa. Molemmissa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat toisella neljänneksellä vain 0,4 %. Eniten vuokrat nousivat Oulussa, 2,5 %.

”Vapaarahoitteisessa vuokramarkkinassa on edelleen nähtävissä vaikeuksia kuitata inflaatiota ja kulujen kasvua vuokrankorotuksina. Tilanne näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa pienistä vuokra-asunnoista on tällä hetkellä ylitarjontaa. Alueelliset erot vuokrakehityksessä ovat nyt suuria”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen sanoo.

Yksiöiden vuokrat ovat nousseet eniten Rovaniemellä, 2,3 %, kaksioiden vuokrat Oulussa, 2,6 %, ja perheasuntojen vuokrat taas Hämeenlinnassa, 3,3 %.

”Perheasunnot pärjäävät nyt vapaarahoitteisista asunnoista kaikkein parhaiten. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kehitys on tasaisempaa myös pienemmissä asunnoissa. Kaikkein surkein tilanne on Helsingin ja Espoon yksiöissä. Vantaalla kysyntä on nostanut yksiöiden vuokria muuta pääkaupunkiseutua enemmän”, Korhonen kertoo.

Siinä missä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien kehitys on ollut vaisua, ARA-asunnoissa vuokrakäyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin. ARA-vuokrat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla 2,6 % ja muualla maassa 2,9 % verrattuna vuotta aiempaan.

”ARA-asunnoissa vuokrat määräytyvät puhtaasti kuluperusteisesti, joten niissä vuokrien nousu vastaa tosiasiallista kulujen kasvua. Samat kulut koettelevat myös vapaarahoitteisia asuntoja, mutta niissä sopimusperusteisia, elinkustannusindeksiin sidottuja vuokrankorotuksia ei ole välttämättä uskallettu tehdä heikon markkinatilanteen takia”, Korhonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme