Valvira

Erikoissairaanhoitoon pääsy valvontaan

Jaa
Valvira on aloittanut kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn valvonnan kuudellatoista hyvinvointialueella ja HUS-yhtymässä. Näiden tulee toimittaa Valviralle kattavat selvitykset ja seurantatiedot hoitoon pääsyn elokuun lopun tilanteesta 22.9.2023 mennessä.
Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n keräämien seurantatietojen (thl.fi) perusteella kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanne on jatkunut vaikeana. Kaikilla hyvinvointialueilla ja HUS-yhtymässä on potilaita, jotka ovat odottaneet hoitoa terveydenhuoltolaissa säädettyjä enimmäisaikoja pidempään. Osassa hyvinvointialueita tilanne on erittäin vakava, ja pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden tilanne hyvin huolestuttava.

Selvityspyynnön ovat saaneet:

HUS-yhtymä
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Etelä-Savon hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Pohjanmaan hyvinvointialue
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Valvira vastaa keskusteluun, joka koskee opiskelijoita tilapäisinä sosiaalityöntekijöinä23.10.2023 17:25:35 EEST | Tiedote

Tilapäisinä sosiaalityöntekijöinä työskenteleviä opiskelijoita koskeva Valviran verkkosivuilla oleva ohje on aiheuttanut kritiikkiä hyvinvointialueilla, koska sosiaalityöntekijöitä ja heidän sijaisiaan on vaikea saada. Ohjetta on hyvinvointialueilla pidetty liian tiukkana ja lain vastaisena. Hyvinvointialueet katsovat, että Valvira on yllättäen muuttanut ja tiukentanut ohjeistustaan.

Valvira noudattaa ammatinharjoittamisen asianmukaisuuden arvioinnissa Suomen lakia6.10.2023 12:15:17 EEST | Tiedote

Ruotsissa tehdyistä rikoksista tuomittujen ja siellä ammattioikeutensa menettäneiden lääkäreiden työskentely Suomessa on julkisuudessa aiheuttanut kritiikkiä, koska Valvira ei ole puuttunut heidän ammatinharjoittamisoikeuksiinsa. Valvira suhtautuu tapauksiin vakavasti, mutta ammatinharjoittamisoikeuksiin puuttumista Suomen lainsäädäntö ei mahdollista, jos tällaisen lääkärin työskentely tai toimintakyky ei Suomessa Valviran tekemien selvitysten perusteella vaaranna asiakas- tai potilasturvallisuutta. Rikokseen syyllistyminen toisessa maassa voi kuitenkin olla peruste aloittaa valvonta. Yksittäistä ammattihenkilöä kohtaan mahdollisesti aloitettu valvonta on salassa pidettävää tietoa. Valviran tiedossa on useita Ruotsissa tehdyn rikoksen vuoksi ammattioikeutensa menettäneitä lääkäreitä, joiden ammatinharjoittamisoikeus on Suomessa voimassa.

Hoiva-avustajien määrää mahdollista lisätä, mutta ensisijaista on edelleen palvelutarpeen mukainen henkilöstömäärä ja monipuolinen henkilöstörakenne31.3.2023 11:09:21 EEST | Tiedote

Hoiva-avustajien määrää voidaan hoivakodeissa lisätä, kun vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus nousee huhtikuun alusta. Välittömään asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön vähimmäismitoitus on 1.4.2023 alkaen 0,65 työntekijää asiakasta kohden, jolloin uusi viitteellinen hoiva-avustajien määrä voi valvontaviranomaisten näkemyksen mukaan olla noin kaksi työntekijää kymmentä asiakasta kohden. Yhdessä työvuorossa voi työskennellä yksi hoiva-avustaja kahta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä kohden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme