Rosebud Oy

Simo Sepon ”Ristiinnaulitun perintömaa" ja ensimmäiset Ruusunpiikki-sarjan kirjat julkaistaan

Jaa
Simo Sepon uutuusteoksessa ”Ristiinnaulitun perintömaa – Patrimonium Crucifixi” käydään läpi Suomen kirkon maaomaisuuden asteittaisen rakentumisen siitä alkaen, kun paavi Aleksanteri III vuonna 1197 luovutti vanhat ”Paholaisen kartanot” (olim mansio diabolica) kirkolle, joka pyhitti ne. Kirkon maasta tuli luovuttamatonta iäti, ja se saattoi vain kasvaa. Rosebud lanseeraa Ruusunpiikki-pokkarisarjan Hiroshiman atomipommmituksen 78-vuotismuistopäivänä 6. elokuuta 2023, jolloin julkaistaan Kalevi Kalemaan kokoama ”Rauha on tie – Ajatuksia sodasta ja rauhasta” aforismikokoelma. Samaten elokuussa julkaistavassa kirjassa ”Hyvä, paha, ystävä, vihollinen” kansainvälisen politiikan emiritusprofessori Vilho Harle tarkastelee hyvän ja pahan taistelua, jossa pahuuden edustajaa sanotaan ’Viholliseksi’. Vihollisesta puhuminen on Harlen mukaan kuitenkin poliittinen valinta. Ristiriitaa tai sotaa ei ole pakko määritellä hyvän ja pahan taisteluksi – sodan retoriikalle kun on myös vaihtoehtoja.

Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen emiritusprofessori Simo Seppo kuljettaa Ristiinnaulitun perintömaa -kirjassaan lukijaa paavillisen keskiajan, monarkkien johtaman reformoidun kirkon, kirkkolaeilla ohjeistetun Ruotsin suurvaltakauden, tsaarillisen uudenajan ja lopulta sotien jälkeisten kirkon käänteiden kautta tähän päivään. Kirkon maan suojana on ollut koskemattomuus ja kunnioitus pyhää kohtaan ja vuodesta 1723 perustuslaillinen asema. Käytännössä suojan on antanut keskiajalta alkaen laki. Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.rosebud.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Nikolai I nousu Venäjän tsaariksi ja sortovuodet rapauttivat lain suojaa, ja poliittinen ohjaus syrjäytti uskonnolliset perustelut. Ensimmäinen yhteenotto tuli, kun Maanhankintalaki 1945 oikeutti maan pakkolunastukset vastoin edellisenä vuonna säädettyä kirkkolakia. Kirkon maan koskemattomuus poistettiin 14.4.2023 vahvistetusta kirkkolaista, ja se muuttui asiallisesti normaaliksi kiinteistöomaisuudeksi siviililainsäädännön piiriin.
Simo Seppo (s. 1933) on Itä-Suomen yliopiston jakamattoman kasvatustieteen professori (emer.), TL, KT, Helsingin ja Greifswaldin yliopistojen dosentti.  

Rosebud lanseeraa Ruusunpiikki-pokkarisarjan Hiroshiman atomipommmituksen 78-vuotismuistopäivänä ja Sadankomitean perustamisen 60-vuotispäivänä 6. elokuuta 2023, jolloin julkaistaan aforismikokoelma Rauha on tie – Ajatuksia sodasta ja rauhasta. Kalevi Kalemaa on kerännyt Rauha on tie ruusunpiikki-teokseen (katso liite) maailman eri kolkista niin kirjailijoiden, taiteilijoiden, tiedemiesten, sotilaiden, poliitikkojen, fanaatikkojen, pasifistien kuin tavallisten kaduntallaajienkin aforismeja ja ajatuksia sodasta ja rauhasta.

Hyvä, paha, ystävä, vihollinen -kirjassaan kansainvälisen politiikan emiritusprofessori Vilho Harle tarkastelee hyvän ja pahan taistelua, jossa pahuuden edustajaa sanotaan ’Viholliseksi’.
Hyvän ja pahan taistelu on aina tulkintaa, retoriikkaa. Taistelulla on pohjimmiltaan uskonnollinen luonne – silloinkin kun se ilmaistaan maallistuneen poliittisin termein.
Vihollisesta puhuminen on poliittinen valinta: ristiriitaa tai sotaa ei ole pakko määritellä hyvän ja pahan taisteluksi.
Kirja kartoittaa hyvän ja pahan taistelun uskonnollisia ja myös poliittisia ilmentymiä vanhalta ajalta. Uuden ja nykyajan tarkastelun kohteena ovat Yhdysvaltojen, Venäjän, Euroopan ja myös Suomen edustamat hyvän ja pahan taistelun ilmentymät. Niissä kaikissa viitataan myös Ukrainan sotaan.
Hyvän ja pahan retoriikalle on vaihtoehto: eturistiriitoja voidaan sovitella ja niistä voidaan neuvotella parhaiten ennen sodan puhkeamista. Osapuolet eivät ole hyvän ja pahan taistelun vankeja sodan aikanakaan, sodasta on mahdollista irtautua.

Juuri julkaistu Esa-Jussi Salmisen Sankarimatkailijan opas Marinmaahan ja Udmurtiaan johdattaa puolestaan alueiden historiaan ja nykypäivään niin valtiollisina muodostelmina kuin marin ja udmurtin kieltä puhuvien suomalaisten sukukansojen alueina. Esa-Jussi Salminen kertoo elävästi omakohtaisten kokemuksien kautta, kuinka sukukansojen venäläistäminen on ollut tietoista politiikkaa.
Syventymällä niiden kielitilanteeseen ja poliittisiin kamppailuihin tarkastellaan samalla myös alueiden kirjallisuutta. Entistäkin ajankohtaisempien kieliasioiden lisäksi teos tutkii Marinmaata ja Udmurtiaa erikseen sekä opastaa maiden nähtävyyksiin, luontokohteisiin ja ajanviettotapoihin. Siinä tarkastellaan myös alueen ruokakulttuuria ja vinkataan parhaimpiin ravintoloihin ja majoituspaikkoihin. Kirjan osia voi mainiosti ottaa valikoiden luettavaksi missä järjestyksessä tahansa. 

Arvostelukappaleet: rosebud@rosebud.fi
Lisätietoja: rosebud.fi / mika.ronkko@rosebud.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Rosebud Oy
Rosebud Oyrosebud.fi

Rosebud books: monipuolista kirjakustannusta vuodesta 1987. Rosebud on myös monipuolinen kirjakauppa, josta löydät tuhansia hyviä kirjoja ja elokuvia. Rosebud Sivullinen Helsingin Kaisaniemessä on suuren valikoiman kirjakauppa.

Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Sivullisen kaiken maailman kirjallisuutta jo kaksi vuotta22.9.2023 09:43:02 EEST | Tiedote

Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana Rosebudin Sivullinen-kirjakaupan valikoima on kasvannut yhdeksi Suomen suurimmaksi yli 50 000 eri nimikkeellä. Samaan aikaan Sivullisen kirja-areenalla on järjestetty yli 400 kirjallista tapahtumaa: tänään 22. syyskuuta 2-vuotispäivän kunniaksi Sivullisen kirjailijahaastattelussa kirjailijat Kjell Westö, Laura Gustafsson, Anna Englund, Antti Tuomainen, Tomi Kontio, Tuuve Aro, Mira Hulkkonen, Iida Turpeinen ja Lauri Timonen.

Rosebudin kesälistalla elokuvan mestareita ja sukukansoja30.6.2023 11:02:28 EEST | Tiedote

Rosebud booksin kevään tuhti uutuusteos "Robert Bresson, luultavasti" avaa mystisen ohjaajalegendan elokuvat ja henkilön ennennäkemättömällä tavalla. Tietokirjailija, Filmihullu-lehden päätoimittaja Lauri Timonen käy läpi suurien elokuvaohjaajien palvoman Bressonin elämän ja uran, sen merkittävimmät klassikkosovitukset ja olennaisimmat vaikutteet. "Sankarimatkailijan opas Marinmaahan ja Udmurtiaan" taas johdattaa alueiden historiaan ja nykypäivään niin valtiollisina muodostelmina kuin marin ja udmurtin kieltä puhuvien suomalaisten sukukansojen alueina. Suomentaja ja sukukansa-asiantuntija Esa-Jussi Salminen selvittää kuinka sukukansojen venäläistäminen on ollut tietoista politiikkaa ja samalla opastaa Marinmaan ja Udmurtian kulttuuriin, nähtävyyksiin ja luontokohteisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme