Selkänikaman pienempi koko voi suojata välilevynpullistumalta

Ihmisen selkäranka on muuttunut rakenteeltaan heikommaksi historian saatossa. Oulun yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että tästä koituvien haittojen ohella nikamien pienuudesta voi olla myös hyötyä. Poikkipinta-alaltaan pienempi nikama tarkoittaa pienempää todennäköisyyttä välilevynpullistumalle.
”Löydös on jossain mielessä yllättävä. Voisi ajatella, että suurempi välilevy olisi kestävämpi. Tutkimuksen valossa asia ei kuitenkaan näytä olevan näin”, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Juho-Antti Junno Oulun yliopistosta.
Tutkimuksessa hyödynnettiin Pohjois-Suomen vuonna 1966 syntyneiden syntymäkohorttia, josta yli 1500 henkilön selät magneettikuvattiin heidän ollessaan 46–48-vuotiaita. Tilastollisin menetelmin suljettiin pois sukupuolen, koulutustason, painoindeksin, fyysisen aktiivisuuden, tupakoinnin, erityisruokavalion ja nikaman korkeuden vaikutus tuloksiin. Tutkimuksen tekivät Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan tutkijat.
Erilaiset selkäongelmat ovat hyvin tavallisia läpi aikuisiän. Työikäisestä väestöstä noin joka viides kärsii selkäkivusta, ja se paikantuu usein alaselkään. Yhtenä merkittävänä syynä alaselkäkipuun on välilevynpullistuma, joka varsinaisen selkäkivun lisäksi voi heijastua alaraajaan kipuna ja tunnottomuutena.
Selkänikamien koko ja muoto ovat muuttuneet merkittävästi esimerkiksi keskiajalta tähän päivään. Nikamamme ovat nyt pienempiä, mikä altistaa selkärangan vanhuusiän luhistumamurtumille. Useat alan tutkimukset ovat todenneet nikaman pienen koon kasvattavan murtumariskiä huomattavasti.
”Aloimme miettiä, voiko pienemmästä nikamasta olla kuitenkin myös jotain hyötyjä vanhuusiän ongelmien vastineeksi. Nyt näyttää, että selkärangan heikentyminen nikaman pienenemisen takia ei ole ihmiskunnan selkäterveydelle vain huono asia. Vanhuusiän luhistumamurtuman riski kyllä kasvaa, mutta muuten aikuisiällä pienemmistä nikamista voi olla hyötyä selkäterveydelle”, dosentti Junno toteaa.
Tutkimustulokset voivat antaa uutta näkökulmaa erityisesti arkeologien tekemiin havaintoihin ihmisen luuston rakenteessa havaitusta, pitkään jatkuneesta heikentymisestä. Suhteellisesti pienemmät ja ohuemmat luut voivat siis tarjota selvien haittojen lisäksi joissain tapauksissa myös mahdollisia terveyshyötyjä.
Tutkimus on julkaistu European Spine Journalissa.
Lisätietoja:
Dosentti Juho-Antti Junno, Oulun yliopisto
juho-antti.junno@oulu.fi, puh. 0400 685 788
Aiemmat tutkimukset, joissa havaittiin nikaman koon historialliset muutokset:
PLOS ONE: Temporal Trends in Vertebral Size and Shape from Medieval to Modern-Day
Nature Scientific Reports: Temporal Trends in Vertebral Dimensions – a case study from Finland
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-NiemiViestintäpäällikkö
Puh:050 336 1690elina.mattila-niemi@oulu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Polvien rakenteellisia muutoksia havaitaan yleisesti jo kolmekymppisillä – oireita ei välttämättä ole5.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Polven magneettikuvissa havaittavat lievät rakenteelliset muutokset ovat yleisiä jo kolmekymppisillä aikuisilla – myös ilman polvikipuja tai muita oireita. Oulun yliopiston tutkimuksessa yli puolella 33-vuotiaista löytyi merkkejä nivelvaurioista. Korkea painoindeksi oli yleisin nivelmuutoksiin liittyvä tekijä.
Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon29.4.2025 15:32:25 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme