Jyväskylä Summer School – opiskelua ja verkostoitumista Suomen kesässä
Sosiaaliset kohtaamiset ja verkostoituminen ovat oleellinen osa kansainvälistä Jyväskylä Summer School -kesäkoulua. Tänäkin vuonna kesäkoulu tarjoaa kursseja hybridisti – osa kursseista järjestetään paikan päällä ja osaan on mahdollista osallistua etänä. Ohjelmassa on myös kaikille avoin yleisöluento vetytaloudesta.

Jyväskylä Summer School on vuosittain järjestettävä kahden viikon mittainen kesäkoulu, joka kokoaa Jyväskylään satoja opiskelijoita ympäri maailman. Se järjestetään jo 32. kertaa. Tänä vuonna kesäkoulu toteutetaan 7.–18.8.2023 hybridisti eli osa kursseista paikan päällä ja osa etäyhteyksin.
Kesäkoulu tarjoaa STEM-erikoiskursseja (Science, Technology, Engineering, Mathematics) nuorille tutkijoille, jatko-opiskelijoille sekä maisterivaiheen opiskelijoille. Osa luennoista striimataan ja tallennetaan, jotta osallistujien on helppo osallistua kursseille paikasta riippumatta. Intensiivistä opiskelua rentouttaa sosiaalinen ohjelma, johon kuuluu tutustumista, aktiviteetteja ja tietenkin saunomista.
Spektroskopiaa ja saavutettavuutta
Kesäkoulussa järjestetään 13 kurssia biologian- ja ympäristötieteen, nanotieteen, kognitiotieteen, fysiikan, kemian, matematiikan, informaatioteknologian ja tietotekniikan aloilta.
Yksi järjestettävistä kursseista on ”Ultranopea spektroskopia”, jolla perehdytään femtosekunti-aikaskaalassa (10–15 s) tapahtuviin ultranopeisiin valon aikaansaamiin prosesseihin ja niiden tutkimuksessa käytettäviin mittaus- ja data-analyysi menetelmiin. Tällaiset prosessit ja niiden tutkimus ovat keskeisiä esimerkiksi aurinkokennojen, valokatalyysin ja orgaanisten LED näyttöjen toiminnan kannalta. Kurssin puhujiksi on kutsuttu kaksi alan johtavaa tutkijaa Sveitsistä ja Ruotsista. Kurssi sisältää myös työpajoja, joissa osallistujat pääsevät tutustumaan spektroskopisiin menetelmiin ja instrumentteihin. Kurssi on houkutellut osallistujia ympäri maailmaa jopa Intiasta ja USA:sta asti.
"Kurssin saama suosio pääsi yllättämään ja saimme valtavan määrän hakemuksia. Selkeästi hyvät puhujat houkuttelevat paljon osallistujia. Kurssi tulee olemaan todella kansainvälinen, joka tarjoaa osallistujille hyvät mahdollisuudet verkostoitua alan ammattilaisten kanssa", kurssin koordinaattori Yliopistonlehtori Tatu Kumpulainen kertoo.
Kurssivalikoimassa tarjotaan myös saavutettavuuteen liittyviä sisältöjä, sillä saavutettavuusasiat tulevat kasvamaan entistä tärkeämmäksi EU:n esteettömyysdirektiivin ja -lain sekä vastaavien vaatimusten täytäntöönpanon myötä yhä useammissa maissa.
Saavutettavuussuunnittelun perusteet antavalla ”Fundamentals of Inclusive and Accessible Design of Technology” kurssilla parannetaan ymmärrystä kehittyvistä teknologisista ratkaisuista, joiden avulla voidaan luoda myös erilaisille aisti- ja kognitiivisia rajoitteita omaaville käyttäjille toimivia laitteita ja palveluita. Saavutettavaa visualisointia käsittelevällä ”Accessible Visualizations: Conveying Information Across Sensory Modalities” hands on -laboratoriokurssilla puolestaan tutkitaan ja kokeillaan, miten informaatiota voidaan välittää eri aistikanavien ja modaliteettien kautta siten, että se on erilaisten käyttäjien saavutettavissa. Kurssilla tutkittavat modaliteetit käsittävät puheen, ei-vokaalisen audion, taktiiliset näytöt, haptiikan sekä visuaaliset apuvälineet.
Yleisöluennolla aiheena vetytalous
Sosiaalisen ohjelman ja kurssien lisäksi kesäkoulun ohjelmaan sisältyy Jyväskylän yliopiston kemian professori Karoliina Honkalan “Vetymullistus ja fossiiliton tulevaisuus”-yleisöluento. Vetyä voidaan valmistaa päästöttömästi maakaasusta tai sähkön avulla vedestä ja katalyysikemialla. Päästöttömästi tuotettu vety liittyy vahvasti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Honkalan yleisöluennossa kurkistetaan vedyn valmistuksen ja hyödyntämisen kemiaan, ja esitellään erilaisia vedynkäyttökohteita, jotka vaikuttavat meidän jokaisen arkeen.
Kaikille avoin yleisöluento pidetään torstaina 10.8. klo 18–19 Agoralla Martti Ahtisaari –salissa. Yleisöluento striimataan, joten sitä voi seurata myös etänä.
Yleisöluentoa pääset seuraamaan täältä: https://jyufi.zoom.us/j/69198296330
Kesäkoulun järjestävät Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen ja informaatioteknologian tiedekunta.
Kesäkoulun koko ohjelma on luettavissa osoitteessa www.jyu.fi/summerschool
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen, jani.o.moilanen@jyu.fi, p. +358408054849
Kesäkoulun koordinaattori Sanna Patja, jss@jyu.fi, +358408055184
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme