Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö apuna osaamispulaan

Alueen yritykset ovat tarjonneet opiskelijoille esimerkiksi työharjoittelupaikkoja ja oppisopimuspaikkoja sekä mahdollisuuksia tehdä päättötöitä ja harjoittelutöitä.
Vastaajista 66,4 prosenttia on tehnyt yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa, 58,2 prosenttia ammattikorkeakoulun kanssa ja 28,2 prosenttia yliopiston kanssa.
”Kuulemme usein viestiä toisen ja korkea-asteen oppilaitoksilta, että opiskelijoiden on vaikea löytää harjoittelupaikkoja. Pahimmillaan tämä haaste viivästyttää opiskelijoiden valmistumista. Samaan aikaan puhutaan lähes alasta riippumattomasta työvoimapulasta. On tärkeää, että opiskelijat valmistuvat ja pääsevät kiinni työelämään ilman turhia viivytyksiä”, arvioi Turun kauppakamarin osaamisasioiden asiantuntija Satu Lindén.
Kyselyssä vähän yli puolet (55,3 %) vastaajista arvioi, että alueen työnhakijoiden osaaminen vastaa yrityksen tarpeita hyvin tai erittäin hyvin. Työmarkkinoilta löytyy yritysten tarpeisiin osaamista melko huonosti tai erittäin huonosti kuitenkin vastaajista liki 40 prosentille (39,5 %).
”Alueen yrityselämän huolena on, ettei valmistuneiden osaamistaso vastaa tarpeita, ja osaamistason koettiin laskeneen vastaavasta vuoden takaisesta kyselystä”, sanoo Lindén.
”Tuntuu, että vaikeammaksi vain menee. Osalle pitäisi opettaa elämän taitojakin ja siihen ei ole aikaa eikä oikein halujakaan”, kommentoitiin muun muassa kyselyn avoimessa vastauksessa.
Kyselyssä noin 20 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei alueen koulutustarjonta vastaa yrityksen tarpeita. Luku on kasvanut edellisestä vuodesta yli neljällä prosentilla.
”Yritysten tarpeiden kuuleminen ja niihin reagoiminen on tärkeää, jotta oppilaitokset onnistuvat tuottamaan osaajia työelämän tarpeisiin. Ja toisaalta yritysten suunnalta tärkeää on oppilaitosyhteistyön tekeminen, vaikuttaminen ja tarpeista viestiminen sekä opiskelijoiden eteenpäin opinnoissa auttaminen ottamalla esimerkiksi harjoittelijoita”, tiivistää saatuja tuloksia Lindén.
Turun kauppakamarin vuosittaisessa kilpailukykyä selvittäneessä kyselyssä liki 41 prosenttia vastanneista yrityksistä ilmoitti haasteistaan löytää osaavaa työvoimaa.
Turun kauppakamari on kysynyt jäseniltään Varsinais-Suomen kilpailukykytekijöistä kesäkuussa 2020, 2021, 2022 ja 2023. Vuonna 2023 kyselyyn vastasi 172 yritystä, vuonna 2022 134 yritystä, vuonna 2021 146 yritystä ja vuonna 2020 155 yritystä. Eniten vastauksia on joka vuosi tullut teollisuus- ja palvelualan yrityksistä. Vuonna 2023 teollisuuden osuus vastaajayrityksistä oli 25,6 %. 62,2 % vastanneista yrityksistä työllistää yli 10 henkeä ja 7 % yli 250 henkeä. 63,4 % vastaajista yrityksen liikevaihto ylittää 2 miljoonaa euroa ja 9,3 %:lla se ylittää 50 miljoonaa euroa. Turun kauppakamarilla on Varsinais-Suomen alueella noin 1900 jäsenyritystä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu LindénAsiantuntija, osaamisasiatTurun kauppakamari
Puh:041 530 3000satu.linden@kauppakamari.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari
Kysely: Työpaikkojen määrä ei kasva loppuvuoden aikana2.7.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Varsinaissuomalaisten yritysten työvoiman saanti helpottunut selvästi. Heikko kysyntä maailmanmarkkinoilla ja kotimaassa näkyy yrityksissä siten, että työvoimaa ei uskalleta rekrytoida, vaikka osaajia on tarjolla paremmin kuin vuosikausiin. Turun seudulla työntekijöitä on aiempaa helpompi löytää, kun avoimia paikkoja on vähän ja hakijoita paljon.
Muutokset ulkomaalaislakiin tuovat yrityksille velvollisuuksia12.6.2025 09:20:29 EEST | Tiedote
Tällä viikolla voimaan tulleet lakimuutokset ulkomaalaislakiin vaikuttavat paitsi työntekijöiden oleskelulupien käsittelyyn myös työnantajan velvollisuuksiin. Aiemmin työnantajien on täytynyt ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle ainoastaan työntekijän palkkaamisesta, nyt ilmoitusvelvollisuus koskee myös työsuhteen päättymistä.
Varsinaissuomalaisten yritysten odotukset liikevaihdosta ja kannattavuudesta ovat vahvistuneet23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien tuore talouskysely osoittaa, että yritysten näkymät suhdanteen paranemisesta ovat jatkuneet. Erityisesti odotukset liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksestä ovat vahvistuneet alkuvuodesta. Melko vaatimaton suhdanne jatkuu toistaiseksi, mutta yritysten tilanne on kehittymässä asteittain parempaan, arvioidaan kauppakamareissa. Vahvimmat todisteet elpymisen etenemisille ovat kyselyn perusteella liikevaihdon kasvuoletuksissa. Valtakunnallisesti lähes 35 prosenttia vastaajista odotti liikevaihtonsa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. Varsinais-Suomessa kasvua odottaa jo liki 40 prosenttia vastanneista. Vain neljännes vastaajista ennakoi liikevaihtonsa pienenevän.
Kysely: Lounaissuomalaisista yrityksistä kolmannes ei ole vielä varautunut disinformaatioon16.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Jo lähes 60 prosenttia yrityksistä on kouluttanut henkilökuntaansa häiriötilanteiden varalle, selviää tuoreesta Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen yrityksille tehdystä huhtikuisesta kauppakamarien kyselystä. Monissa yrityksissä kaivataan kuitenkin vielä lisää neuvoja muun muassa kyberhyökkäyksistä ja valheellisen tiedon eli disinformaation torjunnasta. Eritysesti pk-yrityksissä kaivataan tietoa ja opastusta riskeistä ja niihin varautumisesta.
Kysely: Ilmastotoimet yrityksissä etenevät mutta hitaasti29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yritysten ilmastotoimet ovat edenneet hieman ennakoitua hitaammin Varsinais-Suomen alueella, ilmenee tuoreesta Kauppakamarien ilmastokyselystä. Kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä liki puolet (45.5 %) kertoi asettaneensa päästövähennystavoitteet. Tämä on kuitenkin vain noin kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin vastaava kysely tehtiin edellisen kerran.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme