Tulli

Nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista jopa yli 20 000 kg

Jaa
Tulli on tutkinut laajaa nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta, jossa Torniosta alkanut esitutkinta laajeni Pirkanmaalle. Vältettyjen verojen määrän epäillään olevan useita miljoonia euroja.
Takavarikoitua nuuskaa.
Takavarikoitua nuuskaa.

Syksyllä 2022 Tulli takavarikoi Torniossa ajoneuvosta nuuskaa, ja siitä alkoi esitutkinta, jonka perusteella Tulli epäilee, että nuuskaa salakuljetettiin Ruotsista Suomeen vuosien 2020-2022 aikana jopa yli 20 000 kg. Tästä määrästä yli 10 000 kg on kuljetettu pääasiassa Pirkanmaalle, jossa nuuskaa epäillään myydyn muun muassa sosiaalisen median alustoilla. Nuuskaa epäillään myydyn myös Satakunnassa ja Keski-Suomessa.

– Salakuljetuksissa Ruotsista Suomeen on käytetty useita eri ajoneuvoja ja toiminnassa epäillään käytetyn hyväksi laillista yritystoimintaa. Torniossa on ollut epäiltyinä kolme henkilöä, joista ainakin kahden epäillään vastanneen nuuskan hankinnasta ja salakuljetuksesta Ruotsista Suomeen, kertoo tutkinnanjohtaja Pekka Jauhola Tornion Tullista.

Tampereella Tulli epäilee kahden henkilön tehneen vuosien 2020-2022 aikana Pohjois-Suomeen yhteensä noin 80 matkaa, joiden tarkoituksena on ollut noutaa Ruotsista maahan salakuljetettua nuuskaa myytäväksi edelleen.

– Rikollisella toiminnalla epäillään vältetyn useiden miljoonien eurojen arvosta valmisteveroja. Esitutkintakokonaisuuden yhteydessä on tehty lukuisia etsintöjä, takavarikoitu rikolliseen toimintaan liittyvää omaisuutta ja käytetty turvaamistoimia valtion saatavien turvaamiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja Tuomas Korhonen Tampereelta.

Rikosten torjunta tarvitsee järeämpiä menetelmiä

Tullissa on ollut tänä vuonna tutkinnassa lukuisia nuuskan salakuljetus- ja jälleenmyyntitapauksia.

– Esimerkiksi tässä Tornion ja Tampereen tapauksessa salakuljetusmäärät ovat erittäin mittavia. Salakuljetuksen seurauksena syntyy huomattavia määriä laittomia rahavirtoja, jotka sitten pitää pestä puhtaaksi. Jos yhteiskunta haluaa puuttua tähän rikollisuuden muotoon, niin lainsäädäntöä pitäisikin kehittää ja mahdollistaa esitutkintaviranomaisille tehokkaampia tutkintamenetelmiä rajat ylittävän rikollisuuden estämisessä ja paljastamisessa. Erityisesti salakuljetusrikoksen kohdalla tulisi olla rikosnimikkeenä myös törkeä tekomuoto, ja tuolloin pitäisi myös mahdollistaa esimerkiksi telekuuntelun käyttö esitutkinnassa. Rikolliset käyttävät taitavasti hyväksi modernia teknologiaa ja viranomaisten pitää pystyä seuraamaan laitonta toimintaa nykyaikaisin menetelmin, sanoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Tampereella Tulli epäilee rikoksista yhteensä 11 henkilöä, Torniossa epäiltyjä on kolme. Rikoskokonaisuutta on tutkittu törkeinä veropetoksina, salakuljetuksena, tupakan myyntirikoksena ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisinä. Tutkinnasta ovat vastanneet Tullin rikostutkinnan Tornion ja Helsingin yksiköt. Esitutkinta on loppuvaiheessa ja se siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle syksyn aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Jauhola, tutkinnanjohtaja
Tuomas Korhonen, tutkinnanjohtaja
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta(at)tulli.fi

Kuvat

Takavarikoitua nuuskaa.
Takavarikoitua nuuskaa.
Lataa
Torniossa ajoneuvosta takavarikoitua nuuskaa.
Torniossa ajoneuvosta takavarikoitua nuuskaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Cars registered in Russia can no longer enter Finland as of midnight today15.9.2023 16:01:01 EEST | Press release

As of 00.00 am on 16 September 2023, Finnish Customs will start implementing the national guidelines of the Ministry for Foreign Affairs of Finland concerning the explanatory note by the EU Commission regarding entry into Finland of cars registered in Russia. Immediately at the turn of day on Saturday, cars registered in Russia can no longer enter the EU via the Finnish border, but will be turned back to Russia by Customs.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme