Jaktsäsongen för ringduva startar
Bytesmängden har de senaste åren ökat till över 300 000 ringduvor per år. De största mängderna ringduvor fälls i södra och västra Finland. Arten har anpassat sig väl till det förändrade odlings- och kulturlandskapet och ringduvor är nuförtiden en vanlig syn också på gårdar och i trädgårdar i tätorter.
Jaktsäsongen för ringduva är kort och intensiv, eftersom den största delen av ringduvorna flyttar söderut redan i september.
Förbudet mot användning av blyhagel i närheten av våtmarker påverkar jakten
Sommaren 2023 trädde förbudet mot användning av blyhagel i och nära våtmarker i kraft. Blyhagel får inte användas närmare än 100 meter från vattendrag och våtmarker, och förbudet gäller all jakt. Trots att duvjakt i allmänhet bedrivs invid åkrar på torra land, måste jägarna komma ihåg att beakta säkerhetsavstånden.
Ringduvan är en liten och lätt fågel och det går bra att skjuta den med till exempel stålhagelpatroner.
Inrikta jakten på fåglar i flock
De rikliga stammarna och enkla jaktarrangemangen har gjort ringduvan till jägarnas favorit. För jakten krävs inga vidsträckta vildmarker eller dyr utrustning. Ringduva jagas vid kanten av åkrar eller från skogsdungar i närheten av åkrarna.
Ringduvan kan få flera kullar under en sommar, vilket innebär att en del ringduvor fortfarande häckar när jaktsäsongen startar. Jakten bör inriktas på ringduvor i flock, eftersom de består av ungar och fåglar som avslutat häckningen.
I ringduvsflockar, eller som enskilda fåglar, kan man också påträffa den fredade skogsduvan. Den till storleken mindre skogsduvan saknar de vita fläckarna på halsen och har ett annorlunda flygsätt.
Nyckelord
Kontakter
Jörgen Hermanssonvik. Jaktchef, Egentliga Finland
Tel:029 431 2342jorgen.hermansson@riista.fiLänkar
Om
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Sälskador utmaning för fisket – samarbete med jägare tryggar tillgången på inhemsk fisk25.6.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Havssälarna orsakar skador för kommersiellt fiske. Yrkesfiskarna strävar efter att anpassa sig till situationen, men de fångstredskap som förstörs av gråsälarna och den förlorade fångsten försämrar tillgången på inhemsk fisk. Timo Saarinen är en av de få jägare som specialiserat sig på säljakt. Jakten riktas i samarbete med yrkesfiskarna till de individer som orsakar betydande skador för fisket.
Hyljevahingot kurittavat kalastusta – yhteistyö metsästäjien kanssa turvaa kotimaisen kalan saantia25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Merihylkeet aiheuttavat vahinkoja kaupalliselle kalastukselle. Kalastajat pyrkivät sopeutumaan tilanteeseen, mutta hallien rikkomat pyydykset ja menetetty saalis heikentävät kotimaisen kalan saatavuutta. Timo Saarinen on yksi harvoista metsästäjistä, joka on erikoistunut hylkeenpyyntiin. Pyynti kohdistetaan yhteistyössä kalastajien kanssa niihin yksilöihin, jotka aiheuttavat merkittäviä vahinkoja kalastukselle.
Jägare, det är dags att inventera sjöfågelkullarna23.6.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
En morgon eller kväll ute i naturen i juli kan ge värdefull tilläggsinformation om sjöfåglarna. Informationen används bland annat vid beslut om jaktbegränsningar. Nu är det dags att inventera sjöfågelkullarna igen!
Metsästäjä, on aika laskea vesilintupoikueet23.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Yksi heinäkuinen aamu tai ilta luonnossa voi tuottaa arvokasta lisätietoa vesilinnuista. Tietoa, jota hyödynnetään muun muassa metsästysrajoituksista päätettäessä. On jälleen aika laskea vesilintupoikueita!
En lös katt eller hund är en fara för djurens ungar i naturen13.5.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Husdjur, katter och hundar som rör sig fritt kan orsaka stor förödelse i naturen. Katten hör inte hemma i naturen – ett husdjur utan tillsyn är ett hot mot häckande fåglar och däggdjurens ungar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum