Pohjois-Savon ELY-keskus

Sinilevätilanne vaihteli viikoittain heinäkuussa Pohjois-Savossa

Jaa
Viime viikkoon verrattuna Pohjois-Savon sinilevätilanne on nyt parantunut. Heinäkuun ajan sinilevätilanne oli Pohjois-Savossa vaihteleva.

Ajankohtainen levätilanne on päivitetty torstaina 3.8.2023. Tällä viikolla sinilevää havaittiin vakioseurantapaikoilla vähäisissä määrin Joroisen Joroisselällä, Kiuruveden Toiviaisjärvellä ja Siilinjärven Ahmolla. Kansalaiset olivat ilmoittaneet levähavainnoista Kallaveden Lehtoniemestä ja Vesannon Horonjärveltä. Tilanne on elokuun alulle tyypillinen.

Pintavesien lämpötiloissa vain vähäisiä muutoksia

Keskiviikkona 2.8.2023 Kallaveden mittausasemalla pintaveden lämpötila oli 18,3 °C ja Pielaveden Säviällä 17,8 °C. Kallavedellä pintavesi oli 0,7 °C ja Säviällä 0,8 °C viileämpää kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Viikon aikana Kallaveden mittausasemalla veden lämpötila oli lämmennyt 0,7 °C ja Säviän mittausasemalla viilentynyt 0,8 °C.

Heinäkuussa levätilanne vaihteli viikoittain

Viikolla 27 levätilanne oli maltillinen ja sinilevähavaintoja oli tehty hiukan vähemmän, mitä pitkäaikaisseurannoissa on heinäkuun ensimmäisellä viikolla keskimäärin raportoitu. Tuulinen sää oli sekoittanut vesikerroksia ja siten viilentänyt huomattavasti pintavesiä, joka saattoi vaikuttaa leväesiintymien vähäisyyteen.

Sateet huuhtoivat ravinteita maa-alueilta vesistöihin ja sään lämmetessä ja tyyntyessä heinäkuun toisella viikolla sinilevien lisääntymiselle tuli otolliset olosuhteet. Havaintoja kukinnasta tehtiin yhteensä seitsemästä kohteesta, jonka lisäksi yleisöhavaintoja ilmoitettiin runsaasti. Pintavesien lämpötila oli noussut säiden lämmetessä hieman pitkäaikaisseurannan keskiarvoa korkeammalle. Sinilevää oli hiukan enemmän, kuin keskimäärin viikolla 28.

Viikolla 29 vedenpinnan sinilevälautat olivat hajonneet vesimassaan todennäköisesti kovan tuulen ja sateen seurauksena. Levähavaintoja tehtiin pitkäaikaisseurannan keskiarvoon nähden huomattavasti vähemmän kuin yleensä tuohon aikaan kesästä. Vain yhdessä kohteessa oli nähtävissä leväkukintaa. Vaikka Siilinjärven Kevättömällä ei rannalta katsottuna ollut havaittavissa sinilevää, satelliittikuvassa näkyi vihertävää samentumaa, joka viittasi leväkukintaan. Kevättömästä otettiin levänäyte mikroskooppiseen tutkimukseen ja siinä havaittiin sinilevää.

Heinäkuun viimeisellä viikolla kukintaa oli pitkäaikaisseurannan keskiarvoon verrattuna poikkeuksellisen paljon. Kuudella vakiohavaintopaikalla oli havaittu leväkukintaa ja kansalaiset olivat ilmoittaneet levähavainnoista kahdesta paikasta.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten

juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24 h).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus


Pauliina Jokinen, vesistöharjoittelija
puh. 0295 026 230


Taina Hammar, limnologi
puh. 0295 026 782

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.9.202328.9.2023 11:52:48 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,13. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on pysynyt samalla korkeudella viimeiset pari viikkoa. Konnuksen tulvakanava on ollut auki koko kuukauden. Tilastojen mukaan nyt ollaan syksyn matalimpien vedenkorkeuksien kaudella ja tänä vuonna tuskin enää merkittävää pinnanlaskua tapahtuu ilman lisäjuoksutuksen kasvattamista. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaallakin on käynnissä lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat 10 -15 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Näyttää olevan yl

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme