Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikoilla kuullaan ennestään tuntematon versio Sibeliuksen Kareliasta

Jaa
Jean Sibeliuksen uudistama ja ennestään tuntematon versio Kareliasta esitetään osana Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin ohjelmaa. Kansalliskirjaston kokoelmista keväällä paljastunut Karelia-partituuri sisältää säveltäjän uudistaman Karelia-sarjan ja Karelia-alkusoiton – molemmat teokset kuullaan elokuun lopussa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa.
Karelia-versio vuodelta 1894 sisältää muutoksia ja lisäyksiä. Kuva: Tuomas Hannikainen
Karelia-versio vuodelta 1894 sisältää muutoksia ja lisäyksiä. Kuva: Tuomas Hannikainen

Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin ohjelma täydentyy Helsingin kaupunginorkesterin konsertilla, jossa kuullaan Jean Sibeliuksen uusi ja vastikään paljastunut versio Kareliasta. Konsertin johtaa kapellimestari ja musiikin tohtori Tuomas Hannikainen, joka tunnisti Sibelius-partituurin Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmista keväällä. Partituuri sisältää Sibeliuksen uudistamat Karelia-alkusoiton ja Karelia-sarjan. Karelia on säveltäjän soitetuimpia ja rakastetuimpia teoksia Finlandian ja Valse Tristen ohessa.

Uusi versio poikkeaa huomattavasti jo tunnetusta Karelia-partituurista

Hannikaisen mukaan keväällä paljastunut nuotti on poikkeuksellisen huolellisesti viimeistelty ja eroaa merkittävästi tähän asti tunnetusta Karelia-alkusoitosta ja -sarjasta: polyfonia on rikkaampaa, detaljit tarkempia, instrumentaatio täyteläisempää, tempot vaihtelevampia ja artikulaatiot elävämpiä. Alkusoittoon on lisätty myös aivan uusia tahteja.

Nuotti päätyi Kansalliskirjastoon Yleisradion tekemän käsikirjoituslahjoituksen mukana vuonna 2010, mutta sen todellista sisältöä ei ole aiemmin huomattu. Päiväämättömän partituurin varhaishistoria on kuitenkin yhä epäselvä. Sibelius sävelsi alkuperäisen Karelia-musiikkinsa vuonna 1893. “Aijon kirjoittaa uudelleen ne neljä satsia ja koettaa saada kustantajaa...”, Sibelius kirjoitti vaimolleen Berliinistä 2.9.1894. Selvityksessä onkin, liittyisikö esiin tullut versio Berliinin suunnitelmiin, ja onko sitä esitetty aikaisemmin.

Sibeliuksen uusi Karelia -konsertissa kuullaan myös toinen harvinaisuus

Uusi vesio Kareliasta kuullaan Helsingin juhlaviikkojen matineakonsertissa Helsingin yliopiston juhlasalissa lauantaina 26. elokuuta klo 15. Ohjelmaan sisältyy soiva esittely, jossa avataan partituurien sisältöjä. Konsertissa kuullaan myös toinen Sibelius-harvinaisuus: Hannikaisen vuonna 2018 löytämä Konserttialkusoitto, joka koetaan nyt myöskin ensi kertaa elävänä konserttiesityksenä sitten 1900-luvun alun.

HKO:n Helsinki-aiheinen konsertti käynnistää Juhlaviikot

Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin ohjelman aloittaa torstaina 17. elokuuta Musiikkitalossa toteutuva Helsingin kaupunginorkesterin Helsinki-aiheinen konsertti, jossa kuullaan Jukka-Pekka Sarasteen johdolla kolmen helsinkiläisen tai Helsinkiin asettuneen säveltäjän, Lotta Wennäkosken, Einojuhani Rautavaaran ja Uuno Klamin, teokset. Konsertti kuullaan myös reaaliaikaisesti kaiuttimien kautta kolmessa Helsingin puistossa, Kaivopuistossa, Lapinlahdessa ja Sinebrychoffin puistossa, osana Taiteiden yön Puistot soimaan -tapahtumaa, jonka tarjoaa Elisa.

Lisää lippuja myytiin Juhlaviikkojen suosittuihin klassisen musiikin konsertteihin

Merkittävän kysynnän saavuttaneisiin, Musiikkitalossa 24. ja 25. elokuuta koettaviin Radion sinfoniaorkesteri, Susanna Mälkki & Verneri Pohjola -konsertteihin on vapautettu lisää lippuja myyntiin. Myöskin Nicholas Collon & Aurora-orkesteri: Kevätuhri -konserttiin on saatu vapautettua rajallinen määrä lisälippuja myyntiin. Konsertti toteutuu Musiikkitalossa 29. elokuuta. Konserttien liput ovat myynnissä osoitteessa ticketmaster.fi.

Helsingin juhlaviikkojen koko ohjelma on luettavissa osoitteessa helsinkifestival.fi. 

Helsingin kaupunginorkesteri & Tuomas Hannikainen: Sibeliuksen uusi Karelia la 26.8. klo 15, Helsingin Yliopiston juhlasali. Konsertin liput ovat myynnissä nyt osoitteessa lippu.fi.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 17.8.–3.9.2023. Kaikkien esitysten ja konserttien liput ovat myynnissä osoitteissa ticketmaster.fi tai lippu.fi sekä festivaalikeskus-Huvilanrannassa (Eläintarhantie 8).

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppaneita ovat Helsingin Sanomat ja Elisa, sponsori Accenture ja palvelukumppanit Akun tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandicja Renault.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Anna Mäkelä, anna.makela@eventshelsinki.fi, puh. 050 581 4153

Kuvat

Karelia-versio vuodelta 1894 sisältää muutoksia ja lisäyksiä. Kuva: Tuomas Hannikainen
Karelia-versio vuodelta 1894 sisältää muutoksia ja lisäyksiä. Kuva: Tuomas Hannikainen
Lataa
Jean Sibelius 1890-luvulla. Kuva: Museovirasto, historian kuvakokoelma, Daniel Nyblin
Jean Sibelius 1890-luvulla. Kuva: Museovirasto, historian kuvakokoelma, Daniel Nyblin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin juhlaviikot
Helsingin juhlaviikot
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki

http://helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsingin tapahtumasäätiö. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin juhlaviikot

Helsingin juhlaviikot hakee taiteellista johtajaa8.6.2023 13:59:30 EEST | Tiedote

Helsingin juhlaviikot hakee taiteellista johtajaa viisivuotiskaudelle 2025–2029. Marko Ahtisaari on toiminut Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana syksystä 2018 lähtien ja vastaa kuluvan vuoden sekä vuoden 2024 festivaalin ohjelmasta. Uusi taiteellinen johtaja valitaan syksyn aikana ja hän aloittaa työnsä vuonna 2024. Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali ja Helsingin kesän päätösjuhla, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Festivaalin ja sen taiteellisen johtajan tehtävänä on tarjota helsinkiläisille sekä laajalle kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle ainutlaatuisia ja monimuotoisia taide-elämyksiä. Taiteelliselta johtajalta odotetaan laaja-alaista kokonaisnäkemystä taiteellisesta suunnittelusta, joten työhön voidaan valita myös työpari tai -ryhmä. Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja työskentelee festivaalia tuottavassa Helsingin tapahtumasäätiössä ja tekee läheistä yhteistyötä Juhlaviikkojen tuottajatiimin sekä festivaalin viestinnän, mar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme