Kokoomuksen Wallinheimo: Kohti eurooppalaista alkoholipolitiikkaa

Jaa
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo kiittää hallitusta ripeästä ja määrätietoisesta työstä hallitusohjelmaan sisältyvien alkoholipolitiikan uudistusten toteuttamiseksi. Wallinheimo pitää erinomaisena sitä, että hallituksella on vahva tahtotila viedä Suomea kohti eurooppalaista alkoholipolitiikkaa.

Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo kiittää hallitusta  ripeästä ja määrätietoisesta työstä hallitusohjelmaan sisältyvien alkoholipolitiikan uudistusten toteuttamiseksi. Wallinheimo pitää erinomaisena sitä, että hallituksella on vahva tahtotila viedä Suomea kohti eurooppalaista alkoholipolitiikkaa.

”Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus tekee päätöksen viinien tuomisesta päivittäistavarakauppaan puoliväliriihessään. Jotta tähän päästään, ja tämä päätös tehdään suomalaisten alkoholinkulutusta vastuullisesti seuraten, tulee hallituksen toteuttaa kaavailtu prosenttirajan nosto kaupoissa myytävän alkoholin osalta mahdollisimman nopeasti,” Wallinheimo linjaa.

Hallitusohjelmakirjauksen mukaan alkoholin vähittäismyyntilupa muuttuu siten, että enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien lisäksi sallitaan enintään 8 prosenttia alkoholia sisältävien käymisteitse valmistettujen juomien myynti. Tämä tuo kauppojen hyllyille muun muassa laajan joukon erilaisia erikoisoluita. Puoliväliriihessä hallituksen on tarkoitus tehdä päätös alkoholipolitiikan tulevaisuudesta tästä maltillisesta korotuksesta saatujen kokemusten pohjalta.

Wallinheimon oma kanta puoliväliriihen päätökseen on selkeä: ”Mikäli kokonaiskulutus ei nouse, selvityksen lopputulema ei voi olla muu kuin viinien vapauttaminen hallituskauden lopulla.”

Wallinheimo myös kannustaa hallitusta aktiivisuuteen alkoholin etämyyntiä koskevan sääntelyn selkeyttämisessä. Asia on usean vuoden ajan ollut sekasotkuisessa tilassa, ja Suomi sen vuoksi parhaillaankin EU-komission Pilot-menettelyssä.

”Tämän hyvän hallituksen ohjelmassa todetaan, että hallitus selkeyttää alkoholin etämyyntiä koskevaa epäselvää tulkintaa yksiselitteiseksi siten, että suomalaisilla on oikeus ostaa etämyyntimenettelyn kautta alkoholia toisissa EU-maissa toimivilta yrityksiltä. Kyse on pohjimmiltaan suomalaisten oikeusturvasta, joka on nykyisessä epäselvässä lainsäädäntöympäristössä vaarantunut. Tämä sekoilu loppuu vihdoin,” Wallinheimo toteaa.

Muutoinkin Wallinheimo on tyytyväinen hallitusohjelmaan sisältyvistä alkoholipolitiikan uudistuksista. Positiivisia muutoksia on luvassa kaikille kotimaisille alkoholin tuottajille, kuten pien- ja käsityöläispanimoille, pientislaamoille ja viinitiloille.

”Hallitus mahdollistaa nykyistä laajemmin tuotteiden myynnin suoraan kuluttajille niiden valmistuspaikoilta vähittäismyyntiluvalla. Uudistus on iso etenkin pienille tuottajille. Nykyisellään monet panimot ja tislaamot ovat itsessään vierailukohteita. Vierailla ei kuitenkaan aina ole ollut mahdollisuutta ostaa tuotteita, vaikka halua useimmiten olisi. Ulosmyynnin tuomat lisätulot eivät ole pientuottajille vähäisiä,” Wallinheimo sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat


Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme