Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ELY-keskukselta yhteysviranomaisen lausunto Kiuruveden Lapinsalon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta

Jaa
Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Lapinsalon tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten (YVA) arviointiohjelmasta. YVA-ohjelma on ollut nähtävillä kesä-heinäkuussa 2023. Hankkeesta vastaavan Enersense Wind Oy:n laatima YVA-ohjelma on suunnitelma siitä, kuinka hankkeen ympäristövaikutukset YVA-menettelyn aikana on tarkoitus arvioida.

EnersenseWind Oy:n Lapinsalon tuulivoimahankkeessa suunnitellaan rakennettavaksi enintään 48 voimalaa, joiden yksikköteho tulisi olemaan 7–10 MW ja tuulivoima-alueen kokonaisteho on enintään 480 MW. Tuulivoima-alueen teknisessä kuvauksessa on voimaloiden kokonaiskorkeudeksi esitetty enintään 300 metriä. Hankealue sijoittuu Kiuruveden kaupungin keskustasta noin 15 km pohjoiseen. Hankealue rajautuu pohjoisreunaltaan Pyhännän kunnan rajaan ja koillisreunaltaan Vieremän kunnan rajaan. YVA-menettelyssä selvitetään ja arvioidaan myös Lapinsalon hankkeen sähkönsiirto voimaloilta hankkeen sisäiselle sähköasemalle. Sähkönsiirto kantaverkkoon suunnitellaan yhteistyössä lähialueelle sijoittuvien muiden tuulivoimahankkeiden (Konnunsuo ja Pilpankangas) kanssa ja sähkönsiirrosta laaditaan myöhemmin erillinen YVA. Alustavan suunnitelman mukaan hankkeiden liittyminen kantaverkkoon on tarkoitus toteuttaa uudella 400+110 kV ilmajohdolla, joka toteutettaisiin nykyisen Vuolijoki-Ruotanen 110 kV voimajohdon rinnalle. Alustavissa tarkasteluissa vaihtoehtoina Lapinsalon hankkeen liittymispisteeksi uuteen voimajohtolinjaan on esitetty uutta sähköasemaa, joka sijoittuisi joko noin 6–9 km hankealueelta koilliseen Ruuvalanperän suunnalle (Kiuruvesi/Vieremä) tai noin 25 km lounaaseen Murtoperän (Pyhäjärvi) suunnalle. Sähkönsiirron vaihtoehdot tarkentuvat suunnittelun edetessä. 

ELY-keskuksen 2.8.2023 antamassa yhteysviranomaisen lausunnossa todetaan, että Lapinsalon hankkeen vaikutuksia arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota hankealueen läheisyyteen suunniteltuihin muihin tuulivoimahankkeisiin, erityisesti Pilpankankaan hankkeeseen. Arvioinnissa tulee huomioida erityisesti hankealueen lähelle sijoittuvien muiden tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutukset suurten petolintujen ja metsäpeurojen elinympäristön käyttöön. Luontovaikutusten osalta tulee tarkastella myös elinympäristöjen mahdollisen pirstoutumisen vaikutuksia. Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten osalta on arvioitava, kuinka hankkeesta aiheutuvat vaikutukset yhdessä (esimerkiksi melu, välkevarjostus, maiseman muutos ja mahdollinen virkistyskäyttöarvon väheneminen) vaikuttaisivat tuulivoima-aluetta lähimpänä sijaitsevaan loma- ja vakinaiseen asutukseen.

YVA-ohjelmasta annetuissa mielipiteissä korostui huoli elinympäristön muutoksesta 

Useimmissa ELY-keskukselle toimitetuissa mielipiteissä vastustettiin tuulivoimahankkeen toteuttamista ihmisille ja luonnolle aiheutuvien haittojen vuoksi. Suurin huoli liittyy siihen, että maaseudun rauha menetetään, kun tuulivoimaloiden melu ja välke sekä maisemavaikutukset vaikuttavat ympäristöön negatiivisesti. Lausunnoissa ja mielipiteissä kiinnitettiin huomiota useista samanaikaisesti suunniteltavista tuulivoimahankkeista aiheutuviin yhteisvaikutuksiin. Useissa mielipiteissä nousi esille myös se, ettei Lapinsalon hankkeessa suunnitellun korkuisista voimaloista ole vielä kokemuksia. Mielipiteissä korostui huoli mahdollisista tuulivoimaloiden aiheuttamista terveyshaitoista.Teleoperaattorit ovat tuoneet esille mahdolliset tuulivoimaloiden haitalliset vaikutukset viestintäyhteyksiin. Ilmatieteen laitos esitti huolensa Lapinsalon hankkeen ja läheisten tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutuksista laitoksen säähavaintotoimintaan.

YVA-menettelyssä ei myönnetä lupia hankkeiden toteuttamiseen, vaan tehdään selvityksiä tulevaa päätöksentekoa varten 

 
Nyt annetun yhteysviranomaisen lausunnon jälkeen hanke etenee varsinaiseen ympäristövaikutusten arviointiin. Hankkeesta vastaava kokoaa ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset YVA-selostukseksi, joka arviointiohjelman tapaan tulee valmistuttuaan yleisesti nähtäville lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten. Tämän jälkeen ELY-keskus antaa oman perustellun päätelmänsä tehtyjen arviointien riittävyydestä ja hankkeen merkittävistä vaikutuksista.YVA-menettelyssä ei myönnetä lupaa hankkeen toteuttamiselle, vaan sen tarkoituksena on arvioida ja vertailla hankkeen eri vaihtoehdoista syntyviä ympäristövaikutuksia. Toisaalta lakisääteinen YVA-menettely on perusedellytys muun muassa tuulivoimaloiden tarvitsemien rakennuslupien myöntämiselle. YVA-arviointien tuloksia hyödynnetään myös tuulivoimaosayleiskaavoituksen tiedonlähteenä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Maija Nykänen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 050 351 3390, maija.nykanen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.9.202328.9.2023 11:52:48 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,13. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on pysynyt samalla korkeudella viimeiset pari viikkoa. Konnuksen tulvakanava on ollut auki koko kuukauden. Tilastojen mukaan nyt ollaan syksyn matalimpien vedenkorkeuksien kaudella ja tänä vuonna tuskin enää merkittävää pinnanlaskua tapahtuu ilman lisäjuoksutuksen kasvattamista. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaallakin on käynnissä lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat 10 -15 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Näyttää olevan yl

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme