Pohjois-Savon ELY-keskus

Sadetta, myrskyjä, lämpötilan nousua, talviolosuhteiden muutosta ja luontokatoa - Pohjois-Savossa arvioitiin ilmastonmuutoksen riskejä

Jaa
Pohjois-Savossa laadittiin kunnille omat riskikortit ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Ilmastonmuutoksen riskianalyysi ja kuntakohtaiset riskikortit auttavat maakuntaa ja kuntia tunnistamaan merkittävimpiä ilmastoriskejä ja tarvittavia toimenpiteitä sopeutumisen kannalta. Kunnat voivat hyödyntää yksilöityjä riskikortteja osana kuntien varautumis- ja ilmastotyötä. Pohjois-Savoon laadittu ilmastonmuutoksen riskianalyysityö kuntakortteineen on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.
Ilmastonmuutoksen riskianalyysi ja kuntakohtaiset riskikortit auttavat maakuntaa ja kuntia tunnistamaan merkittävimpiä ilmastoriskejä ja tarvittavia toimenpiteitä sopeutumisen kannalta.
Ilmastonmuutoksen riskianalyysi ja kuntakohtaiset riskikortit auttavat maakuntaa ja kuntia tunnistamaan merkittävimpiä ilmastoriskejä ja tarvittavia toimenpiteitä sopeutumisen kannalta.

Riskianalyysissa merkittävimmiksi ilmastonmuutoksen ilmiöiksi tunnistettiin sateisuus, talviolosuhteiden muutos, myrskyt, lämpötilan nousu ja luontokato. Lisääntyvä sateisuus ja talviolosuhteiden muutokset aiheuttavat riskejä muun muassa tiestön kunnolle, kiinteistöille sekä viemäri- ja hulevesiverkoston kuormitukselle. Voimistuvat myrskyt voivat tuoda mukanaan rankkasateita ja tulvia sekä aiheuttaa haittaa liikenteelle ja sähkön jakelulle. Myrskyt voivat aiheuttaa myös laajoja metsätuhoja. Lämpötilan nousu lisää ja voimistaa hellejaksoja, mistä aiheutuu erityisryhmille, ikäihmisille ja lapsille terveydellistä haittaa. Kuivuus ja kuumuus haittaavat myös ruoantuotantoa maataloudessa. Ilmaston lämmetessä eliöiden elinympäristöt muuttuvat ja vieraslajit sekä tuholaiset voivat levitä aiempaa nopeammin. 

– Kunnilla on vastuu ilmastonmuutoksen sopeutumis- ja varautumistyössä, sillä se on osa kuntien riskienhallintaa. Sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt, aiheuttavat merkittävää taloudellista haittaa ja pahimmillaan vaaratilanteita ihmisille. Tärkeintä on tunnistaa toimenpiteitä, joilla voidaan estää merkittävimmät vahingot ja varautua ääri-ilmiöiden yleistymiseen, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen muistuttaa. 
 

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen osaksi kuntien riskienhallintaa 

 
Selvitystyössä yhdeksi merkittäväksi toimenpiteeksi tunnistettiin sopeutumis- ja varautumistyön osaamisen lisääminen kunnissa ja maakunnallisesti. Hyvien käytänteiden ja tiedon jakaminen on tärkeää, jotta tietoisuus ilmastoriskeistä ja osaaminen riskien hallinnoinnista kasvaa. Kunnilla on ilmastolain mukainen velvoite laatia ilmastosuunnitelma, johon sopeutumisen teemavoidaan sisällyttää. 

– Ilmastonmuutos tulee huomioida johdonmukaisesti kunnan varautumissuunnitelmissa, jos se ei vielä ole siellä mukana. Nyt tehdyt riskikortit on jo otettu osassa kuntia työvälineeksi, kun käydään varautumisasioita läpi esimerkiksi pelastustoimen kanssa, kertoo Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen ympäristöasiantuntija Minna Kokkonen
 

Seuraavassa vaiheessa tarkennetaan toimenpiteitä kunnissa ja maakuntatasolla. Samalla tiivistetään alueellisten toimijoiden yhteistyötä sopeutumisessa. Riskianalyysissa nostettiin esiin myös erilaiset paikkatietoanalyysit, joiden avulla voidaan tunnistaa lisää riskikohteita alueelta. 

Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa tuetaan kuntien ilmastotyötä 
 

Ilmastonmuutoksen riskianalyysityö kuntakortteineen on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.Pohjois-Savon ELY-keskuksen Ramboll Finland Oy:ltä tilaamassa Ilmastonmuutoksen riskianalyysit -työssä tunnistettiin ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit maakunnassa ja kunnissa. Raportissa esitellään Pohjois-Savoa koskevat riskikortit, joissa esitetyt riskit ja vaikutukset koskevat kaikkia maakunnan kuntia. Lisäksi jokaiselle kunnalle on luotu oma tarkempi riskikortti. 

Tietoa maakuntaa koskevaan riskianalyysiin ja kuntakohtaisiin riskikortteihin saatiin laajassa yhteistyössä kuntien, maakuntaliiton, Pohjois-Savon ELY-keskuksen, tutkimus- ja koulutuslaitosten, alueellisten kehitysyhtiöiden sekä paikallisten yritysten kanssa. Riskianalyysityö on hankittu Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa, joka on saanut rahoitusta Pohjois-Savon liitolta Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon maakunnan kehittämisrahastosta. 

Linkit: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tapio Kettunen, Ilmastoasiantuntija, puh. 0295 026 710, tapio.kettunen@ely-keskus.fi
Pohjois-Savon ELY-keskus


Minna Kokkonen, ympäristöasiantuntija, puh. 0295 026 688, minna.kokkonen@ely-keskus.fi
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus

Kuvat

Ilmastonmuutoksen riskianalyysi ja kuntakohtaiset riskikortit auttavat maakuntaa ja kuntia tunnistamaan merkittävimpiä ilmastoriskejä ja tarvittavia toimenpiteitä sopeutumisen kannalta.
Ilmastonmuutoksen riskianalyysi ja kuntakohtaiset riskikortit auttavat maakuntaa ja kuntia tunnistamaan merkittävimpiä ilmastoriskejä ja tarvittavia toimenpiteitä sopeutumisen kannalta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.3.202428.3.2024 10:49:04 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on pysynyt muuttumattomana viimeisen kuukauden. Lisäjuoksutus Konnuksen tulvakanavasta on aloitettu 13.3 ja nyt tapahtuu vaiheittainen juoksutuksen aloittaminen Naapuskosken padosta. Tarkoituksena on lisätä juoksutusta vähitellen siinä tahdissa, että Kallaveden pinta pysyy nykyisellä tasolla mahdollisimman pitkään. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Lyhyet lämpimät jaksot eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle vesistöihin asti. Nyt alkavaksi ennustettu lämpöaalto todennäköisesti saa vedet liikkeelle ja juoksutukset lisääntyvät jo viikonvaihteessa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 38 cm yli ajankohdan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye