Sadetta, myrskyjä, lämpötilan nousua, talviolosuhteiden muutosta ja luontokatoa - Pohjois-Savossa arvioitiin ilmastonmuutoksen riskejä
Riskianalyysissa merkittävimmiksi ilmastonmuutoksen ilmiöiksi tunnistettiin sateisuus, talviolosuhteiden muutos, myrskyt, lämpötilan nousu ja luontokato. Lisääntyvä sateisuus ja talviolosuhteiden muutokset aiheuttavat riskejä muun muassa tiestön kunnolle, kiinteistöille sekä viemäri- ja hulevesiverkoston kuormitukselle. Voimistuvat myrskyt voivat tuoda mukanaan rankkasateita ja tulvia sekä aiheuttaa haittaa liikenteelle ja sähkön jakelulle. Myrskyt voivat aiheuttaa myös laajoja metsätuhoja. Lämpötilan nousu lisää ja voimistaa hellejaksoja, mistä aiheutuu erityisryhmille, ikäihmisille ja lapsille terveydellistä haittaa. Kuivuus ja kuumuus haittaavat myös ruoantuotantoa maataloudessa. Ilmaston lämmetessä eliöiden elinympäristöt muuttuvat ja vieraslajit sekä tuholaiset voivat levitä aiempaa nopeammin.
– Kunnilla on vastuu ilmastonmuutoksen sopeutumis- ja varautumistyössä, sillä se on osa kuntien riskienhallintaa. Sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt, aiheuttavat merkittävää taloudellista haittaa ja pahimmillaan vaaratilanteita ihmisille. Tärkeintä on tunnistaa toimenpiteitä, joilla voidaan estää merkittävimmät vahingot ja varautua ääri-ilmiöiden yleistymiseen, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen muistuttaa.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen osaksi kuntien riskienhallintaa
Selvitystyössä yhdeksi merkittäväksi toimenpiteeksi tunnistettiin sopeutumis- ja varautumistyön osaamisen lisääminen kunnissa ja maakunnallisesti. Hyvien käytänteiden ja tiedon jakaminen on tärkeää, jotta tietoisuus ilmastoriskeistä ja osaaminen riskien hallinnoinnista kasvaa. Kunnilla on ilmastolain mukainen velvoite laatia ilmastosuunnitelma, johon sopeutumisen teemavoidaan sisällyttää.
– Ilmastonmuutos tulee huomioida johdonmukaisesti kunnan varautumissuunnitelmissa, jos se ei vielä ole siellä mukana. Nyt tehdyt riskikortit on jo otettu osassa kuntia työvälineeksi, kun käydään varautumisasioita läpi esimerkiksi pelastustoimen kanssa, kertoo Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen ympäristöasiantuntija Minna Kokkonen.
Seuraavassa vaiheessa tarkennetaan toimenpiteitä kunnissa ja maakuntatasolla. Samalla tiivistetään alueellisten toimijoiden yhteistyötä sopeutumisessa. Riskianalyysissa nostettiin esiin myös erilaiset paikkatietoanalyysit, joiden avulla voidaan tunnistaa lisää riskikohteita alueelta.
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa tuetaan kuntien ilmastotyötä
Ilmastonmuutoksen riskianalyysityö kuntakortteineen on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.Pohjois-Savon ELY-keskuksen Ramboll Finland Oy:ltä tilaamassa Ilmastonmuutoksen riskianalyysit -työssä tunnistettiin ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit maakunnassa ja kunnissa. Raportissa esitellään Pohjois-Savoa koskevat riskikortit, joissa esitetyt riskit ja vaikutukset koskevat kaikkia maakunnan kuntia. Lisäksi jokaiselle kunnalle on luotu oma tarkempi riskikortti.
Tietoa maakuntaa koskevaan riskianalyysiin ja kuntakohtaisiin riskikortteihin saatiin laajassa yhteistyössä kuntien, maakuntaliiton, Pohjois-Savon ELY-keskuksen, tutkimus- ja koulutuslaitosten, alueellisten kehitysyhtiöiden sekä paikallisten yritysten kanssa. Riskianalyysityö on hankittu Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeessa, joka on saanut rahoitusta Pohjois-Savon liitolta Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon maakunnan kehittämisrahastosta.
Linkit:
- Kuntien riskikortit (hiilineutraalipohjoissavo.fi)
- Ilmastonmuutoksen riskianalyysi Pohjois-Savon kunnille -loppuraportti (hiilineutraalipohjoissavo.fi)
- Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tapio Kettunen, Ilmastoasiantuntija, puh. 0295 026 710, tapio.kettunen@ely-keskus.fi
Pohjois-Savon ELY-keskus
Minna Kokkonen, ympäristöasiantuntija, puh. 0295 026 688, minna.kokkonen@ely-keskus.fi
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Yläveden valuma-alueen ennallistaminen parantaa vesistöjen tilaa ja luonnon monimuotoisuutta21.3.2025 09:24:41 EET | Tiedote
Pohjois-Savossa Suonenjoella sijaitsevan Ylävesi-nimisen järven valuma-alueella on käynnistetty laajamittainen ennallistamishanke osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Tulosten pohjalta pyritään helpottamaan yritysten mahdollisuuksia osallistua ennallistamis- ja luonnonhoitohankkeisiin.
Pohjois-Savon ilmastopäästöt ovat laskeneet 15 vuodessa yli 40 % – Sähköntuotannon puhdistuminen leikkaa energiasektorin päästöjä19.3.2025 10:29:46 EET | Tiedote
Pohjois-Savon ilmastokatsauksesta 1/2025 käy ilmi, että kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 41 % vuosina 2007–2023. Suomen ympäristökeskuksen julkaisemien tietojen mukaan Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2023 olivat 1630 kt CO2-ekv*. Vuosina 2007–2023 kokonaispäästöt ovat laskeneet 41 % ja asukaskohtaiset päästöt 39 %. Vuoden 2023 aikana ilmastopäästöt laskivat 6 %.
Savonlinnan seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat kirittävät kuntia kohti liikenneturvallisuuden nollavisiota13.3.2025 10:52:04 EET | Tiedote
Savonlinnan seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat ovat valmistuneet. Kuntakohtaisissa suunnitelmissa on esitetty toimenpiteitä, joiden avulla liikenneturvallisuustilannetta voidaan parantaa kohti pitkän aikavälin tavoitetta: Kaikki liikennemuodot ovat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Kestävien liikkumismuotojen osuuden kasvulla tuetaan liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamista.
Järvi-Suomen vesistöihin 1,3 miljoonaa euroa6.3.2025 09:49:25 EET | Tiedote
Järvi-Suomen vesistöjen kunnostamiseen myönnettiin viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta ns. JÄSMY-teemahaun kautta. Rahoituksen sai kuusi hanketta.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.2.202526.2.2025 11:10:34 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,01. Taso on edelleen tasan ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Helmikuussa Kallaveden pinta on laskenut pitkäaikaiskeskiarvon tahdissa 5 cm. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä. Tässä vaiheessa talvea pinnankorkeuden ei anneta nousta isosti, vaikka lunta on maastossa ajankohtaan nähden vähän. Toistaiseksi tämä meneillään oleva sulamiskausi ei ole näkynyt järvien pinnoissa mitenkään, joten vedeksi sulanut lumi on pidättynyt maaston painanteisiin. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet leutoon säähän nähden yllättävän pieniä. Nilsiän reitin säännöstellyt vedenpinnat ovat kesimääräistä korkeammalla ja Juojärven pinta keskimääräistä matalammalla, mutta kaikki vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 21 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,90. Helm
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme