Finavia Oyj

Helsinki-Vantaalla pilotoidaan vetyä raskaan lentoasemakaluston käyttövoimana ensimmäisenä Euroopassa

Jaa
Lentoasemayhtiö Finavia on mukana Itämeren alueen lentoasemien HyAirport-vetyhankkeessa. Finavia haluaa tutkia ja edistää vedyn käyttöä lentoasemillaan sekä kehittää vedyn hyödyntämiseen tarvittavaa logistiikkaa. HyAirport-hankkeen tavoitteena on edistää fossiilitonta lentoliikennettä Itämeren alueella, ja sille on myönnetty neljän miljoonan euron EU-rahoitus.
Kuva: Finavia Oyj
Kuva: Finavia Oyj

– Vety on potentiaalinen energianlähde lentoaseman raskaassa kalustossa sekä tulevaisuudessa lyhyen matkan lennoilla. Olemme innoissamme vauhdittamassa vedyn tuomia mahdollisuuksia lentoliikenteessä, Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen sanoo.

Kansainvälisen vetyhankkeen tavoitteena on vedyn toimitusketjun kehittäminen tuotannosta lentoaseman kaluston ja ilma-alusten tankkaukseen sekä testaustoimintoihin.

– Hankkeessa Finavia johtaa vedyn testaamista lentoaseman talvikunnossapitokaluston käytössä. Tulemme vaihtamaan lumenpoistoon käyttävän harjapuhallinkoneen moottorin vihreää vetyä ja uusiutuvaa dieseliä polttavaksi mäntämoottoriksi. Vedyn varastointi ja toimittaminen lentokentän kalustoon antaa meille arvokasta kokemusta myös vetykäyttöisten ilma-alusten tulevaisuutta varten.

Finavialla on pelkästään Helsinki-Vantaallanoin 20 lumenpoistokonetta, jotka voisivat jatkossa toimia vetyvoimaisesti. Hankkeessa lentoasemalle tuodaan kaasumaista vetyä energianlähteeksi kunnossapitokalustolle, jota ei voida sähköistää sen valtavan tehontarpeen vuoksi.

– Raskaan lentokenttäkaluston lisäksi selvitämme hankkeessa vetyvoimaisten ilma-alusten ja niiden tankkauksen asettamia vaatimuksia lentoaseman infrastruktuurille.

Merkittävä askel kohti fossiilitonta lentoliikennettä

Vetyhanketta varten EU:n Interreg Baltic Sea Region Program -rahoitusohjelma on myöntänyt neljän miljoonan euron rahoituksen lentoasemakonsortiolle, johon Finavia ja hankkeen kumppanit kuuluvat. Kansainvälistä yhteistyötä suunnitellaan kolmeksi vuodeksi, mikä on tärkeä askel kohti fossiilitonta lentoliikennettä Itämeren alueella.

– Finavian tavoitteena on vähentää omasta toiminnastaan syntyvät hiilipäästöt nettonollatasolle vuoteen 2025 mennessä. Taso saavutetaan Helsinki-Vantaalla jo ensi vuonna. Tulevaisuudessa vetytoiminen lentoasemakalusto tarjoaa lisäratkaisuja hiilipäästöjen poistamiselle, Mikko Viinikainen kertoo.

Hampurin lentoaseman johtama HyAirport-hanke käynnistyy marraskuussa 2023. Finavian lisäksi mukana ovat useat Itämeren alueen lentoasematoimijat kuten Swedavia, Liettuan lentoasemat, Riian lentoasema ja Tallinnan lentoasema. Suomessa hankkeeseen osallistuu myös tutkimuslaitoksia ja yliopistoja sekä lentoasemakaluston valmistajia ja viranomaisia.

FINAVIA OYJ
Viestintä

Kuvia median käyttöön

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Finavia Oyj
Kuva: Finavia Oyj
Lataa
Kuva: Finavia Oyj
Kuva: Finavia Oyj
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finavia Oyj
Lentäjäntie 3
01530 VANTAA

https://www.finavia.fi/fi

Lentoasemayhtiö Finavia johtaa ja kehittää 20 lentoasemaa Suomessa. Sujuvat ja laadukkaat palvelut lentoyhtiöille ja matkustajille ovat meille sydämen asia. Kehitämme Suomen saavutettavuutta ja hyvä lentoyhteyksiä. Olemme sitoutuneet vastuulliseen toimintaan edistääksemme kestävää lentomatkailua. Finavia-konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 298 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 2 540.

www.finavia.fi
http://vuosikertomus.finavia.fi
www.facebook.com/finavia
www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/finavia
www.twitter.com/helsinkiairport

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finavia Oyj

Helsinki-Vantaan historiallinen kehitysohjelma onnistuneesti päätökseen27.9.2023 13:01:57 EEST | Tiedote

Helsinki-Vantaan lentoaseman historian mittavin, reilun yhden miljardin, kymmenvuotinen kehitysohjelma on valmistunut. Kehitysohjelman avulla Finavia varmistaa Helsinki-Vantaan aseman Euroopan parhaimpiin kuuluvana lentokenttänä, kehittää asiakaskokemusta niin matkustajien kuin eri yhteistyötahojen näkökulmasta ja on valmis kasvuun ja vastaanottamaan 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme