Novo Nordisk Farma Oy

Semaglutidi 2,4 mg vähentää ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä 20 prosentilla

Jaa

Bagsværd, Tanska, 8. elokuuta 2023

Novo Nordisk on julkistanut päätulokset sydän- ja verisuonitapahtumia  selvittävän SELECT-tutkimuksen tärkeimmät tulokset. Kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa verrattiin ihonalaista, kerran viikossa annettavaa 2,4 mg:n annosta semaglutidia lumelääkkeeseen normaalihoidon lisänä merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisemiseksi enintään viiden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui 17 604 vähintään 45-vuotiasta henkilöä, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia ja joilla oli todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta.  

Tutkimus osoitti tilastollisesti merkitsevän eron semaglutidin ja lumelääkkeen välillä: semaglutidia saaneilla esiintyi 20 prosenttia vähemmän merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumia1. Tutkimuksen päätavoitteeksi oli määritelty ensimmäisen merkittävän sydän- ja verisuonitapahtuman ilmaantuminen. Merkittävällä sydän- ja verisuonitapahtumalla tarkoitettiin tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolemaa, ei-kuolemaan johtavaa sydäninfarktia tai ei-kuolemaan johtavaa aivohalvausta. Nämä kaikki osatekijät vaikuttivat tulokseen, jonka mukaan tapahtumat vähenivät merkitsevästi  2,4 mg:n semaglutidiannoksella. Tutkimuksen aikana havaittiin yhteensä 1 270 ensi kertaa esiintyvää sydän- ja verisuonitapahtumaa.

Tutkimuksessa 2,4 mg:n semaglutidiannos osoittautui turvalliseksi ja hyvin siedetyksi aiempien tutkimusten tapaan.

Novo Nordisk aikoo hakea 2,4 mg:n semaglutidiannokselle (Wegovy®) käyttöaiheen laajentamista Yhdysvaltain ja Euroopan lääkeviranomaisilta tämän vuoden aikana. SELECT-tutkimuksen yksityiskohtaisemmat tulokset esitellään tieteellisessä konferenssissa myöhemmin vuonna 2023.

[1] Perustuen hoitosuunnitelmaan: hoidon vaikutus tulokseen hoitoon sitoutumisesta riippumatta

Tietoa SELECT-tutkimuksesta

SELECT oli satunnaistettu, kaksoissokkoutettu ja lumelääkekontrolloitu rinnakkaisryhmätutkimus. Sen tarkoituksena oli arvioida normaalihoidon lisänä annettavan 2,4 mg:n semaglutidiannoksen tehokkuutta lumelääkkeeseen verrattuna merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisemisessä ylipainoisilla tai lihavilla ihmisillä, joilla oli aiemmin todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta. Tutkimukseen osallistuneet ihmiset olivat vähintään 45-vuotiaita ja heidän painoindeksinsä oli vähintään 27 kg/m2.

SELECT-tutkimuksen ensisijainen tavoite oli osoittaa 2,4 mg:n semaglutidiannoksen paremmuus lumelääkkeeseen verrattuna kolmen eri vakavan sydän- ja verisuonitapahtuman (sydän- ja verisuonitaudista johtuva kuolema, ei-kuolemaan johtava sydäninfarkti ja ei-kuolemaan johtava aivohalvaus) esiintyvyyden vähentämisessä. Tärkeimpänä toissijaisena tavoitteena oli verrata 2,4 mg:n semaglutidiannoksen ja lumelääkkeen vaikutuksia kuolleisuuteen, sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, glukoosiaineenvaihduntaan, painoon ja munuaistoimintaan.

Tutkimukseen osallistui 17 604 aikuista ja se toteutettiin yli 800 tutkimuskeskuksessa 41 eri maassa. SELECT-tutkimus aloitettiin vuonna 2018.

Semaglutidi

Semaglutidi (Wegovy®) (kerran viikossa ihonalaisesti annosteltava 2,4 mg:n semaglutidiannos) on GLP-1-reseptoriagonisti, jota käytetään painon hallinnan avuksi vähäenergiaisen ruokavalion ja fyysisen aktiivisuuden lisäämisen rinnalla aikuisilla, joiden painoindeksi on vähintään 30 kg/m2 (lihavuus) tai vähintään 27 kg/m2 (ylipaino) yhdistettynä vähintään yhteen painoon liittyvään sairauteen. Wegovy® on saatavilla Yhdysvalloissa, Tanskassa, Norjassa ja Saksassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Novo Nordisk on johtava globaali lääkealan yritys, joka on perustettu sata vuotta sitten, vuonna 1923. Pääkonttorimme sijaitsee Tanskassa. Tavoitteemme on rakentaa muutosta diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten lihavuuden ja harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien, voittamiseksi. Pyrimme siihen tekemällä uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja, laajentamalla lääkkeidemme saatavuutta sekä pyrkimällä ehkäisemään ja viime kädessä parantamaan sairauksia. Novo Nordisk työllistää noin 55 000 ihmistä 80 maassa ja markkinoi tuotteitaan noin 170 maassa. Novo Nordiskin B-osakkeet on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa (Novo-B) ja ADR:t New Yorkin pörssissä (NVO). Lisätietoja: novonordisk.com, Facebook, X (Twitter), LinkedIn ja YouTube.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Aspect Biosystems ja Novo Nordisk solmivat yhteistyösopimuksen kehittääkseen diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja biotulostettuja kudoshoitoja12.5.2023 14:30:15 EEST | Tiedote

Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja välitavoitemaksuina enintään 650 miljoonaa dollaria kustakin yhteistyön tuloksena syntyneestä tuotteesta sekä lisäksi porrastettuja rojaltimaksuja.

Pitkälle edenneen sydämen vajaatoiminnan tutkimus ja hoito etenevät – sydämen toimintaa palauttavaa soluterapiaa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle kliinisessä tutkimuksessa.7.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Sydämen vajaatoimintaa sairastaa maailmanlaajuisesti yli 65 miljoonaa ihmistä. Nykyhoidoilla sairauden etenemistä voidaan hidastaa mutta ei pysäyttää. Lääketeknologiayhtiö Heartseedin ja pohjoismaisen lääkeyhtiön Novo Nordiskin kliinisessä tutkimuksessa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle HS-001-valmistetta eli soluterapiaa. Valmiste on suunniteltu palauttamaan sydämen toimintaa potilaille, joilla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta.

Novo Nordiskin älykkäät insuliinikynät ovat nyt yhteensopivia Abbottin FreeStyle LibreLink -mobiilisovelluksen kanssa Suomessa10.11.2022 09:07:50 EET | Tiedote

Espoo, 10.11.2022 NovoPen® 6 ja NovoPen Echo® Plus älykkäät insuliinikynät ja Abbottin FreeStyle LibreLink® -mobiilisovellus ovat jatkossa yhteensopivia Suomessa. Yhteyden myötä insuliinin annostelutiedot voidaan siirtää älykynästä† FreeStyle LibreLink® -sovellukseen, jossa ne näkyvät yhdessä glukoositietojen kanssa. Tämä voi helpottaa diabetesta sairastavien sairauden seurantaa sekä hallintaa. Lisäksi tiedot voidaan välittää potilasta hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille Abbottin LibreView‡-järjestelmän kautta. “Tällä hetkellä insuliinin annostelu- sekä glukoositiedot tallennetaan usein erikseen, jos ollenkaan. Nyt käyttäjät voivat yhdellä skannauksella nähdä FreeStyle LibreLink® -sovelluksessa, kuinka NovoPen®†-kynän tallentamat insuliinin annostelutiedot vaikuttavat glukoositasoihin. Tällä tavoin käyttäjät voivat havaita muutokset ja ryhtyä toimiin reaaliajassa. Myöhemmin he voivat esittää kysymyksiä tai keskustella havainnoista lääkärin tai hoitajan kanssa”, kommentoi Novo N

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme